Cele mai bune remedii naturale pentru călcâiele uscate - Doza de Sănătate
 

Cele mai bune remedii naturale pentru călcâiele uscate

Chiar dacă le neglijăm mereu, picioarele au nevoie de multă grijă și hidratare, mai ales dacă nu vrem să avem călcâiele uscate și crăpate. 
Cele mai bune remedii naturale pentru călcâiele uscate

Ultima actualizare: 27 aprilie, 2019

Călcâiele uscate oferă picioarelor un aspect inestetic. Dacă ai și tu această problemă, probabil eviți să te descalți în prezența altor persoane sau să porți sandale, deoarece tălpile tale par crăpate și neîngrijite. Din păcate, pentru multe persoane, aplicarea unei creme hidratante nu este de ajuns. Așa că, te invităm să citești mai departe pentru a descoperi 9 remedii naturale pentru călcâiele uscate și câteva recomandări pentru a le face din nou moi și frumoase.

9 remedii naturale pentru călcâiele uscate

Pentru a trata călcâiele uscate, trebuie să folosești în mod consecvent remediul ales. Dacă cremele hidratante nu își fac efectul, răsfață-ți picioarele cu aceste tratamente exfoliante, hidratante și hrănitoare. Totodată, ține cont și de alte elemente, cum ar fi alimentația și mersul, despre care îți vorbim mai mult în cele ce urmează.

1. Apă fierbinte cu bicarbonat de sodiu

Remedii naturale pentru călcâiele uscate precum bicarbonatul amestecat cu apă

Poți folosi acest remediu de două ori pe săptămână. Nu trebuie decât să pregătești o baie pentru picioare cu apă fierbinte și bicarbonat de sodiu și să te relaxezi.

 • Înmoaie picioarele în aceste amestec timp de 20 – 30 de minute. Pielea se va înmuia, facilitând exfolierea și hidratarea ulterioară.

2. Exfoliere cu sare de mare și ulei de măsline 

După baie de picioare sau în orice alt moment, îți poți exfolia tălpile cu un amestec din părți egale de sare de mare și ulei de măsline.

 • Masează picioarele, mai ales în zona călcâielor, timp de cinci minute fiecare.
 • Sarea de mare este un exfoliant natural, care îndepărtează în mod eficient celulele moarte. Totodată, uleiul de măsline hrănește pielea în profunzime.

3. Mască pentru picioare cu unt de shea și ulei de măceșe

Uleiul de măceșe pe lista de remedii naturale pentru călcâiele uscate

Este indicat să aplici această mască o dată pe săptămână și să o lași să acționeze 30 de minute. Pentru a înmuia pielea uscată și întărită de pe călcâie, îți recomandăm să folosești ingrediente foarte hrănitoare, cum ar fi untul de shea și uleiul de măceșe.

 • Untul de shea hrănește și oferă elasticitate pielii, în timp ce uleiul de măceșe sprijină regenerarea celulelor. 
 • Cele două ingrediente ajută la crearea unuia dintre cele mai bune remedii naturale pentru călcâiele uscate.

4. Mască pe bază de argilă și iaurt

În cazul în care călcâiele nu sunt foarte crăpate, poți opta pentru o mască din argilă verde și iaurt. Deși, în general, tinde să usuce pielea, argila are are un efect hidratant în combinație cu iaurtul. În plus, acest ingredient este exfoliant.

5. Ulei de migdale și miere de albine

Remedii naturale pentru călcâiele uscate precum uleiul de migdale

Acesta este unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru călcâiele uscate și pentru protejarea pielii de pe tălpi. Nu trebuie decât să aplici amestecul de ulei de migdale și miere de albine o dată pe săptămână, lăsându-l să acționeze 30 de minute.

6. Încălțăminte adecvată

Unele tipuri de încălțăminte duc la uscarea călcâielor și la formarea bătăturilorEste vorba despre pantofii cu talpa foarte tare sau rigidă sau care sunt confecționați din anumite materiale.

Trebuie să porți o încălțăminte comodă. Dacă nu te simți bine în pantofii aleși, cumpără o talpă interioară care să se plieze pe forma piciorului tău și să lase pielea să respire.Vei simți diferența.

7. Un mers corect

Remedii naturale pentru călcâiele uscate precum mersul corect

Aspectul călcâielor poate fi afectat și de presiunea prea mare exercitată asupra lor. A învăța să stai în picioare și să mergi corect îți va menține călcâiele sănătoase și te va ajuta să îți îmbunătățești postura.

 • Când stai în picioare, ai grijă să îți lași greutatea corpului pe mijlocul tălpii, nu pe degete sau călcâie.
 • Ai grijă să mergi corect. Va fi greu la început, însă cu puțină răbdare, mersul corect va deveni mai natural.

8. Hidratare din interior

Cum ne putem hidrata din interior? Prin hrănirea corpului cu nutrienții de care are nevoie. Procură-ți doza zilnică recomandată de vitamine, minerale și acizi grași esențiali consumând alimente precum:

 • Fructe și legume în stare crudă
 • Oleaginoase
 • Semințe și germeni
 • Cereale integrale
 • Alge marine
 • Unt ghee

9. Bea apă

Consumul de apă pe lista de remedii naturale pentru călcâiele uscate

Acest ultim remediu este extrem de important. Consumul de apă pe tot parcursul zilei, în afara meselor, este un obicei benefic care combate multe probleme de sănătate din interior.

Dacă vrei să previi uscarea pielii, trebuie să bei apă. Combinația dintre hidratarea internă și cea externă este soluția ideală pentru călcâiele uscate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Mayo Clinic Staff. (2016, August 19). Dry skin: Definition
   mayoclinic.org/diseases-conditions/athletes-foot/home/ovc-20235864
  • Schmitt, B. D. (1994-2015). Cracked or dry skin
   seattlechildrens.org/medical-conditions/symptom-index/cracked-dry-skin/
  • Ngan, V. (2006). Cracked heels
   dermnetnz.org/topics/cracked-heels/
  • Cracked heels. (2015, June 19)
   ipfh.org/foot-conditions/foot-conditions-a-z/cracked-heels/
  • Cracked heels, callous, and heel fissures. (n.d.)
   podantics.com.au/heel-callus-cracked-heels.html

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.