Îngrijirea intimă feminină
 

Îngrijirea intimă feminină

Îngrijirea intimă feminină este foarte importantă. Există diferite produse concepute în acest scop, deși nu toate substanțele sunt recomandate.
Îngrijirea intimă feminină
Mariel Mendoza

Verificat și aprobat de medicul Mariel Mendoza.

Ultima actualizare: 16 noiembrie, 2022

Îngrijirea intimă feminină cuprinde o mare varietate de produse care depășesc substanțele destinate igienei. Datorită morfologiei și funcționalității sale, zona genitală externă a femeilor are nevoie de îngrijire specifică. Pielea zonei genitale este mai irigată, mai inervată și mai permeabilă. Acest lucru o face mai reactivă la iritanți decât restul pielii de pe corp.

Îngrijirea intimă feminină

Pentru a menține curată mucoasa vulvovaginală, este suficient să vă spălați cu apă sau cu săpun blând și apă, de preferință de două ori pe zi. Pe lângă curățare, păstrați zona mereu uscată. Deoarece este o regiune slab ventilată, contactul cu urina, transpirația, scurgerile vaginale și menstruația cresc susceptibilitatea la infecții.

În zilele menstruației, este nevoie de igienă extremă. Se recomandă folosirea produselor blânde care respectă pH-ul zonei. Cu toate acestea, nu trebuie să introduceți soluții intern, deoarece vaginul are propriul mecanism natural de curățare.

În fiecare zi, există o anumită cantitate de scurgeri vaginale. În condiții normale, scurgerile sunt albicioase, cu tendința de a se îngălbeni când se usucă. Lichidul trebuie să fie oarecum vâscos și nu să aibă un miros neplăcut.

Săpunuri intime

Nu toate săpunurile intime sunt potrivite pentru toate femeile. Când vine vorba de fete și femei la menopauză, este nevoie de un produs cu pH alcalin.

Femeile aflate la vârsta fertilă trebuie să aleagă produse cu pH acid, între 3,5 și 4,5. Săpunurile intime, deși au pH-uri diferite, sunt blânde, deoarece includ componente cu proprietăți calmante. În plus, săpunurile menite să contracareze uscăciunea vaginală includ ingrediente active cu proprietăți hidratante.

Femeie cu balon roșu

 

Uscăciunea vaginală

Există două elemente naturale care contribuie la o bună sănătate vaginală: flora și mucoasa. În condiții normale, peretele vaginal produce un lubrifiant natural care ajută la menținerea zonei hidratate.

Flora vaginală – un ansamblu de microorganisme care protejează vaginul în mod natural și fără a provoca daune – contribuie la o sănătate optimă. Flora vaginala menține echilibrul zonei.

Uscăciunea vaginala la menopauză este o problemă comună. De asemenea, poate afecta femeile tratate cu radioterapie sau femeile care iau contraceptive hormonale.

Această problemă se agravează în timpul verii din cauza căldurii excesive și provoacă disconfort, cum ar fi mâncărimea, iritația, vulnerabilitatea la infecții și durerea în timpul sexului.

Creme hidratante și lubrifianți pentru îngrijirea intimă feminină

Tratamentele pentru ameliorarea uscăciunii vaginale variază în funcție de intensitatea simptomelor. Există o gamă largă de produse care îmbunătățesc hidratarea și bunăstarea zonei vaginale, printre care:

  • Uleiuri intime: cele mai bune uleiuri intime sunt cele care conțin amestecuri echilibrate de componente cu proprietăți antiseptice, hrănitoare și hidratante. Uleiurile intime ce conțin componente naturale, precum uleiul de arbore de ceai, uleiul de germeni de grâu, uleiul de gălbenele, uleiul de mușețel, uleiul de oregano, uleiul de avocado și uleiul de ulei de caise, sunt foarte potrivite pentru îngrijirea zonei intime feminine.
  • Geluri hidratante: pot fi pe bază de apă, fără miros și culoare. Altele sunt pe bază de lipozomi, care sunt microsfere ce stochează apa în interior și apoi o eliberează încet.
  • Lubrifianți: lubrifianții sunt produse al căror scop este de a facilita actul sexual. Sunt formulați astfel încât să fie compatibili cu pielea și mucoasa genitală la ambele sexe, precum și cu prezervativele. Lubrifianții intimi pe bază de apă sunt cei mai recomandați, deoarece sunt mai puțin iritanți și se îndepărtează mai ușor.
Îngrijirea intimă feminină

Concluzie

Pe lângă menținerea zonei intime într-o stare bună folosind produsele potrivite nevoilor individuale, alegeți lenjerie intimă din bumbac și spălați-o cu detergenți neutri. Este indicat să nu purtați haine foarte strâmte, evitând astfel transpirația excesivă. Schimbați tampoanele sau absorbantele la fiecare 4-6 ore.

Există diferite produse de igienă feminină, dar nu toate sunt utile pentru orice femeie. Gândiți-vă bine înainte de a face achiziția și verificați etichetele pentru a confirma că produsele dorite nu vă fac rău.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • SMITH, R. (2005). Sequedad vaginal. In Netter. Obstetricia, ginecología y salud de la mujer. https://doi.org/10.1016/b978-84-458-1311-9.50026-4.
  • Cuevas, A., Celis, C., Herrán, S., Hernández, I., Paredes, O., & Paradas, A. (2010). Higiene íntima femenina y vaginosis bacteriana . Encuesta Epidemiológica Latinoamericana 2008. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecologia.
  • Calle, N. (2007). Higiene íntima femenina. Aral.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.