Inițiativă împotriva inegalității de gen: elevii învață să facă treburile casnice
 

Inițiativă împotriva inegalității de gen: elevii învață să facă treburile casnice

O școală spaniolă a creat o strategie eficientă de combatere a machismului sau inegalității de gen. Descoperiți ce învață elevii!
Inițiativă împotriva inegalității de gen: elevii învață să facă treburile casnice

Ultima actualizare: 26 aprilie, 2023

De-a lungul istoriei, au apărut un număr mare de idei discriminatorii. Din această cauză, mulți bărbați au crescut crezând că treburile casnice trebuie făcute doar de femei. Această perspectivă este periculoasă. O școală spaniolă a decis să lupte împotriva inegalității de gen. Prin urmare, a realizat un proiect inovator care a câștigat admirația unei mari părți a societății. În acest articol, vă împărtășim toate detaliile inițiativei!

Planul școlar care luptă împotriva inegalității de gen

În 2018, directorii Școlii Montecastelo din Vigo (Spania) și-au dat seama că ratele inechității erau din ce în ce mai alarmante. Din acest motiv, au început să reflecteze asupra modului în care ar putea controla această problemă la școală.

Așa le-a venit ideea de a crea o strategie intitulată Egalitatea se învață făcând. Elevii de sex masculin au mers la un curs suplimentar. Aceștia au învățat așa-numitele abilități de acasă, adică s-au concentrat pe sarcinile casnice, cum ar fi călcatul, gătitul și cusutul. De asemenea, au învățat multe și despre instalații sanitare, tâmplărie, zidărie și electricitate.

Responsabilii au explicat părinților proiectul. Au primit aprobarea lor și au început cursurile. În prezent, programul funcționează cu succes.

În ce constă metodologia?

Încă de la început, elevii au fost împărțiți în mai multe grupe. În fiecare dintre perioadele academice, aceștia au învățat să execute câte o sarcină casnică. Toate etapele au o mamă și un tată de sprijin pentru ca elevii să primească tot ajutorul necesar.

Programul este condus de profesori, părinți și reprezentanți ai școlii care se înscriu voluntar. Prin urmare, sunt dispuși să dea tot ce au mai bun.

Progresul a fost considerabil. Deși la început tinerii au fost reticenți, acum sunt mulțumiți. Au realizat că acestea sunt activități simple, dar necesare pentru ca o gospodărie să funcționeze corespunzător.

Părinții sunt încântați de schimbarea pozitivă pe care au reușit să o vadă la copiii lor. Școala este convinsă că a luat o decizie grozavă. Directorii speră să poată extinde programul în curând, astfel încât lupta împotriva inegalității de gen să devină din ce în ce mai puternică. De asemenea, speră ca și alte instituții de învățământ să li se alăture.

Gabriel Bravo, coordonatorul Școlii Montecastelo, este sigur că aceste exerciții duc la conștientizare. Elevii reușesc să realizeze că o gospodărie înseamnă două persoane.

Sunteți de acord cu această inițiativă? Cunoașteți un alt mediu academic în care se folosește un proiect similar? Spuneți-ne părerile voastre!

Alte aspecte cheie pentru ca tinerii să nu fie sexiști

În afară de programele școlare, este esențial ca părinții să le ofere copiilor o educație care să nu includă inegalitatea de gen. În primul rând, copiii mici trebuie să afle că nu există jucării pe care fetele sau băieții să nu le poată folosi.

Ca o a doua măsură, este esențial să li acorde libertatea de a fi așa cum își doresc, fără a primi niciun fel de rol. În caz contrar, copiii vor învăța să aibă prejudecăți.

În plus, este crucial să le spuneți că sentimentele nu au gen. Atât bărbații, cât și femeile trebuie să plângă pentru a se elibera, a se simți mai bine și a merge mai departe.

Este esențial ca părinții să fie o echipă încă din prima zi și să conducă gospodăria împreună. Aceasta este formula ideală pentru a da cel mai bun exemplu.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Garrido J. Azpilicueta M. CONOCEMOS LOS ESTEREOTIPOS Y LOS PREJUICIOS PARA EVITAR LA DISCRIMINACIÓN [Internet]. (s.l): Unidad didáctica de educación para la ciudadanía; (s.f). [citado 12 de septiembre de 2022].

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.