Marele secret al lui Manu Ginóbili pentru a dormi bine noaptea
 

Marele secret al lui Manu Ginóbili pentru a dormi bine noaptea

Cei mai buni sportivi optimizează fiecărui detaliu al rutinei lor zilnice, în căutarea permanentă a unei performanțe superioare. Manu Ginóbili s-a concentrat pe somn și a devenit mai eficient.
Marele secret al lui Manu Ginóbili pentru a dormi bine noaptea
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 22 aprilie, 2023

Emanuel Ginóbili a intrat recent în NBA Hall of Fame, liga de baschet a Statelor Unite considerată cea mai bună din lume. În cariera sa și după retragere, obiceiurile de odihnă ale lui Manu Ginóbili au fost cheia pentru atingerea și menținerea performanței de top. Ce face Manu Ginóbili pentru a dormi bine noaptea?

Baschetbalistul, care a fost campion olimpic și vicecampion mondial alături de echipa sa, a folosit aparate specifice pentru a controla la maxim detaliile odihnei.

Ce face Ginóbili pentru a dormi bine noaptea?

Pentru a obține cea mai bună odihnă posibilă, Manu Ginóbili folosește un dispozitiv numit Oura Ring. Acest dispozitiv ține evidența datelor biometrice pe tot parcursul zilei. Astfel, poate să dezvolte un profil care determină somnul optim și îl compară cu profilul real al utilizatorului.

De exemplu, câteva date pe care le preia sunt temperatura corpului și HRV (variabilitatea ritmului cardiac). Acesta din urmă este un indicator care reflectă adaptarea la antrenament și servește la identificarea stării de stres (oboseală, supraantrenat, epuizare sau anxietate).

Manu Ginóbili a început să poarte acest dispozitiv după ce a citit cartea De ce dormim? scrisă de neurologul Matthew Walker. Ginóbili împărtășește adesea rezultatele nopților sale de somn pe rețelele de socializare, mai ales când acestea sunt optime conform ratingului aplicației.

Pe lângă orele de odihnă, aplicația arată și alte date, cum ar fi eficiența, calitatea somnului, durata fazei REM (somn ușor) și somnul profund.

Bărbat care poate dormi bine noaptea
Diferiți factori influențează odihna nocturnă. Ceea ce fac dispozitivele electronice este să monitorizeze variabilele pentru a analiza și a propune o strategie de somn.

Schimbarea pe care Ginóbili a făcut-o pentru a-și extinde cariera

Într-un interviu, argentinianul a spus că, după vârsta de 30 de ani, recuperarea lui după antrenament nu mai era ideală. A folosit ceasurile inteligente și dispozitivele pentru pernă pentru a-și putea analiza calitatea somnului.

Faptul că Manu Ginóbili nu s-a concentrat mai mult pe antrenament este curios. Dimpotrivă: și-a îndreptat eforturile către o odihnă mai bună, lucru care până atunci părea o pierdere de timp, conform propriilor sale cuvinte.

Desigur, a adoptat o dietă care includea postul intermitent și se antrena chiar și fără să fi mâncat nimic înainte. Dieta a fost bazată pe pește, legume, ouă și grăsimi sănătoase.

Lactatele dulci, cerealele și zaharurile au fost eliminate.

De ce este importantă odihna?

Somnul este o nevoie indispensabilă a ființelor umane. Când dormim, organismul intră într-o stare de regenerare care este cheia recuperării energiei și altor resurse vitale. Potrivit științei, o persoană adultă ar trebui să doarmă între 7 și 8 ore în fiecare zi.

Somnul este esențial și pentru memorie, spun experții. În timp ce suntem în repaus, mintea organizează și consolidează cunoștințele pe care le-am dobândit în starea de veghe. Când dormim, înregistrăm informații.

Simplul somn este cheia pentru o bună sănătate mintală. Somnul restabilește echilibrul în organism și reduce stresul pe care îl acumulăm în timpul zilei, conform studiilor.

Există câteva consecințe negative ale somnului de proastă calitate. De exemplu, o persoană care nu doarme bine noaptea sau care se culcă târziu are un risc mai mare de a suferi de obezitate.

Smartwatch util pentru a dormi bine noaptea
Analizarea odihnei este posibilă datorită smartwatch-urilor.

Sfaturi pentru a dormi bine noaptea

Dacă nu aveți dispozitivele folosite de Manu Ginóbili, nu vă descurajați. Există câteva strategii simple care vă pot ajuta să aveți un somn bun:

  • Serviți cina cu cel puțin 2 ore înainte de culcare și evitați mesele grele și alcoolul.
  • Reduceți utilizarea dispozitivelor electronice cu câteva ore înainte de culcare.
  • Meditați sau faceți un duș fierbinte pentru a promova relaxarea.
  • Stabiliți o rutină, încercând să mergeți la culcare și să vă treziți întotdeauna la aceeași oră. Corpul se obișnuiește cu acest ritm.

Amintiți-vă că o noapte de somn prost nu este o tragedie. Totuși, acest lucru nu trebuie să devină recurent. Somnul este vital pentru sănătatea fizică și psihică!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.