Învaţă cum să prepari cartofi sănătoşi şi delicioşi
Prăjiţi, copţi, fierţi, cu sau fără coajă… Cum să prepari cartofi sănătoşi, fără să faci sacrificii legate de gust?
În articolul de astăzi îţi vom prezenta câteva idei simple şi originale. Acestea te vor ajuta să profiţi de toate proprietăţile benefice ale cartofilor.
Să cunoaştem mai bine cartofii
Cartofii sunt originari din Peru şi Bolivia şi fac parte din familia solanaceelor, împreună cu roșiile, ardeii şi vinetele. Dar, în zilele noastre, întâlnim cartoful peste tot în lume. De fapt, o mare varietate de reţete culinare includ acest tubercul: piureuri, supe, omlete, aluaturi, aperitive şi chiar băuturi alcoolice.
Cartofii sunt compuşi în principal din apă şi amidon, dar conţin şi proteine, minerale (potasiu, calciu, fosfor, magneziu), vitamine (B şi C) şi fibre.
Cum să prepari cartofi sănătoşi şi delicioși?
1. Ecologici cu coajă
Noi îți recomandăm să gătești cartofii bio în coajă, indiferent dacă îi fierbi, coci sau prepari la abur. Folosește cartofi bio ca să previi apariţia reacţiilor dăunătoare produse de pesticide, erbicide şi alte substanţe chimice.
- Coaja cartofilor este plină de nutrienţi, mai ales de vitamina C. Alţi nutrienţi importanţi pe care îi găsim în coajă sunt vitaminele din grupul B şi minerale precum potasiul, fosforul, magneziul, zincul şi fierul.
- Coaja cartofilor este săţioasă, reglează nivelul de zahăr din sânge, reduce stresul şi previne bolile de inimă.
Este foarte important să eviţi însă părţile verzi sau care înmuguresc, deoarece acestea conţin solanină, o substanţă foarte toxică.
Vrei să afli mai multe? Citeşte:
2. Prăjiţi prin coacere
Dacă îţi plac cartofii pai şi te gandeşti cum să prepari cartofi sănătoşi există o variantă de mijloc. Poţi tăia cartofii în fâşii lungi şi subţiri pe care să le ungi cu ulei de măsline şi să le coci la temperaturi ridicate. Preparându-i în acest mod, vei obţine o variantă mai sănătoasă, mai crocantă şi mult mai delicioasă de cartofi prăjiţi.
3. Semi-prăjiți
O altă variantă pentru iubitorii de cartofi pai constă în fierberea cartofilor până devin uşor moi, apoi uscarea şi prăjirea lor în ulei. În acest fel, conţinutul lor de grăsimi va fi mult mai scăzut decât dacă i-ai prăji direct.
4. Cele mai bune soiuri de cartofi
Cea mai sănătoasă abordare este să alegi soiul de cartofi în funcţie de regiunea în care stai şi de anotimpul în care te afli (şi, dacă se poate, să alegi cartofi bio). Alegând în funcţie de regiune şi sezon, poţi fi sigur că te vei bucura de cea mai bună calitate la cel mai bun preţ.
Dacă tot vorbim de caracteristici generale, cartofii pot fi gătiți în anumite moduri în funcție de culoarea lor:
- Galbeni: pentru prăjit şi copt
- Roşii: înăbuşiţi, pentru tocăniţă şi salate
- Albi: pentru salate
- Mov: pentru tocăniţă şi grătar
5.Prăjiţi, dar cu prune umeboshi
Poţi combate aciditatea excesivă a cartofilor prăjiți adăugând câteva prune umeboshi în timp ce îi gătesti. Aceste prune japoneze au proprietăţi alcalinizante. Odată gătite, prunele umeboshi trebuie aruncate.
6. Cel mai bun ulei
Atunci când prăjești cartofi este foarte important să alegi un ulei de bună calitate care nu fumegă la temperaturi ridicate. Există două tipuri de uleiuri care respectă acest standard: uleiul de cocos și cel de palmier. Altă variantă ar fi să gătești cartofii în untură topită.
7. Mai potriviţi pentru masa de prânz
Cartofii sunt tuberculi care oferă un aport ridicat de energie grație conţinutului lor ridicat de carbohidraţi. Din acest motiv, cel mai bun moment în care îi poţi consuma este dimineaţa sau la prânz. Dacă îi mănânci la cină, cartofii pot afecta calitatea somnului şi provoca creşteri în greutate.
Citește mai mult:
8. Combinaţi cu legume
Persoanele care încearcă să slăbească sau cele care suferă de diverse probleme digestive ar trebui să ştie că nu trebuie să consume cartofi și proteine (cărnuri, legume, ouă, nuci) la aceeaşi masă.
În plus, nu ar trebui să consumi fructe imediat după ce ai consumat orice tip de amidon. Este mult mai sănătos să consumi fructe la jumătate de oră după orice masă, după-amiaza sau dimineaţa.
Dacă te gandesti cum să prepari cartofi sănătoşi și nu ştii cu ce sa îi combini, nu vei da niciodată greş cu o porție de legume, crude sau preparate.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Wessels I., Maywald M., Rink L., Zinc as a gatekeeper of immune function. Nutrients, 2017.
- Valenzuela CA., Baker EJ., Miles EA., Calder PC., Eighteen carbón trans fatty acids and inflammation in the context of aterosclerosis. Prog Lipid Res, 2019.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.