Logo image
Logo image

Oamenii cu o inteligență emoțională ridicată

5 minute
Este foarte important să te cunoști și să te accepți așa cum ești, dar este la fel de esențial să fii capabil de empatie și să te poți pune în locul altor persoane.
Oamenii cu o inteligență emoțională ridicată
Bernardo Peña

Scris și verificat de psihologul Bernardo Peña

Scris de Raquel Aldana
Ultima actualizare: 03 ianuarie, 2023

Oamenii cu o inteligență emoțională ridicată sunt capabili să-și gestioneze cu succes propriile emoții, dar și pe cele ale celor din jur.

Oricine se poate mânia. Este foarte ușor. Dar să te mâniezi pe persoana potrivită, la momentul potrivit, din motivul potrivit și în măsura potrivită – asta nu este chiar atât de ușor.

– Aristotel

Ani de-a rândul ai auzit despre importanța dezvoltării și exploatării inteligenței tale emoționale. Este posibil să te saturi de această idee dacă tot ce știi este că trebuie să dobândești un set de aptitudini, însă nu îți dai seama cum trebuie să le menții sau dacă te afli pe drumul cel bun.

Adevărul este că a fi capabil să-ți manevrezi stările emoționale în mod inteligent este un lucru destul de complicat, dar totul depinde de modalitatea folosită pentru a-ți atinge scopurile.

Absolut orice persoană poate aprinde acel foc interior care o ajută să-și controleze emoțiile și să stabilească anumite limite în acest plan.

Te-ar putea interesa și:

Dovedit științific: inteligența se moștenește de la mamă

Pentru a simplifica puțin lucrurile, îți prezentăm mai jos câteva caracteristici fundamentale ale oamenilor cu o inteligență emoțională ridicată.

Some figure

1. Oamenii cu inteligență emoțională ridicată știu exact cine sunt

Persoanele cu o inteligență emoțională ridicată sunt capabile să înțeleagă ce anume le face să se simtă într-un anumit fel. Aceștia pot identifica în mod corect locația și originea sentimentelor lor, iar această abilitate îi ajută să gestioneze mai bine conflictele în situații dificile.

Nu este o sarcină ușoară, deoarece viața emoțională a unui individ poate fi foarte complicată. A recunoaște cauza declanșării unor emoții puternice precum furia, frica și bucuria este cât se poate de dificil.

2. Oamenii cu inteligență emoțională ridicată își cântăresc bine deciziile

Și acestor persoane le este teamă uneori, dar nu iau niciodată decizii pripite. Din contră, cântăresc bine avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni.

Dezvoltarea inteligenței emoționale te ajută să-ți recunoști și să-ți accepți responsabilitățile viitoare, facilitând crearea planurilor care îți asigură împlinirea în viață.

3. Persoanele cu o inteligență emoțională ridicată pot să-și gestioneze emoțiile

Daniel Goleman și alți cunoscători ai acestui subiect susțin că una dintre pietrele de temelie ale inteligenței emoționale este conștiința de sine. Aceasta te ajută să-ți recunoști mereu stările, emoțiile și sentimentele.

În plus, dacă ești conștient de propria persoană, vei fi capabil să îți dai seama în ce fel stările tale de spirit îi afectează pe cei din jur. A învăța cum să-ți gestionezi emoțiile este o componentă esențială a inteligenței emoționale.

Abilitatea de a-ți controla emoțiile te ajută să stabilești relații sănătoase cu cei din jur, dar și cu tine însuți. Atunci când ești conștient de ceea ce simți devii tu stăpânul propriilor emoții, în loc să le lași pe acestea să guverneze asupra ta.

Some figure

4. Oamenii cu inteligență emoțională ridicată sunt capabili de empatie

Emoțiile pot fi contagioase. Cu toții am învățat acest lucru din propria experiență. O ieșire plăcută la cafea cu un prieten bun îți dă o stare de bine. Dar când un vânzător este nepoliticos cu tine într-un magazin, te simți rău.

Daniel Goleman

Empatia sau abilitatea de a te pune în locul altei persoane este un alt component fundamental al inteligenței emoționale. Atunci când cunoști sentimentele celorlalți oameni, poți stabili o relație mai bună cu aceștia și poți controla orice situație dificilă ce apare pe parcurs.

