Logo image
Logo image

Leziunile plexului brahial: cauze, simptome și tratamente

5 minute
Leziunea plexului brahial se simte ca un șoc electric care iradiază în braț. Poate fi însoțită de slăbiciune și amorțeală. Vă explicăm de ce apare și cum se tratează!
Leziunile plexului brahial: cauze, simptome și tratamente
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira

Ultima actualizare: 19 iunie, 2023

Leziunile plexului brahial sunt frecvente. Unii le numesc arsuri, deoarece se manifestă printr-o asemenea senzație, care radiază către brațe. Apar adesea în timpul sporturilor de contact, cum ar fi luptele sau rugby-ul. Cu toate acestea, pot avea și alte cauze.

Plexul brahial cuprinde un set de nervi care sunt responsabili de transmiterea impulsurilor nervoase către braț și umăr. Deși leziunea este temporară, uneori duce la complicații. De aici rezultă importanța recunoașterii acesteia la timp.

Ce sunt leziunile plexului brahial?

Plexul brahial grupează mai mulți nervi: în special ramurile primare ale nervilor cervicali C5, C6, C7, C8 și toracali T1. Funcția sa principală este de a inerva umeri, brațele și palmele. Din cauza locației sale, leziunile sunt frecvente. După cum au explicat specialiștii de la Clinica Mayo, acestea apar atunci când nervii care formează plexul brahial sunt întinși, rupți sau comprimați.

Leziunea ușoară este cunoscută în limbajul popular drept „arsură”, deoarece principala ei manifestare clinică este o senzație de arsură sau usturime la nivelul brațului. Apare cu o oarecare regularitate în sporturile de contact.

De obicei, nu este o leziune gravă, dar este esențial să o identificăm corect și să o tratăm corespunzător pentru a evita complicațiile. O leziune gravă poate duce la paralizarea brațului. Acest lucru este mai frecvent în accidentele de mașină sau în timpul nașterii.

Citiți și: Simptome și tratamente pentru tendinita umărului

Ce poate provoca leziunile plexului brahial?

Aceste leziuni apar adesea din cauza întinderii sau compresiei unuia dintre nervi. Acest lucru se poate întâmpla atunci când există o mișcare bruscă a capului în lateral.

Forțarea umărului în jos și întinderea gâtului prea mult în sus provoacă supraîntinderea nervilor. În general, ambele situații sunt rezultatul unei traume.

Poate exista și o lovitură severă la nivelul claviculei. De multe ori, loviturile sunt legate de sporturile de contact: de exemplu, fotbal american sau lupte.

Orice traumă poate fi un factor declanșator. Este posibil ca leziunea să fie rezultatul unei tumori care comprimă unul dintre nervi. Radioterapia folosită pentru tratarea tumorilor a fost, de asemenea, asociată cu această patologie.

Factori de risc

Primul factor de risc este practicarea unui sport de contact. Potrivit unui articol publicat de The Center for Musculoscheletal Disorders, aproape 70% dintre jucătorii de fotbal american au avut această leziune.

Un alt factor care crește probabilitatea este stenoza spinală. Această afecțiune constă în îngustarea canalului coloanei vertebrale. Măduva spinării și nervii se comprimă.

Simptome asociate

Leziunile plexului brahial provoacă o senzație de arsură. Este similară cu un șoc electric care se extinde către  braț. De obicei, durează câteva secunde sau minute.

Dacă există o traumă, durerea apare adesea în zona loviturii. Brațul afectat este adesea amorțit și slăbit. Problema este că aceste simptome, la unii oameni, persistă mai multe săptămâni.

Când să consultați medicul?

Deși în majoritatea cazurilor patologia este temporară și limitată, este indicat să consultați întotdeauna medicul, mai ales dacă această senzație de arsură persistă sau apare în mod recurent. Riscul nu poate fi niciodată subestimat.

Este important să studiem aceste tipuri de leziuni, deoarece pot cauza dizabilitate permanentă. Dacă pe lângă simptomele descrise există și alte semne de avertizare, cum ar fi durerile de gât sau slăbiciunea foarte accentuată, trebuie să cereți imediat ajutor.

Cum este diagnosticată leziunea plexului brahial?

Diagnosticul unei leziuni de plex brahial poate fi complex. Este important ca medicul să cunoască toate detaliile accidentului sau loviturii, precum și simptomele. Acesta va efectua un examen fizic amănunțit.

