Logo image
Logo image

Inima dilatată: ce ar trebui să știți?

4 minute
Inima dilatată sau cardiomiopatia dilatată este o patologie care poate duce la funcționarea defectuoasă a inimii. Ce simptome are și cum se tratează?
Inima dilatată: ce ar trebui să știți?
Ultima actualizare: 15 septembrie, 2022

Inima dilatată este cunoscută și sub denumirea de cardiomiopatie dilatativă. Este o patologie a inimii care înseamnă că acest organ nu poate funcționa așa cum ar trebui.

Cauzele și simptomele sale sunt variate. Există câțiva factori care pot influența dezvoltarea acestei patologii și pe care trebuie să-i cunoașteți. Mai jos, vă vom spune tot ce trebuie să știți despre această boală!

Cum funcționează inima?

Mai întâi, vom clarifica câteva concepte importante despre o inimă sănătoasă pentru a înțelege această boală. Inima este împărțită în patru camere:

  • Două atrii în partea de sus
  • Două ventricule în partea de jos

Pentru a înțelege cum funcționează, vom separa inima în jumătatea stângă și jumătatea dreaptă:

  • Atriul drept primește sânge sărac în oxigen din tot corpul. Sângele trece în ventriculul drept și acesta îl trimite în plămâni. În aceste organe, sângele elimină dioxidul de carbon pe care îl transportă și este reîncărcat cu oxigen.
  • Sângele oxigenat ajunge în atriul stâng direct din plămâni. De acolo, trece în ventriculul stâng și fiecare bătaie a inimii trimite sângele încărcat cu oxigen în restul corpului.

Pentru ca inima să funcționeze corect, pereții ei sunt formați dintr-un mușchi cunoscut sub numele de miocard. Acesta trebuie să fie în stare bună pentru a se putea întinde atunci când primește sânge și a se contracta cu suficientă forță pentru a-l pompa în tot corpul.

Descoperiți: În ce constă transplantul de inimă?

 

Some figure

Ce este inima dilatată?

Inima dilatată este o patologie în care pereții musculari ai inimii devin mai subțiri și se dilată. În mod normal, începe prin a afecta ventriculul stâng, care este cea mai importantă cameră pentru alimentarea cu sânge a corpului.

Pe măsură ce mușchiul se dilată, forța de contracție scade. Prin urmare, inima își pierde puterea atunci când pompează sângele. Din această cauză, sângele ajunge mai greu în corp.

Care este cauza inimii dilatate?

În până la jumătate din cazuri, cauza exactă nu este cunoscută. În ciuda acestui fapt, există diferiți factori care pot influența dezvoltarea acestei patologii:

  • Cauze genetice: în 25% din cazurile de cardiomiopatie dilatativă exista un istoric familial al acestei boli. În plus, există mutații genetice care o produc.
  • Abuzul de alcool: numit și cardiomiopatie alcoolică. Consumul unei cantități excesive de alcool face ca inima să se dilate.
  • Sarcina: în timpul sarcinii, în special la femeile cu alți factori de risc, precum obezitatea sau vârsta înaintată, inima se poate dilata. Prognosticul și recuperarea depind de multe variabile, deși se recomandă ca aceste femei să nu aibă alte sarcini.
  • Unele boli virale: viruși precum HIV sau coxsackie pot provoca cardiomiopatie virală. De multe ori, ajung să provoace dilatarea inimii.
  • Anumite medicamente sau alte substanțe toxice: de exemplu, chimioterapia pentru cancer are acest efect secundar care trebuie bine controlat.

Ce simptome produce inima dilatată?

Some figure
Inima dilatată apare între 20 și 60 de ani. Simptomele pot apărea și dispărea.

Există multe simptome produse de inima dilatată. În general, acestea sunt simptome ale insuficienței cardiace. Se dezvoltă și se agravează puțin câte puțin:

  • Senzație de sufocare la respirație: apare deoarece sângele se acumulează în partea anterioară a circuitului cardiovascular, adică în plămâni. Prin urmare, schimbul de gaze în plămâni nu are loc corect.
  • Oboseală: va apărea mai întâi la efort intens și se va agrava pe măsură ce boala progresează, apărând la urcatul scărilor sau mersul pe jos. Oboseala apare deoarece mușchii corpului nu primesc suficient oxigen din cauza eșecului de pompare.
  • Palpitații și amețeli: palpitațiile sunt senzația că inima bate cu viteza în piept. Inima nu este capabilă să satisfacă nevoile de oxigen și energie ale organismului. Prin urmare, funcționează dincolo de posibilitățile sale. Poate chiar să ajungă la epuizare.

Diagnostic și tratament

Diagnosticul inimii dilatate se va stabili prin combinarea examenul fizic cu alte câteva teste. Ventriculul stâng este mai mare decât în mod normal. Testele folosite pot fi, printre altele:

  • Ecografia cardiacă, cu sau fără teste funcționale
  • Radiografia pieptului
  • Electrocardiograma

După diagnostic, tratamentul se va baza pe diferite aspecte. Pe de o parte, trebuie luată în considerare cauza cardiomiopatiei. De exemplu, dacă vorbim de consumul de alcool, renunțarea la consum poate face ca inima să revină la forma inițială.

Pe de altă parte, specialistul va prescrie o serie de medicamente care să ajute inima să pompeze mai bine sângele. În cazurile foarte severe, este nevoie de un transplant de inimă.

Recomandăm: 7 sfaturi pentru o inimă sănătoasă

Trebuie să aveți grijă de inimă

Inima este cel mai important organ pentru funcționarea întregului corp. Prin urmare, trebuie să știm dacă ceva nu merge așa cum ar trebui. Mergeți la specialist. Acesta poate diagnostica orice boală și poate stabili cel mai potrivit tratament.

Trebuie să cunoașteți factorii de risc care pot determina apariția acestei patologii și să îi controlați cât mai mult. Dacă aveți întrebări, medicul vă va informa în detaliu despre situația inimii voastre.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Miocardiopatía dilatada: avances recientes y tratamiento actual | Revista Española de Cardiología [Internet]. [cited 2020 May 17]. Available from: https://www.revespcardiol.org/es-miocardiopatia-dilatada-avances-recientes-tratamiento-articulo-10736
  • García Acuña JM, López Lago AM, González Juanatey JR. Miocardiopatías. Clasificación. Med. 2013 Oct;11(42):2495–9.
  • Miocardiopatía dilatada – ScienceDirect [Internet]. [cited 2020 May 17]. Available from: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304541213706541

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.