Poți să-ți amorțești simțurile, dar nu poți fugi de sentimentele tale sau ale celor din jur. Dacă reușești să-ți gestionezi emoțiile cu succes, vei avea un control mai mare asupra lor.

5. Persoanele cu o inteligență emoțională ridicată au inima deschisă

Deschiderea emoțională și încrederea pe care ești capabil să o oferi într-o relație indică o inteligență emoțională peste medie. Prin efortul de a-ți deschide inima și a lăsa deoparte toate reținerile, vei reuși să construiești o relație solidă.

În același timp, inteligența emoțională ridicată îți permite să-ți gestionezi mai bine emoțiile, dar și să le exprimi în mod clar.

6. Persoanele cu o inteligență emoțională ridicată sunt motivate să-și atingă obiectivele

Deși schimbările îi îngrijorează și pe ei într-o anumită măsură, oamenii cu o inteligență emoțională ridicată știu că abilitatea de a-și controla temerile reprezintă cheia succesului.

Aceștia sunt dispuși să-și ia inima în dinți și să facă orice schimbare, dacă aceasta le asigură o viață mai bună și îi apropie de obiectivele pe care și le-au propus pe termen lung.

Te-ar putea interesa și:

Inteligența intuitivă – 5 caracteristici

În plus, datorită faptului că își pot gestiona emoțiile atât de bine, acești oameni au o capacitate de toleranță mai mare vizavi de frustrări și succese întârziate, luptând pentru o satisfacție poate nu imediată, dar de durată.

7. Oamenii cu inteligență emoțională ridicată sunt responsabili pentru propria lor viață

Faptul că te accepți așa cum ești și ai încredere în tine te transformă într-o persoană mult mai responsabilă. Acest lucru presupune să îți asumi răspunderea pentru succesele și eșecurile tale și să îți rezolvi singur problemele, fără a încărca pe nimeni altcineva cu această sarcină.

Some figure

Cum poți să-ți dezvolți inteligența emoțională?

Nu există absolut nicio legătură între IQ și inteligența emoțională. Cele două sunt controlate de părți diferite ale creierului. 

Daniel Goleman

În plus, nu există nicio legătură între așa-zisa inteligență academică și inteligența emoțională. O persoană poate avea foarte multe studii și rezultate excelente la școală, dar nu și în viață.

Some figure

Tocmai de aceea este important să iei anumite măsuri pentru a-ți înțelege mai bine emoțiile:

  • Încearcă să te cunoști mai bine. Pune-ți întrebări, gândește-te la comportamentul tău și fii conștient de propria ta valoare. Introspecția zilnică te poate ajuta să marchezi un „înainte și după” în procesul tău de dezvoltare emoțională.
  • Învață să-ți controlezi emoțiile. Aceasta este o sarcină dificilă, dar merită efortul. Dacă simți că reacția ta într-o anumită situație este una copilăroasă, distanțează-te de ea pentru câteva momente. Nu uita că doar tu deții controlul absolut asupra vieții și a sentimentelor tale.
  • Dezvoltă-ți empatia. Pune-te în locul celui de lângă tine, chiar dacă poate fi o experiență dureroasă. În acest fel vei putea înțelege că fiecare om are povestea sa și vei fi capabil să faci față mai bine situațiilor dificile.
  • Găsește-ți motivația zilnică. Trezește-te în fiecare zi cu speranța și obiectivul de a-ți dezvolta inteligența emoțională. Ține minte că marile realizări se construiesc prin mici succese.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cherniss, C., Roche, C., & Barbarasch, B. (2015). Emotional Intelligence. In Encyclopedia of Mental Health: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-397045-9.00207-X
  • Mayer, J. D., Roberts, R. D., & Barsade, S. G. (2008). Human Abilities: Emotional Intelligence. Annual Review of Psychology. https://doi.org/10.1146/annurev.psych.59.103006.093646
  • Goleman, D. (2009). Working with Emotional Intelligence. Aslib Proceedings. https://doi.org/98-18706 Library of Congress

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.