Informații despre atropină: funcții și efecte adverse
Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte
Atropina este un medicament. Medicii o folosesc în multe tratamente diferite. Aceasta are proprietăți midriatice, antispasmodice, antidiareice, anti-catarhale și anestezice. În cele ce urmează, îți prezentăm cele mai importante informații despre atropină, funcțiile și efectele sale adverse.
Această substanță activă provine din planta belladonna și din alte plante din familia Solanaceae. Din cele mai vechi timpuri, hindușii foloseau preparate pe bază de belladonna. Mai târziu, în Imperiul Roman și în Evul Mediu, aceasta era folosită în scopuri toxice.
În acest articol, vom detalia următoarele informații despre atropină:
- Cum funcționează
- Farmacocinetica sa
- Efectele sale farmacologice
- Efectele adverse
Cu toate acestea, înainte de a începe, trebuie să știi care sunt receptorii acetilcolinei pentru a înțelege mai bine cum funcționează aceasta.
Receptorii acetilcolinei
Atropina este un ingredient activ care provine din plantele Solanaceae precum belladonna. Este folosită din cele mai vechi timpuri.
Receptorii acetilcolinei sunt un grup de receptori care înglobează, de asemenea, alte două tipuri de receptori. Aceștia sunt muscarinici și nicotinici. Practic, sunt localizați în fanta sinaptică. Sunt în mare parte la nivel postganglionic. Cu toate acestea, există și receptori la nivel presinaptic.
Toate sistemele neurotransmițătoare au receptori la nivel presinaptic. Acest lucru se datorează faptului că modulează cantitatea de acetilcolină care trebuie eliberată.
Acetilcolina este o substanță care este sintetizată în citoplasma neuronilor motori și care activează direct receptorii acetilcolinei. Cu toate acestea, foarte puțini receptori presinaptici declanșează secreția acestei substanțe.
Află mai mult:
Informații despre atropină: cum funcționează
Practic, atropina este un antagonist al receptorilor muscarinici ai acetilcolinei. După cum am văzut, acetilcolina este o substanță care activează direct acești receptori. Acest lucru înseamnă că inhibă sistemul nervos parasimpatic.
În esență, explicația acestui lucru constă în faptul că receptorii acetilcolinei sunt în efectori parasimpatici. Astfel, atunci când cineva ia atropină, aceasta afectează inima, ochii și tractul digestiv, printre alte organe.
Farmacocinetica
În general, medicamentul atropină poate fi administrat pe cale orală, intravenoasă și în multe alte moduri. Dacă este administrat oral, este absorbit cu ușurință în tractul digestiv. Apoi, călătorește prin fluxul sanguin.
Atropina este un medicament foarte solubil. Acest lucru înseamnă că este capabil să treacă de bariera sânge-creier și placentă. Astfel, femeile însărcinate ar trebui să fie deosebit de atente dacă sunt tratate cu atropină.
Atropina are un timp de înjumătățire de aproximativ două-trei ore. Mai mult, aceasta este metabolizată în proporție de 50 – 75% de către ficat. Apoi, organismul excretă atât metaboliții, cât și fracția de medicament nemetabolizat prin urină.
Efecte farmacologice ale atropinei
Atropina blochează receptorii muscarinici ai acetilcolinei. Practic, aceasta înseamnă că nu permite interacțiunea acetilcolinei cu acei receptori.
Acest lucru se realizează treptat într-o serie de structuri precum glandele salivare, submucoase și sudoripare, mușchiul neted vascular, sistemul cardiac, tractul digestiv și urinar, glandele gastrice și ganglionii autonomi.
Întrucât este un agent anti-colinergic în toate aceste părți ale corpului, unele dintre elementele pe care le declanșează sunt:
- Tahicardia. Acesta este motivul pentru care este utilizat pentru a crește frecvența cardiacă în timpul urgențelor.
- La nivel digestiv, minimizează peristaltismul și spasmele, crampele și secrețiile gastrointestinale.
- Îngreunează urinarea. Acest lucru este problematic la pacienții cu hiperplazie benignă de prostată.
- Midriaza. Blochează mușchiul ciliar, provocând spasme. Cu toate acestea, medicamentul nu inhibă receptorii muscarinici ai ochilor dacă este administrat oral.
Citește mai mult:
Cercetătorii au descoperit vaccinul împotriva tumorilor canceroase
Efecte adverse ale atropinei
Efectele adverse ale medicamentului atropină sunt legate de doză. Sunt reacții comune, în special la copii. Mai mult, atropina se poate acumula și poate produce efecte sistemice după doze multiple prin inhalare la vârstnici.
La adulți, cele mai frecvente reacții adverse sunt:
- Gură uscată
- Piele roșie fierbinte din cauza lipsei transpirației
- Febră
- Constipație
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.