Logo image
Logo image

Marile beneficii ale consumului de fructe la micul dejun

4 minute
Micul dejun are reputația de a fi una dintre cele mai importante mese ale zilei. Completat cu fructe, nu numai că oferă mai multă energie, ci și numeroase beneficii pentru sănătate.
Marile beneficii ale consumului de fructe la micul dejun
Ultima actualizare: 14 martie, 2022

Consumați fructe la micul dejun? Sau doar cafea? Plecați de acasă fără nimic în stomac? Cel mai probabil, până la masa de prânz, veți fi deja obosiți și fără prea multă energie pentru a vă continua ziua.

A sări peste micul dejun este un obicei incorect, conform acestei cercetări efectuate de Institutul Național Politehnic din Mexic. Una dintre cele mai bune opțiuni sunt fructele. Oferă toate vitaminele de care avem nevoie. În plus, putem pregăti un mic dejun delicios în câteva minute.

Recomandăm: 6 opțiuni de mic dejun sățios, gustos și sănătos

Some figure

 

Marile beneficii ale consumului de fructe la micul dejun

Consumul de fructe la micul dejun este recomandat pentru toate vârstele, de la copii până la bătrâni. Știm deja că un măr, o banană sau un ciorchine de struguri poate fi plictisitor din punct de vedere vizual. Nu este atrăgător, iar dimineața preferăm de multe ori un produs de patiserie.

Acest tip de dulciuri dimineața nu este benefic pentru sănătate, așa cum susțin unele studii. Motivul? Nu ne oferă nutrienți, ci doar calorii. Nu ne satură și, de asemenea, ne obligă să mâncăm ceva o jumătate de oră mai târziu, pentru că ne este foame și nu avem destulă energie.

Descoperiți de ce este atât de indicat să alegeți întotdeauna un fruct dimineața!

După 6 sau 8 ore fără de somn, avem nevoie de energie

Some figure

 

Caloriile și grăsimile din prăjituri sau produse de patiserie nu sunt benefice dimineața. Corpul are nevoie de mult timp ca să le proceseze și, departe de a ne hrăni, ne lase flămânzi și fără niciun aport energetic cu adevărat sănătos.

Fructele sunt bogate într-un tip de zahăr pe care organismul îl asimilează foarte bine

În afară de asta, fructele sunt foarte benefice pentru creier la primele ore ale zilei. Acest organ are nevoie de aproape 20% din energia totală. Glucoza este acel combustibil folosit de creier pentru a-și îndeplini multe dintre funcțiile de bază. Fructele sunt, prin urmare, un aliment minunat pentru a ne limpezi capul dimineața. În plus, stomacul le digeră corect datorită conținutului de fibre.

Fructele sunt bogate în apă, fibre, vitamine și minerale

Consumul de fructe la micul dejun ne va ajuta să rămânem hidratați și să evităm constipația. Amintiți-vă că fructele ar trebui să fie întotdeauna suplimentate cu proteine și carbohidrați cu absorbție lentă, cum ar fi cei din cereale. În acest fel, vom avea o alimentație sănătoasă, variată și echilibrată.

Care sunt cele mai bune fructe la micul dejun?

Some figure

 

Consumul de fructe la micul dejun este una dintre cele mai bune opțiuni pentru a începe ziua, dar care sunt cele mai potrivite?

  • Pomelo (sau grapefruit). Conține mult acid folic.
  • Portocale și mandarine. Fiind citrice, sunt un excelent antioxidant.
  • Kiwi. Previne constipația.
  • Căpșuni
  • Banane. Conținutul său de potasiu previne crampele musculare în timpul zilei.
  • Ananas. Este un excelent antiinflamator.
  • Pepene. Conține multă apă, care ne ajută să ne hidratăm.
  • Măr. Potrivit unei investigații publicate în Revista Chilean Nutrition, este un mare aliat în prevenirea bolilor cardiovasculare.
  • Zmeură. Are un conținut ridicat de fibre.

Recomandăm: Cele mai bune opțiuni de mic dejun energizant

Modalități sănătoase și originale de a mânca fructe dimineața

Some figure

Iată câteva idei:

  • Un castron de fulgi de ovăz cu două linguri de iaurt grecesc, împreună cu un grapefruit tăiat cubulețe. Suc natural de mere.
  • O banană tăiată felii cu miere, deoarece aceasta din urmă are proprietăți vindecătoare. Un suc natural de mere cu o lingură de drojdie de bere.
  • O felie de pâine de secară cu piept de curcan și o felie de ananas. Un suc natural de banane sau căpșuni.
  • O infuzie de apă de căpșuni și câteva nuci. Acestea sunt o sursă de grăsimi sănătoase care nu îngrașă, așa cum a confirmat acest studiu al Universității Autonome din Baja California.
  • O mandarină, o omletă cu spanac (care conține multe fibre) și suc de rodie.
  • Cubulețe de șuncă Serrano și o felie de șuncă York. Un pahar cu suc natural de portocale.

Dimineața, nu avem timp pentru a pregăti micul dejun. Cu toate acestea, majoritatea variantelor de mai sus sunt rapide. Pur și simplu curățați, tăiați bucăți fructele și folosiți blenderul pentru a face suc.

Cu puțină voință, veți reuși. Consumul de fructe la micul dejun reglează tranzitul intestinal, induce sațietatea și ridică moralul. Dacă adăugați și proteine, precum un ou sau câteva felii șuncă, veți obține o masă completă care va elimina necesitatea servirii gustărilor. Încercați și voi!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Organización Mundial de la Salud. Contabilizar el costo de las calorías. [Internet] (Consultado el 22/10/2018). Disponible en: http://www.who.int/bulletin/volumes/90/8/12-040812/es/
  •  Asociación Mexicana de Educación Deportiva. 5 beneficios de comer frutas y verduras. [Internet] (Consultado el 22/10/2018). Disponible en: https://amedweb.com/5-beneficios-comer-frutas-verduras/
  • Better Health Chanel. Breakfast. Victoria State Government. Marzo 2020.
  • Cabezas Zabala C. C, Hernández-Torres B. C, et al. Azúcares adicionados a los alimentos: efectos en la salud y regulación mundial. Revisión de la literatura. Revista de la Facultad de Medicina. 2016. 64 (2): 319-29.
  • Frank Suárez. El poder del metabolismo. Metabolic Press, 2008.
  • Harvard T- H. Chan. Obesity Prevention Source. Food and diet. Harvard School of Public Health.
  • Harvard T- H. Chan. The Nutrition Source.Vitamin C. Harvard School of Public Health.
  • Moreno-Aznar L. A, Vidal Carou C, et al. Role of breakfast and its quality in the health of children and adolescents in Spain. Nutrición Hospitalaria. Abril 2021. 38 (2): 396-409.
  • Rampersaud G. C, Pereira M. A, et al. Habits, nutritional status, body weight, and academic performance in children and adolescents. Journal of the American Dietetic Association. Mayo 2005. 105 (5): 743-60.
  • Uauy R. Importancia de las frutas y verduras en la prevención de enfermedades crónicas. Revista Chilena de Nutrición. Octubre 2006. 33 (1).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.