Introducerea alimentelor solide în dieta bebelușului - Doza de Sănătate
 

Introducerea alimentelor solide în dieta bebelușului

La vârsta de șase luni a bebelușului, are loc o schimbare importantă în dieta sa: este timpul să înceapă să mănânce alimente solide. Deși introducerea alimentelor solide în dieta bebelușului este o provocare pentru părinți, corpul său este pregătit pentru acest lucru.
Introducerea alimentelor solide în dieta bebelușului
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Introducerea alimentelor solide în dieta bebelușului este o problemă delicată. Trebuie făcută treptat, atunci când bebelușul are câteva luni.

În timpul sarcinii, placenta joacă un rol important în nutriția fătului. Prin urmare, sistemul digestiv al bebelușului trebuie să se adapteze după naștere. Acesta este motivul pentru care nou-născuții nu tolerează orice alimente.

În acest articol, îți vom spune totul despre introducerea alimentelor solide în dieta bebelușului, despre cum poți să-ți dai seama dacă acesta este pregătit pentru schimbare, despre alimentele recomandate și despre câteva orientări generale de care ar trebui să ții cont.

Introducerea alimentelor solide în dieta bebelușului

Cum știi dacă bebelușul este pregătit

Bebelușii trebuie alăptați în primele luni de viață. Dacă bebelușul tău are deja șase luni, poți începe introducerea alimentelor solide în dietă. Cu toate acestea, bebelușii pot continua să fie alăptați până la vârsta de doi ani, în timp ce consumă și alte alimente.

Pe lângă vârstă, un al doilea element de care trebuie să ții cont este legat de înălțime și greutate. Când bebelușii au aproximativ patru luni, cântăresc de două ori mai mult decât la naștere. Necesitatea de a începe introducerea alimentelor solide poate fi evaluată și există excepții specifice care pot fi ridicate de medicul pediatru.

Alte aspecte de luat în considerare sunt diferitele semnale pe care le emite corpul bebelușului. Următoarele semne indică faptul că cel mic este gata să tolereze alimentele solide. De exemplu, copilul:

  • Poate rămâne așezat și își poate ține capul sus.
  • Arată interes pentru mâncarea din jurul său.
  • Deschide gura pentru a lua mâncare în gură.
  • Face gesturi sau mișcări de mestecat.
Introducerea alimentelor solide în dieta bebelușului are loc treptat
Această etapă a introducerii alimentelor solide în dietă este esențială în dezvoltarea copilului și este o mare schimbare.

Alimentele recomandate pentru această etapă

Poți include multe tipuri de alimente în dieta bebelușului pentru a începe această nouă etapă. Însă unele sunt mai recomandate decât altele. Unele dintre acestea sunt:

  • Cerealele. Orezul, ovăzul, porumbul sau orzul sunt alimente bogate în vitamine și minerale. În plus, acestea sunt surse importante de fibre.
  • Legumele. Sunt bogate în numeroși nutrienți, chiar și proteine. Poți prepara mâncare pentru bebeluși din legume.
  • Fructele. Sunt delicioase chiar și pe cont propriu. De preferință, ar trebui să optezi pentru fructe proaspete, nu conservate.
  • Alimentele de origine animală. Carnea și peștele sunt bogate în proteine, vitamina A, fier, zinc, fosfor și calciu. În ceea ce privește ouăle, din cauza alergiilor alimentare, experții ne recomandă să așteptăm până când bebelușul are cel puțin 1 an pentru a-i testa toleranța cu o porție mică.
  • Leguminoasele. Sunt cea mai bună sursă de proteine de origine non-animală.

Cum are loc introducerea alimentelor solide în dieta bebelușului

Când vine vorba de introducerea alimentelor solide în dieta bebelușului, este important să te asiguri că acesta nu respinge alimentele noi. Deși acest lucru se poate întâmpla la început, trebuie să insiști și să ai răbdare.

De fapt, ar trebui să începi cu porții mici de alimente. Bebelușii mănâncă mult mai puțină mâncare decât adulții. Trebuie să-i acorzi sistemului digestiv suficient timp pentru a se adapta la schimbare. Așadar, nu trebuie să simți frustrare dacă bebelușul nu mănâncă prea mult.

Este mai ușor să introduci alimente solide în dieta bebelușului dacă le alternezi cu alăptarea sau cu formula de lapte. Aceasta înseamnă să-ți hrănești bebelușul cu biberonul sau să-l alăptezi, apoi să-i dai o linguriță de alimente și apoi iar lapte. În acest fel, se va obișnui cu mâncarea.

În timpul acestui proces, bebelușul se poate juca cu mâncarea. Uneori, mâncarea va ajunge pe față, pe mâini, pe bavetă sau pe podea, mai puțin în zona gurii. Nu-l certa pe bebeluș pentru acest lucru, deoarece data viitoare ar putea respinge mâncarea. Dimpotrivă, trebuie să îi vorbești cu blândețe, încurajându-l să mănânce. Dacă bebelușul tău plânge sau nu vrea să deschidă gura, cel mai bine este să aștepți în loc să insiști.

