Logo image
Logo image

Mâncărime la degete. De ce apare?

3 minute
Deși pentru mulți pacienți mâncărimile degetelor sunt foarte îngrijorătoare, acest simptom este doar o alertă și nu implică mari riscuri (de cele mai multe ori) pentru sănătate.
Mâncărime la degete. De ce apare?
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Mâinile noastre sunt, fără îndoială, o parte fundamentală a corpului. După cum susțin specialiștii în reflexologie, mâinile sunt terminații nervoase prin excelență. Ne conectează cu întregul corp și, prin urmare, cu lumea exterioară. Uneori, ele sunt afectate de mâncărime la degete. De ce?

Ce cauzează mâncărime persistentă la degete?

Cele mai frecvente cauze ce produc mâncărime la nivelul mâinilor și degetelor sunt dermatita, eczema sau un tip de alergie la alimente sau medicamente. Este indicat să obțineți un diagnostic medical.

Eczemă

Some figure

 

Eczema provoacă inflamație, durere și prurit și este una dintre principalele cauze ale mâncărimii degetelor. Este o boală autoimună cunoscută și sub numele de dermatită atopică. Această boală afectează cel mai adesea copiii, dar poate apărea la orice vârstă.

Unele cercetări arată că ar putea avea o componentă genetică, deși unele alergii sau chiar modificări ale temperaturii, umidității și nivelurilor de stres ar putea fi, de asemenea, relevante. Pentru a controla eczemele, trebuie să mergeți la medic.

Recomandăm și: 5 remedii naturale pentru a calma mâncărimea urechii

Dermatită

Pe lângă eczeme, există și alte tipuri de dermatită care pot provoca această simptomatologie. Dermatita este o inflamație a pielii și cea mai frecventă cauză a mâncărimii degetelor. Poate fi cauzată de contactul cu un agent chimic, cum ar fi produsele de curățare sau o plantă otrăvitoare, cum ar fi iedera.

Persoanele care suferă de dermatită tind să aibă pielea mai uscată decât restul, așa că ar trebui să ia măsuri precum folosirea de săpunuri neutre și hidratarea pielii. În general, este suficient să folosiți un element care calmează disconfortul, precum gelul de aloe vera.

În unele cazuri, dermatita este atât de gravă, încât necesită tratament medical specific. Prin urmare, este indicat să consultați un specialist dacă mâncărimea este foarte intensă.

Alergii

Reacțiile alergice la alimente sau medicamente duc adesea la mâncărimi persistente ale degetelor și la simptome vizibile.

Administrarea unui antihistaminic este suficientă pentru a calma mâncărimea. Cu toate acestea, este important să consultați un medic, deoarece și fața se poate umfla sau pot apărea dificultăți de respirație.

O alergie alimentară este un răspuns exagerat al sistemului imunitar la consumul unui anumit aliment. Aici trebuie subliniat faptul că singurul tratament dovedit pentru alergia alimentară este evitarea alimentelor în cauză.

Alte motive pentru care apare mâncărime persistentă la degete

Unele boli cronice

Diabetul este o altă cauză a mâncărimii degetelor. Din cauza acestei boli, pot apărea cazuri de circulație proastă a sângelui, care poate provoca mâncărimi însoțite de furnicături.

Este important să faceți un test de sânge pentru a determina dacă aveți sau nu diabet. În cazul diabeticilor, scade capacitatea organismului de a vindeca rănile și crește riscul de infecții.

Insuficiența renală poate provoca mâncărimi persistente în mai multe părți ale corpului, inclusiv la degete. Acest lucru apare din cauza acumulării de cristale de uree în piele, care nu sunt eliminate prin urină. Este necesar un test de sânge pentru a evalua atât nivelul ureei, cât și al creatininei.

Piele uscată

O cauză foarte frecventă, care nu este luată în considerare, este pielea uscată. În mod normal, este cauzată de condițiile climatice sau de schimbarea mediului.

Există o soluție simplă: evitarea acestor modificări bruște și folosirea cremelor hidratante cu mult ulei.

Recomandăm: 5 remedii naturiste pentru prurit sau mâncărimi

Cauze mai puțin frecvente ale mâncărimii persistente la degete

Din păcate, mâncărimea într-o anumită zonă a corpului este un simptom nespecific, deci poate fi cauzat de o mare varietate de patologii. Alte cauze mai puțin frecvente sunt următoarele:

  • Infecții fungice
  • Stres excesiv
  • Psoriazis
  • Răni infectate
  • Deficit de vitamina B
  • Comportamente compulsive
  • Hiperhidroză
  • Afecțiuni ale vaselor de sânge sau ale nervilor mâinilor

Un ultim sfat

Nu uitați să aveți întotdeauna grijă de mâini. Încercați să mențineți o igienă bună și să le hidratați des, deoarece sunt o parte foarte expusă a corpului. Ele sunt, fără îndoială, unul dintre cele mai prețioase instrumente pe care le avem pentru a ne conecta cu mediul înconjurător.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Brown, S. J., & McLean, W. H. (2009). Eczema genetics: current state of knowledge and future goals. The Journal of investigative dermatology129(3), 543–552. https://doi.org/10.1038/jid.2008.413
  • Elsner, P., & Agner, T. (2020). Hand eczema: treatment. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology : JEADV34 Suppl 1, 13–21. https://doi.org/10.1111/jdv.16062
  • Gladman A. C. (2006). Toxicodendron dermatitis: poison ivy, oak, and sumac. Wilderness & environmental medicine17(2), 120–128. https://doi.org/10.1580/pr31-05.1
  • Hoare, C., Li Wan Po, A., & Williams, H. (2000). Systematic review of treatments for atopic eczema. Health technology assessment (Winchester, England)4(37), 1–191.
  • Rojas R, Quezada A. Relación entre dermatitis atópica y alergia alimentaria. Rev. chil. pediatr. 2013;84(4):438-450.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.