Manu Sánchez are cancer testicular: măsuri de protecție
Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira
Comediantul spaniol Manu Sánchez Vázquez a dezvăluit public că suferă de cancer testicular. Acesta a făcut dezvăluirea în emisiunea „După-amiaza aici și acum” a lui Juan y Medio. Vedeta a spus că urmează un tratament cu chimioterapie și că este optimist în această privință: „medicii mi-au spus că am șanse foarte mari să mă vindec”. Există măsuri de protecție pentru diagnosticul de cancer testicular?
Boala de care suferă Sánchez este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. Deși prevenirea sa nu este posibilă, depistarea precoce favorizează eficacitatea tratamentului și șansele de vindecare. Este important să știți care sunt simptomele și când este necesar un consult medical.
Manu Sánchez: declarație despre diagnosticul său de cancer testicular și măsurile de protecție
Pe 30 mai, comediantul a vorbit despre boala sa în emisiunea „După-amiaza aici și acum”. El a explicat că va sta departe de televiziune pentru o anumită perioadă de timp din cauza tratamentului pe care îl urmează pentru cancerul testicular. Într-o discuție în care optimismul a prevalat în ciuda veștilor dure, starul de la Canal Sur a spus că a fost diagnosticat pe 19 aprilie.
Fără a-și pierde umorul, a mărturisit că a trecut deja prin sala de operație, unde a fost supus unei orhiectomii, care constă în extirparea testiculului afectat. Alte tehnici folosite pentru tratarea cancerului testicular sunt radioterapia și chimioterapia. Cu toate acestea, aplicarea lor depinde de tipul de cancer testicular și de existența metastazelor.
Ce este cancerul testicular și ce tipuri există?
Cancerul testicular își are originea în glandele reproducătoare masculine. La nivelul acestora, apar modificări în celulele interne care le fac să crească necontrolat. Prin urmare, primele semne detectabile ale acestei boli sunt umflăturile pe testicul.
Există două tipuri de cancere testiculare: seminoame și non-seminoame. Primul tip are o creștere lentă și afectează bărbații cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani. Al doilea tip are o creștere mai rapidă.
Tumorile care sunt generate în celulele germinale, adică cele responsabile de producerea spermatozoizilor, reprezintă peste 90% din cazurile de cancer testicular.
Descoperiți: 10 simptome ale cancerului pe care mulți le ignoră
Cancer testicular: măsuri de protecție
Dincolo de veștile dure, Manu Sánchez s-a arătat optimist, afirmând că „metastaza cancerului testicular este una dintre cele mai vindecabile ”. În acest sens, StatPearl sugerează că acest tip de cancer, tratat eficient, are o rată de vindecare de peste 90%. Când vine vorba de supraviețuirea la 5 ani, numărul crește la peste 95% din cazuri.
La fel ca în cazul multor altor tipuri de cancer, depistarea precoce este importantă pentru a promova recuperarea și a încetini răspândirea. În cazul cancerului testicular, trebuie acordată atenție următoarelor simptome:
- Durere în zona inghinală sau abdomen
- Umflături la nivelul scrotului
- Noduli sau mărirea în volum a testiculelor
- Dureri de spate
- Disconfort la nivelul testiculelor
- Senzație de greutate în scrot
Este foarte probabil ca patologia să se manifeste într-un singur testicul.
Când să mergeți la medic
Deși este dificil de prevenit, cancerul testicular poate fi recunoscut prin analiza simptomelor și efectuarea unei autoexaminări testiculare. Aceasta constă în palparea testiculelor și a scrotului pentru a căuta formațiunile ciudate.
Dacă aveți unul dintre simptomele de mai sus, este esențial să mergeți la medic, mai ales dacă acestea se manifestă mai mult de două săptămâni.
Care sunt factorii de risc?
Diverse studii științifice, precum cel publicat în revista medicală American Family Physician, enumeră următorii factori de risc pentru cancerul testicular:
- Criptorhidie în istoricul pacientului. Unul dintre testicule nu coboară în scrot înainte de naștere.
- Vârsta între 15 și 45 de ani. Deși poate apărea la bărbați de orice vârstă, cancerul testicular este mai frecvent în acest interval.
- Istoric familial de cancer testicular. Riscul crește atunci când membrii familiei au avut această boală.
- Pielea albă. Persoanele cu acest tip de piele sunt mai predispuse la îmbolnăvire.
În funcție de stadiul bolii, medicii vor evalua tipul de tratament necesar. Cancerul testicular se poate răspândi la ganglionii limfatici din abdomen sau la alte organe.
În cazul lui Manu Sánchez, după orhiectomie, a urmat chimioterapia. Până în prezent, vedeta a efectuat 3 ședințe dintr-un total de 12.
Citiți mai mult: Cancerul testicular al lui Sebastien Haller de la Borussia Dortmund
Manu Sánchez are cancer testicular, dar rămâne optimist
Comediantul a devenit tatăl lui Leonor la doar 2 zile după ce a aflat diagnosticul. Există mai mulți factori care, după cum a dezvăluit acesta, îl mențin în stare bună. Acesta primește un tratament adecvat, iar rata de recuperare indicată de studii este încurajatoare.
Comediantul vrea să aibă grijă de fiica lui abia născută și de primul său fiu, Manuel. Vestea grea pentru universul televiziunii servește la creșterea gradului de conștientizare cu privire la identificarea precoce a acestei boli.
Imaginea principală a fost preluată de pe Instagram @_manusanchez_
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Baird, D. C., Meyers, G. J., & Hu, J. S. (2018). Testicular Cancer: Diagnosis and Treatment. American Family Physician, 97(4), 261–268. Consultado el 31 de mayo de 2023. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29671528/.
- Gaddam, S. J., & Chesnut, G. T. (2022). Testicle Cancer. In StatPearls. StatPearls Publishing. Consultado el 31 de mayo de 2023. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33085306/#:~:text=Excerpt,treated%20with%20a%20multimodal%20approach.
- MedlinePlus en español [Internet]. Autoexamen testicular. Consultado el 31 de mayo de 2023. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003909.htm.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.