18 informații ciudate despre spermă
Nu se știe încă totul despre compuși atât de cunoscuți precum sperma. Deși știința a parcurs un drum lung în acest sens, există lacune. Descoperiți 18 informații ciudate despre spermă!
Este necesar să rețineți că spermă și spermatozoizii sunt subiectul multor mituri, unele dintre ele foarte răspândite. De asemenea, se presupune că sunt substanțe sacre în cadrul unor credințe religioase sau ideologice.
La urma urmei, conțin o parte din enigma vieții. De aceea, nu încetează să trezească interesul și să genereze legende. În afară de aceasta, există o serie de curiozități care merită descoperite.
18 informații ciudate despre spermă
1. Originea cuvântului „spermă”
Cuvântul provine din termenul latin semen sau seminis, care înseamnă „sămânță”. În vremurile trecute, se credea că bărbatul își depunea sămânța în femeie și ea dădea roade.
Astăzi se știe că nu este o însămânțare propriu-zisă.
2. Sperma și lichidul seminal nu sunt același lucru
Mulți cred că sperma și lichidul seminal sunt la fel, dar nu este cazul. Lichidul seminal este lichidul care este produs în timpul ejaculării și care transportă sperma. Sperma reprezintă celulele reproducătoare masculine.
3. Sperma se formează în diferite părți ale corpului
Deși spermatozoizii se formează numai în testicule, materialul seminal se formează în trei locuri diferite. Mai întâi în prostată, care formează o substanță lăptoasă. Apoi, în veziculele seminale, care produc două treimi din lichidul seminal. În cele din urmă, în testicule.
4. Spermatozoizii au nevoie de timp pentru a se forma
Spermatozoizii nu se formează peste noapte. Corpul masculin formează întotdeauna spermatozoizi, dar, din momentul originii până la maturizare, trec aproximativ 74 de zile.
5. De la gel la lichid
Când materialul seminal este expulzat, acesta este sub formă de gel. Se crede că are această consistență pentru a rămâne mai mult timp în tractul vaginal și pentru a avea mai mult succes la fertilizare. Apoi, se transformă într-o substanță apoasă.
6. Cantitate variabilă
Cantitatea variază întotdeauna. Se estimează că fiecare mililitru de material seminal conține între 20 și 300 de milioane de spermatozoizi. Într-o ejaculare medie, există între 1 și 5 mililitri de spermă, adică între 20 și 1500 de milioane de spermatozoizi.
7. Adulți în miniatură?
Sperma și lichidul seminal au făcut obiectul multor teorii de-a lungul istoriei. În secolul al XVII-lea, de exemplu, materialul seminal era examinat la microscop. Spermatozoizii au fost definiți ca animale mici și mai târziu ca adulți în miniatură.
8. Influența lenjeriei intime
Slipurile largi au fost legate de producția de spermă de calitate superioară. Lenjeria strâmtă, pe de altă parte, crește temperatura testiculelor și reduce numărul de spermatozoizi.
9. Dieta și sperma
Cei care cred că sperma și spermatozoizii nu au nimic de-a face cu mâncarea se înșală. Un studiu realizat la Universitatea Rovira i Virgili (URV) și Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) a constatat că aportul de nuci îmbunătățește calitatea spermei și numărul de spermatozoizi.
Citiți mai mult: Dieta influențează calitatea spermei
10. Un nou partener? Mai multă spermă
Universitatea din Florida a publicat o cercetare care afirmă că bărbații ejaculează mai mult material seminal atunci când au un nou partener. La fel, sperma are mai multă viteză. Aparent, este un mecanism evolutiv de supraviețuire a speciei.
11. Niciun efect asupra pielii
Există un mit conform căruia sperma și lichidul seminal servesc drept produse cosmetice pentru a îmbunătăți pielea. Deși există specii, precum femela unui anumit tip de calmar, care le consumă ca nutrient, adevărul este că nu are componente foarte diferite de cele ale salivei, cu excepția faptului că aceasta din urmă are efecte antiseptice.
