Mâncărimea la nivelul penisului: cauze și tratamente
Mâncărimea la nivelul penisului apare atunci când există o inflamație. Cauzele sale pot fi multiple, de la alergii și lipsa de igienă sau excesul de umiditate, până la probleme mai grave precum infecțiile fungice sau bolile cu transmitere sexuală (BTS). Mâncărimea penisului necesită un diagnostic medical.
Pentru a menține sănătatea penisului, este necesar să-l spălați în fiecare zi și să preveniți infecțiile. Atunci când mâncărimea la nivelul penisului durează mai mult de o săptămână, este indicat să consultați medicul!
Mâncărimea la nivelul penisului: cauze și tratamente
Balanita poate apărea în orice moment al vieții din cauza unor practici incorecte care afectează sănătatea penisului. Există cauze minore și probleme mai grave. Descoperiți-le pe toate mai jos!
1. Lipsa de igienă
Una dintre cele mai frecvente cauze ale inflamației penisului este igiena precară. Smegma se acumulează sub gland, mai ales la persoanele necircumcise. Aceasta este o secreție naturală atât la bărbați, cât și la femei, dar trebuie curățată în fiecare zi pentru a evita dezvoltarea ciupercilor și a bacteriilor care provoacă mâncărimi și iritații.
Zona intimă necesită spălare zilnică. Pentru a spăla corect penisul, retrageți complet prepuțul și utilizați un săpun neutru. Clătiți cu multă apă și asigurați-vă că nu lăsați reziduuri în urmă.
2. Alergiile
Penisul este un organ delicat care necesită îngrijire specifică. Alergiile în zonă sunt foarte frecvente și apar atunci când se folosesc produse nepotrivite.
Unele săpunuri și prezervative, având contact direct cu pielea, pot provoca iritații care generează mâncărime. În plus, trebuie să aveți grijă cu îmbrăcămintea și materialele sintetice.
Primul lucru necesar este să aflați ce produs provoacă iritația și să nu-l mai folosiți. Folosiți săpun neutru în zona intimă și purtați haine din bumbac care nu sunt prea strâmte. Dacă bănuiți că prezervativele sunt motivul, este posibil să aveți o alergie la latex. Căutați alternative realizate din alt material.
3. Virusul papiloma uman (HPV)
HPV este una dintre cele mai frecvente și mai ușor de răspândit boli cu transmitere sexuală. Una dintre principalele sale caracteristici la bărbați este apariția verucilor pe penis și în zona perianală.
Potrivit unui studiu efectuat la Universitatea din Washington, mai mult de jumătate dintre persoanele active sexual sunt infectate cu HPV la un moment dat în viață. Acest virus se transmite prin contactul dintre organele genitale neprotejate.
Nu există încă un tratament. Vaccinurile pot ajuta la prevenirea bolii, dar odată dobândită, organismul trebuie să o elimine de la sine. Negii trebuie îndepărtați de medic.
4. Psoriazisul genital
Dacă bărbatul prezintă această afecțiune dermatologică într-o anumită parte a corpului, o poate dezvolta și pe penis. Psoriazisul genital determină desprinderea celulelor pielii, creând pete uscate și mâncărimi.
Este important de reținut că psoriazisul nu are leac, dar simptomele deranjante pot fi ținute sub control. Păstrați zona intimă cât mai curată și acordați prioritate apei călduțe. Apa fierbinte poate provoca uscarea zonei.
5. Candidoza
Această infecție fungică cauzată de Candida albicans provoacă mâncărimi intense pe penis, precum și erupții dureroase. Principalul factor de risc este lipsa unei igiene adecvate, ceea ce determină acumularea ciupercii pe gland. În plus, poate fi un semn al bolilor autoimune, cum ar fi HIV.
O investigație a Centrului de Cercetări Montane a concluzionat faptul că prevenția este cel mai eficient tratament. Candidoza este tratată prin utilizarea unor medicamente precum clotrimazolul, miconazolul, fluconazolul sau nistatina.
Citiți mai mult: Candida la bărbați: cauze, simptome și tratament
6. Chlamydia
Toată lumea poate avea chlamydia dacă face sex neprotejat. Este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală și este cauzată de bacteria Chlamydia trachomatis.
Bărbații pot dezvolta boala în uretră (în interiorul penisului), rect și gât. Unele dintre cele mai comune simptome sunt arsura la nivelul penisului, secrețiile neplăcute și durerea la urinare.
Un studiu al Școlii de Medicină a Universității din Georgetown a concluzionat faptul că aceasta este cea mai raportată boală cu transmitere sexuală în Statele Unite, fiind responsabilă de mai mult de 1 milion de infectări pe an.
Infecțiile cu Chlamydia sunt tratate cu antibiotice. Uneori se administrează o doză unică, dar în cazuri mai extreme medicamentele pot fi administrate până la 7 zile.
În timpul tratamentului, actul sexual trebuie evitat pentru a nu infecta partenerul. Cel mai bun mod de a evita reinfectarea este folosirea prezervativului.
