Logo image
Logo image

Intoleranța la gluten – 10 simptome

3 minute
Următoarele simptome pot fi produse de intoleranța la gluten. Încearcă să elimini această substanță din dieta ta zilnică pentru a vedea dacă simptomele se ameliorează.
Intoleranța la gluten – 10 simptome
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Din ce în ce mai multe produse alimentare sunt promovate ca fiind lipsite de gluten. Însă numeroase persoane aleg să le consume fără să știe exact ce avantaje pot obține dacă își reduc aportul zilnic de această substanță.

Glutenul este o proteină aflată în compoziția unor alimente cum ar fi grâul, orezul și orzul. Mulți oameni nu au nicio problemă atunci când consumă gluten, pe când alții pot experimenta diverse simptome și probleme de sănătate.

Până în prezent, specialiștii au identificat 55 de boli asociate consumului de gluten. Se estimează că 99% dintre cei care suferă de intoleranță la această proteină nu au fost diagnosticați în mod oficial.

Din acest motiv, în articolul de azi dorim să-ți prezentăm câteva simptome pe care intoleranța la gluten le poate produce, astfel încât să știi dacă ar trebui să elimini această substanță din dieta ta sau nu. Citește în continuare și ia aminte!

10 simptome produse de intoleranța la gluten

1. Probleme gastrointestinale

Some figure

Printre cele mai frecvente probleme de sănătate produse de intoleranța la gluten se numără tulburările digestive și intestinale. După ce consumi alimente ce conțin gluten, este posibil să experimentezi simptome deranjante precum:

  • Balonare abdominală
  • Diaree sau constipație
  • Gaze intestinale
  • Dureri abdominale
  • Sindromul colonului iritabil

Ca să ameliorezi aceste simptome, este necesar să elimini toate alimentele ce conțin gluten din dieta ta zilnică.

Citește și: Balonarea tratată cu un smoothie 100% natural

2. Oboseală

După ce consumă orice produs alimentar pe bază de cereale ce conțin gluten, anumite persoane se simt obosite și întâmpină dificultăți de concentrare. Oboseala constantă și senzația de slăbiciune indică faptul că a venit momentul să-ți schimbi dieta.

3. Dureri de cap

Some figure

Consumul de gluten poate crea un dezechilibru al proceselor inflamatoare normale ale organismului, afectând funcționarea sistemului nervos. Dacă suferi de intoleranță la această proteină, poți să experimentezi dureri de cap sau chiar migrene.

4. Dezechilibre hormonale

Sindromul premenstrual, sindromul ovarului polichistic și infertilitatea pot fi cauzate de intoleranța la gluten. Unii medici ginecologi și specialiști în sănătate își sfătuiesc pacientele să evite alimentele care conțin gluten.

5. Probleme articulare

Some figure

Așa cum am menționat anterior, persoanele care suferă de intoleranță la gluten pot experimenta procese inflamatoare excesive ce produc reacții negative în organism.

Una dintre cele mai îngrijorătoare reacții posibile este inflamația articulațiilor și instalarea durerii la nivelul acestora. Regiunile cele mai afectate sunt mâinile și genunchii.

6. Keratoza pilară

Kieratoza pilară (cunoscută și sub denumirea de keratoză foliculară) este o boală cutanată ce se manifestă sub forma apariției unor umflături mici de culoare roșu deschis pe piele.

Această boală este asociată cu o absorbție deficitară a vitaminei A și a acizilor grași esențiali—probleme ce pot fi cauzate de deteriorarea intestinală produsă de expunerea îndelungată la gluten.

7. Fibromialgia

Some figure

Fibromialgia se manifestă sub forma unei dureri și rigidități cronice la nivelul mușchilor și articulațiilor. Spre deosebire de alte boli frecvente, fibromialgia poate declanșa episoade continue de durere, a căror origine este greu de identificat.

Deși această boală poate fi asociată și cu alți factori, anumiți specialiști susțin că, dacă elimină glutenul din dieta lor zilnică, cei care suferă de fibromialgie vor putea ține sub control simptomele acesteia.

8. Efecte neurologice

Glutenul poate cauza inflamații la nivelul sistemului nervos central și slăbi sistemul imunitar, producând simptome ca amețeala sau furnicăturile.

9. Tulburări autoimune

Persoanele care consumă gluten în mod regulat prezintă un risc crescut de a dezvolta o boală autoimună în comparație cu cei care evită alimentele ce conțin această proteină. Glutenul crește frecvența inflamațiilor din organism și poate cauza probleme grave precum:

  • Psoriazis
  • Colită ulcerativă
  • Sclerodermie
  • Lupus
  • Artrită reumatoidă
  • Scleroză
  • Tiroida Hashimoto

10. Probleme de comportament

Numeroase probleme psihice pot fi ameliorate dacă alegem să eliminăm glutenul din dieta noastră zilnică. Printre acestea se numără:

Simptomele produse de intoleranța la gluten variază de la un caz la altul și pot fi confundate deseori cu cele produse de alte boli. De pildă, pacienții care suferă de celiachie pot primi un diagnostic corect abia după 6-10 ani de la declanșarea bolii.

Dacă observi oricare dintre simptomele prezentate în acest articol, te sfătuim să-ți faci o programare la medic și să eviți să consumi alimente care conțin gluten.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.