Modificări ce apar la copii când încep să mănânce alimente solide

Când începi să introduci alimente solide în dieta sa, vei observa multe schimbări la bebeluș. Scaunele sale vor fi mai solide, iar culoarea și mirosul acestora se vor schimba. În mod similar, urina va deveni mai tulbure.

Deși unele fecale pot conține fragmente alimentare nedigerate, acest lucru nu ar trebui să te alarmeze. Frecvența mișcării intestinale poate varia, scaunele devenind mai rare. Cu toate acestea, nu este un semn de constipație.

Pe măsură ce bebelușul se adaptează la hrana solidă, va avea un apetit mai mare și va mânca porții mai consistente. Încetul cu încetul, vei putea renunța la biberon sau la alăptare.

Recomandări generale privind hrănirea bebelușilor

Iată câteva recomandări simple pe care trebuie să le iei în considerare odată ce începi să introduci alimente solide în dieta bebelușului:

  • Oferă-i alimente pe care le poate mânca cu mâinile. De obicei, în această etapă, trebuie să-ți hrănești bebelușul cu lingura. Cu toate acestea, ar trebui să-i permiți bebelușului să ia mâncarea în mâini și să o mănânce singur dacă dorește. Pur și simplu asigură-te că nu bagă în gură bucăți prea mari.
  • Rulează alimentele. Nu-i oferi copilului tău multe alimente simultan. Este mai bine să-i oferi câte un aliment pe rând. În acest fel, vei ști ce alimente îi plac cel mai mult. Astăzi, încearcă un tip de cereale; mâine, un piure de alimente vegetale.
  • Prepară suc de fructe. Poți face sucuri de fructe pe care să i le oferi bebelușului în sticlă, atât timp cât fructele sunt proaspete. Nu ar trebui să adaugi zahăr în sucurile pentru copii.
Introducerea alimentelor solide în dieta bebelușului
Este normal ca bebelușii să se joace cu mâncarea la început, deci nu ar trebui să-ți faci griji.

Nu toate alimentele solide sunt bune pentru bebeluși

Unii părinți pot fi îngrijorați dacă bebelușul lor nu mănâncă multă mâncare solidă la început. Dar este perfect normal ca un bebeluș să mănânce 100 g de alimente la început, astfel încât să se poată adapta.

Unele dintre alimentele pe care ar trebui să le eviți când vine vorba de dieta bebelușului sunt conservele, mezelurile, floricelele și alte alimente cu care cel mic se poate sufoca. Este esențial să evaluezi dimensiunea bucăților pentru a evita accidentele.

Transformă în piure alimentele pentru a le putea înghiți cu ușurință. Nu-i oferi copilului nimic întreg. Nu adăuga sare sau condimente, deoarece acestea nu sunt necesare pentru gustul copiilor. De fapt, pot crește riscul bolilor cronice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • De la Torre J. Pediatría accesible: guía para el cuidado del niño. México: Siglo XXI, 1998.
  • Eisenberg A, Murkoff H, Hathaway S. El primer año del bebé. Bogotá: Norma, 2010.
  • Organización Panamericana de la Salud. La alimentación del lactante y del niño pequeño: Capítulo Modelo para libros de texto dirigidos a estudiantes de medicina y otras ciencias de la salud. Washington: OPS, 2010.
  • UNICEF. Estado Mundial de la Infancia. Niños, alimentos y nutrición: crecer bien en un mundo en transformación. Nueva York: UNICEF, 2019.
  • UNICEF. Evaluación del crecimiento de niños y niñas. Argentina: Gobierno de la Provincia de Salta, 2012.
  • Vallet M. Educar a niños y niñas de 0 a 6 años. Madrid: Wolters Kluwer, 2007.
  • Walker W, Humphries C. Alimentación sana para niños. Barcelona: Paidós, 2011.
  • Pérez-Escamilla, Rafael. “Evidence based breast-feeding promotion: the Baby-Friendly Hospital Initiative.” The journal of nutrition 137.2 (2007): 484-487.
  • Pérez-Escamilla, Rafael, Sofia Segura-Pérez, and Megan Lott. “Feeding guidelines for infants and young toddlers: a responsive parenting approach.” Nutrition Today 52.5 (2017): 223-231.
  • Madani, Shailender, Lisa Tsang, and Deepak Kamat. “Constipation in children: a practical review.” Pediatric annals 45.5 (2016): e189-e196.
  • Bournez, Marie, et al. “Use of added sugar, salt and fat in the first year in France and associated factors in the ELFE cohort study.” 5. international conference on Nutrition and growth. 2018.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.