7. Eczemele genitale
Dermatita atopică, cunoscută și sub numele de eczemă, este o afecțiune care poate provoca iritații și mâncărimi pe penis. Este rezultatul unor factori genetici și de mediu. Unele dintre cele mai comune simptome sunt petele roșii, pielea uscată și solzoasă, mâncărimea puternică și veziculele pline de puroi.
Mergeți la dermatolog pentru a confirma dacă mâncărimea penisului este produsul eczemei. Tratamentul include aplicarea de corticosteroizi topici, cum ar fi hidrocortizonul.
8. Tinea cruris
Este o infecție genitală cauzată de ciuperci dermatofite. De obicei, este generată de transpirația excesivă și de lipsa de igienă în zonă. Cele mai frecvente simptome sunt petele roșii și iritația pe penis.
Curățarea zilnică a penisului ajută la menținerea sănătății. Încercați să vă îmbunătățiți obiceiurile de igienă pentru a atenua simptomele.
9. Epilarea greșită
Folosiți un aparat de ras în stare perfectă pentru a evita tăieturile și iritațiile inutile. Aparatele foarte vechi pot adăposti ciuperci și bacterii între lame.
Efectuați operațiunea după un duș cald. Aplicați o cantitate generoasă de gel de ras pe întreaga zonă, apoi folosiți aparatul de ras în direcția creșterii părului. Acest lucru va facilita foarte mult procesul și va preveni apariția firelor de păr încarnate sau a coșurilor pe penis. La final, vă puteți hidrata pielea cu o cremă de corp ușoară sau cu ulei.
10. Lățeii
Lățeii sau păduchii genitali sunt mici insecte gălbui care trăiesc în zona genitală. Fiind paraziți, au nevoie de sânge pentru a supraviețui.
Simptomul principal este mâncărimea intensă la nivelul penisului, pe lângă apariția ouălor de păduchi. Lățeii se transmit prin contact sexual sau prin îmbrăcăminte, prosoape sau cearșafuri contaminate.
Cel mai rapid și eficient tratament sunt loțiunile topice care omoară lățeii. Folosiți tonere cu permetrină sau creme cu piretrină sau butoxid de piperonil. Aceste produse sunt ușor de obținut din farmacii și nu necesită rețetă.
11. Trichomoniaza
Potrivit Centers for Disease Control and Prevention, trichomoniaza este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală. Este cauzată de parazitul protozoar Trichomonas vaginalis și provoacă simptome atât la bărbați, cât și la femei.
În cazul bărbaților, aceștia au o senzație enervantă de iritație sau mâncărime în interiorul penisului, care poate fi însoțită de secreții. Simptomele pot deveni mai evidente în momentul urinării.
Mâncărimea la nivelul penisului nu trebuie ascunsă
Nu este nevoie să ascundeți simptomele din cauza rușinii. Mergeți la medic. Dacă aveți infecții cu transmitere sexuală, este de o importanță vitală să opriți răspândirea bolilor. Fiți responsabili!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Biblioteca Nacional de Medicina. Virus del papiloma humano. Consultado el 19 de junio de 2024. https://medlineplus.gov/spanish/hpv.html
- El‐Gohary, M., van Zuuren, E. J., Fedorowicz, Z., Burgess, H., Doney, L., Stuart, B., … & Little, P. (2014). Topical antifungal treatments for tinea cruris and tinea corporis. Cochrane Database of Systematic Reviews, (8). https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD009992.pub2/abstract
- Gnann Jr, J. W., & Whitley, R. J. (2016). Genital herpes. New England Journal of Medicine, 375(7), 666-674. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMcp1603178
- Martins, N., Ferreira, I. C., Barros, L., Silva, S., & Henriques, M. “Candidiasis: predisposing factors, prevention, diagnosis and alternative treatment”. Mycopathologia. (2014). 177(5-6), 223–240. https://link.springer.com/article/10.1007/s11046-014-9749-1
- Woo, Y. R., Han, Y., Lee, J. H., Lee, Y. B., Kim, J. E., Kim, M., … & Cho, S. H. (2021). Real‐world prevalence and burden of genital eczema in atopic dermatitis: a multicenter questionnaire‐based study. The Journal of Dermatology, 48(5), 625-632. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1346-8138.15817
- Clínica Mayo. (2022). Alergia al látex. Consultado el 25 de junio de 2024. https://www.mayoclinic.org/es/diseases-conditions/latex-allergy/symptoms-causes/syc-20374287
- Clínica Mayo. (2023). Infección por hongos en los hombres: ¿cómo puedo saber si tengo una? Consultado el 25 de junio de 2024. https://www.mayoclinic.org/es/male-yeast-infection/expert-answers/faq-20058464
- Koutsky, L., (1997). Epidemiology of genital human papillomavirus infection. Am J Med. 102(5A):3-8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9217656/
- Martins N., Ferreira I., Barros L., Silva S., & Henriques M., (2014). Candidiasis: predisposing factors, prevention, diagnosis and alternative treatment. Mycopathologia. 177(5-6):223-40. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24789109/