Descoperă efectele uimitoare ale aspirinei - Doza de Sănătate
 

Descoperă efectele uimitoare ale aspirinei

Ingredientul activ din aspirină este recunoscut de Organizația Mondială a Sănătății drept un medicament esențial. Înainte de a-i fi recunoscut rolul incredibil, aceasta se găsea deja în trusele de prim ajutor din milioane de locuințe. 
Descoperă efectele uimitoare ale aspirinei

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Efectele uimitoare ale aspirinei au transformat-o într-unul dintre cele mai cerute și consumate medicamente din întreaga lume. Ingredientul său activ, acidul acetilsalicilic, are efecte antiinflamatoare, analgezice și antipiretice.

Aspirina este un medicament ieftin care se eliberează fără prescripție medicală. Însă efectele sale sunt mai puternice decât ne închipuim.

Multe persoane de toate vârstele iau aspirină pentru a combate durerile de cap sau de mușchi cauzate de anxietate sau stres. În plus, acest medicament ajută la tratarea anumitor boli și ameliorează febra și alte simptome ale gripei. Acestea sunt printre pricipalele sale utilizări de la invenția sa, acum 120 de ani.

În ultimele decenii, aspirina a fost folosită pentru a preveni și a trata problemele cardiace și cerebrovasculare. Acest medicament ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge care pot cauza infarct, întrucât împiedică adeziunea trombocitelor în vasele sanguine.

Există mai multe utilizări ale celebrei aspirinei. Printre altele, aceasta face parte din tratamentul antireumatic deoarece ameliorează durerea cauzată de artrită, lupus și artrită psoriazică.

Află mai multe despre efectele uimitoare ale aspirinei din articolul de astăzi.

Efectele uimitoare ale aspirinei ca medicament analgezic

Efectele uimitoare ale aspirinei ca medicament analgezic

În dozele potrivite, recomandate de un specialist, aspirina poate preveni avortul spontan cauzat de sindromul Hughes. În plus, aceasta este prescrisă pentru a trata calculii biliari, a ține sub control tumorile hepatice și a reduce riscul de diabet zaharat.

Totodată, aspirina este eficientă în lupta cu afecțiuni rare, cum ar fi  boala Kawasaki, care constă în inflamarea pereților vasculari. Acest medicament are și multe utilizări locale. O poți folosi pentru a trata mătreața, herpesul, arsurile solare și înțepăturile de insecte.

Nu putem uita că aspirina este utilizată și ca bază pentru crearea unor produse de înfrumusețare naturale pentru buze, ten, păr și picioare.

În ceea ce privește treburile casnice, poți folosi aspirina pentru a curăța petele de transpirație de pe haine. Nu trebuie decât să dizolvi câteva pastile în apă și să înmoi bluza pătată în acest amestec.

În plus, aspirina poate fi utilizată pentru a menține cât mai mult timp vii florile naturale ținute în vază.

Informații importante despre aspirină

Efectele uimitoare ale aspirinei ca medicament antiinflamator

Aspirina nu trebuie luată în ultimul stadiu al sarcinii, în timpul menstruației sau amestecată cu alte pastile sau alcoolÎn caz contrar, acest medicament anticoagulant crește riscul de hemoragii și anemie cu peste 30%.

Este bine de știut, de asemenea, că aspirina este interzisă persoanelor care suferă de ulcer gastric sau cornean. Acidul din compoziția sa poate agrava situația.

Medicii ne recomandă să luăm aspirina cu mâncare și să o diluăm. Este indicat să iei câte o pastilă la 4 – 6 ore timp de maxim trei sau patru zile. Ține cont de această recomandare dacă suferi de gripă, febră sau o stare generală de rău.

În doze mari, aspirina poate cauza țiuit în urechi, leziuni gastrice și sindromul Reye la copiii mai mici de 10 ani. Deși reduce riscul de dezvoltare a cancerului, acest medicament nu trebuie luat continuu doar din acest motiv. Dacă ai probleme cardiace, medicul îți poate recomanda să iei doze mici.

Efectele anticoagulante și antiinflamatoare ale aspirinei luptă împotriva bolii Alzheimer (acționând ca un neuroprotector) și SIDA (încetinește evoluția HIV-ului).

Efecte secundare ale aspirinei

Efectele uimitoare ale aspirinei și posibilele urmări negative

Pe lângă efectele uimitoare ale aspirinei asupra sănătății, există și câteva urmări nedorite dacă este utilizată frecvent. În primul rând, acidul acetilsalicilic poate provoca hemoragii interne sau cerebrale. 

Mulți oameni de știință se întreabă dacă acest medicament trebuie furnizat numai persoanelor cu un risc ridicat de probleme cardiovasculare sau doar oamenilor sănătoși.

Utilizarea incorectă a aspirinei îi poate anula efectele pozitive, transformând-o într-un „inamic” al sănătății. În orice caz, administrarea aspirinei sau a oricărui alt medicament trebuie realizată sub îndrumarea unui medic. 

Forme ale aspirinei

Efectele uimitoare ale aspirinei sub formă de tablete

Acidul acetilsalicilic este produs de Laboratoarele Bayer și distribuit în întreaga lume sub mai multe forme:

  • Granule sau tablete. Le poți lua cu sau fără apă, spre deosebire de tabletele solubile, care trebuie dizolvate mai întâi.
  • Tablete solubile cu adaos de vitamina C pentru combaterea simptomelor răcelii.
  • Un alt sortiment este aspirina masticabilă, care are aromă de portocale.
  • Complexul de aspirină conține ingrediente suplimentare care tratează gripa și răceala.

Sub orice formă este luată, aspirina are un efect imediat care se menține până la 24 de ore.

Ingredientul activ din aspirină este recunoscut de Organizația Mondială a Sănătății drept un medicament esențial. Înainte de a-i fi recunoscut rolul incredibil, aspirina se găsea deja în trusele de prim ajutor din milioane de locuințe. 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.