Nu există dovezi ale proprietăților cosmetice.
12. Apariția alergiilor
Există un mic procent de femei care au alergii atunci când intră în contact cu sperma și lichidul seminal. Aceste substanțe provoacă inflamație, roșeață și mâncărime în canalul vaginal. Afecțiunea se numește hipersensibilitate la plasma seminală.
13. Gastronomie
Deși este greu de crezut, sperma și lichidul seminal au fost prezente în unele rețete. Există chiar și o carte de bucate numită Natural Harvest: O Collection of Semen-Based Recipes. Totuși, nu aduce nicio contribuție nutrițională importantă.
14. Artă și cerneală invizibilă
Pictorul Martin von Ostrowski a folosit materialul seminal drept componentă a materialelor cu care își realiza lucrările, care însumează peste 30 de piese. Sperma a fost folosită și ca cerneală invizibilă de către spionii Primului Război Mondial. Cu toate acestea, mirosul caracteristic a arătat că nu era o idee bună.
15. Supraviețuirea într-un corp străin
Spermatozoizii sunt singurele celule produse de un individ care sunt concepute pentru a supraviețui într-un alt corp. Au o durată medie de viață între 24 și 48 de ore. Cu toate acestea, în cazuri excepționale, poate rezista timp de 5 zile.
16. Fericirea și depresia
Sperma îmbunătățește starea de spirit, deoarece conține cele mai eficiente ingrediente împotriva tristeții într-un cocktail care îi face pe bărbați să se simtă mai fericiți atunci când ejaculează. Lista componentelor fericirii este următoarea:
- Oxitocină
- Serotonină
- Estronă
- Melatonină
- Prolactină
17. Vasectomia
Vasectomia este unul dintre acele evenimente care arată marea diferență dintre spermă și lichidul seminal. După această intervenție chirurgicală, spermatozoizii nu se mai amestecă cu lichidul seminal. Cu toate acestea, materialul seminal continuă să fie produs în mod normal. Ejacularea va fi percepută la fel ca întotdeauna.
18. Moartea
Oamenii de știință au reușit să fertilizeze ovule cu spermatozoizi morți în laborator. Aparent, singurul lucru care contează este faptul că ADN-ul este prezent.
Contrar a ceea ce spun multe legende, materialul seminal nu poate fi înghețat într-un termos acasă. Spermatozoizii vor muri.
Bărbatul sănătos are întotdeauna spermă și spermă
Există multe informații ciudate despre spermă și lichidul seminal. La cele de mai sus trebuie adăugat și faptul că un bărbat cu un singur testicul este încă fertil. Acest lucru este suficient pentru ca el să se reproducă normal.
De asemenea, este de remarcat faptul că sperma și lichidul seminal nu încetează niciodată să fie produse. Spre deosebire de femei, bărbații sănătoși rămân fertili până în ziua în care mor.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Blay, R. M., Pinamang, A. D., Sagoe, A. E., Owusu, E., Koney, N. K., & Arko-Boham, B. (2020). Influence of Lifestyle and Environmental Factors on Semen Quality in Ghanaian Men. International journal of reproductive medicine, 2020, 6908458. https://doi.org/10.1155/2020/6908458.
- Joseph, P.N., Sharma, R.K., Agarwal, A. et al. Men Ejaculate Larger Volumes of Semen, More Motile Sperm, and More Quickly when Exposed to Images of Novel Women. Evolutionary Psychological Science 1, 195–200 (2015). https://doi.org/10.1007/s40806-015-0022-8.
- De Juan Pérez, A. I. (2021). Presencia y distribución de neuroreceptores de serotonina, gaba y dopamina en el espermatozoide humano. Estudio con técnicas de microscopía de alta resolución y análisis de grafos (Doctoral dissertation, Universitat d’Alacant-Universidad de Alicante).
- Puerta-Suárez, J., & Cardona-Maya, W. (2013). Alergia al plasma seminal humano:¿ mito o realidad?. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 78(3), 193-200.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.