De obicei, sunt necesare o serie de teste complementare pentru a exclude alte posibile leziuni. Unul dintre cele mai utilizate este radiografia. Medicul verifică dacă există o fractură la claviculă sau orice alt os.

Uneori, se efectuează teste pentru a verifica dacă nervii conduc corect impulsurile. Și electromiografia este folosită frecvent. Este un test care permite evaluarea activității electrice a mușchilor.

Dacă medicul suspectează că leziunea implică măduva spinării sau rădăcinile nervoase, se poate face o mielogramă CT. Este un test complex care permite obținerea unei imagini mai detaliate a acestor zone. RMN-ul poate fi și el de ajutor.

Tratamente pentru leziunile plexului brahial

Din fericire, multe persoane cu leziuni ușoare ale plexului brahial nu necesită tratament. Dacă tratamentul este necesar, acesta va depinde de severitatea leziunii. Există tratamente nechirurgicale și chirurgicale.

Tratamente nechirurgicale

Unul dintre cele mai importante aspecte, așa cum explică un articol publicat de OrthoInfo, este prevenirea agravării leziunii. Activitatea sportivă nu trebuie reluată până când simptomele nu dispar complet.

În multe situații, se recomandă kinetoterapia. Prin anumite exerciții specifice, se poate preveni atrofierea mușchilor sau afectarea articulațiilor. În mod ideal, exercițiile sunt efectuate în compania unui specialist.

Descoperiți: Cele mai bune remedii naturale pentru durerea de umăr

Tratament chirurgical

Dacă leziunea nu se ameliorează în zilele sau lunile care urmează, afectarea nervilor poate fi ireversibilă. Cu toate acestea, există diferite tehnici chirurgicale care permit repararea acestui tip de leziune. Operația trebuie să aibă loc la cel puțin șase luni după accidentare.

Una dintre tehnicile disponibile este grefarea nervilor. Aceasta constă în îndepărtarea zonei deteriorate și înlocuirea ei cu un nerv dintr-o altă parte a corpului. Acest lucru asigură circulația impulsurilor nervoase.

Există și alte tratamente chirurgicale, precum neuroliza, transferul nervos sau transferul muscular. Toate aceste tehnici repară nervul pentru a restabili senzațiile și mobilitatea.

Poate fi prevenită leziunea plexului brahial?

Leziunea plexului brahial nu poate fi întotdeauna prevenită. Cu toate acestea, după cum explică acest articol, există câțiva pași simpli care pot fi de ajutor. De exemplu, se recomandă întărirea mușchilor umerilor și gâtului.

Dacă practicați un sport de contact, trebuie să purtați întotdeauna echipament de protecție. Zona gâtului trebuie întotdeauna protejată. De asemenea, se recomandă întinderea mușchilor înainte și după fiecare activitate fizică.

Odată ce leziunea s-a produs, se recomandă menținerea mobilității zonei afectate. În caz contrar, articulațiile pot deveni rigide și mușchii se pot atrofia. Consultați medicul și urmați instrucțiunile acestuia!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Burners and Stingers – OrthoInfo – AAOS. (n.d.). Retrieved March 11, 2021, from https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/burners-and-stingers/.
  • Lesión del plexo braquial – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved March 11, 2021, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/brachial-plexus-injury/symptoms-causes/syc-20350235.
  • Luo TD, Levy ML, Li Z. Brachial Plexus Injuries. [Updated 2023 Feb 6]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482305
  • Quemazones – familydoctor.org. (n.d.). Retrieved March 11, 2021, from https://es.familydoctor.org/condicion/quemazon/.
  • Ricardo M. (2005). Surgical treatment of brachial plexus injuries in adults. International orthopaedics29(6), 351–354. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2231586/
  • Stingers: A Common Sports Injury – The Center for Musculoskeletal Disorders. (n.d.). Retrieved March 11, 2021, from https://www.nynjcmd.com/stingers-common-sports-injury/.
  • Thatte, M. R., Babhulkar, S., & Hiremath, A. (2013). Brachial plexus injury in adults: Diagnosis and surgical treatment strategies. Annals of Indian Academy of Neurology16(1), 26–33. https://doi.org/10.4103/0972-2327.107686

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.