Mastopexia: beneficiile și riscurile ridicării sânilor
 

Mastopexia: beneficiile și riscurile ridicării sânilor

Printre diferitele alternative folosite pentru ridicarea sânilor se numără mastopexia. În ce constă această intervenție?
Mastopexia: beneficiile și riscurile ridicării sânilor
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 24 ianuarie, 2023

Mastopexia este o intervenție chirurgicală care se efectuează în scop estetic pentru a ridica sânii și a obține simetrie atunci când sunt inegali. Se poate face cu sau fără implant. Care sunt beneficiile și riscurile ridicării sânilor?

Mastopexia se efectuează într-o sală de operație și necesită anestezie generală. Această tehnică urmărește să ofere un aspect mai tineresc, ajutând pacientul să se simtă mai bine în privința aspectului său.

Ce este mastopexia și ce rol are?

Există mai mulți factori care fac ca sânii să se lase. Aceștia variază de la sarcină, înaintare în vârstă și fluctuații de greutate, până la purtarea sutienului greșit, fumat, postură greșită și lipsă de mișcare. Cu cât dimensiunea inițială este mai mare, cu atât lăsarea sânilor este mai vizibilă.

Pentru a corecta această problemă, există diferite alternative. Unele sunt naturale și includ exerciții fizice, creme, consumul de ceaiuri din plante și postura îmbunătățită.

Există și proceduri estetice:

  • Mezoterapie
  • Radiofrecvență
  • Acid hialuronic
  • Policaprolactonă
  • Intervenții chirurgicale, inclusiv mastopexia, cunoscută și sub denumirea de lifting de sâni. Scopul este de a pune sânii înapoi la locul lor, fenomen cunoscut drept ptoză mamară.

Această tehnică chirurgicală poate include reducția dacă sânii sunt prea mari sau mărirea cu implanturi dacă sunt prea mici. De asemenea, poate schimba poziția areolei și a mamelonului.

Mastopexia oferă un aspect simetric și tineresc. Acest lucru ajută pacientul să se simtă mai în siguranță și îi întărește stima de sine.

Pregătirea pentru mastopexie

În funcție de vârstă și de factorii de risc, chirurgul poate recomanda efectuarea unei mamografii sau a altor teste imagistice. Femeie trebuie să informeze medicul dacă este însărcinată sau ia anumite medicamente și suplimente.

Medicul poate solicita oprirea utilizării anticoagulantelor și antiagregantelor, cum ar fi warfarina și aspirina.

Alte recomandări sunt următoarele:

  • Pacientul trebuie să fie nemâncat. Medicul îl va informa cu câte ore înainte trebuie să renunțe la alimente și apă.
  • De asemenea, trebuie poarte haine largi, care sunt ușor de pus și de scos. Bluzele trebuie să aibă nasturi sau închidere în față.
  • Pacientul trebuie să aibă un însoțitor, deoarece nu va putea conduce după intervenție.
Medic care analizează o mamografie
Vârsta pacientului poate indica necesitatea unei mamografii înainte de operație.

În ce constă procedura?

După cum am menționat, mastopexia se face sub anestezie generală, de obicei cu sedare intravenoasă. De asemenea, trebuie efectuată într-o sală de operație, cu condiții sanitare adecvate și de către profesioniști cu pregătire și experiență în folosirea acestei tehnici.

Chirurgul efectuează între una și trei tăieturi, în funcție de mărime, formă, gradul ptozei, poziția areolei, excesul de piele sau nevoia de reducție.

Există mai multe tipuri de incizie:

  • În „ancoră”: în jurul areolei, de la aceasta vertical în jos până la pliul toracelui și orizontal, de-a lungul pliului menționat
  • În „T”: în jurul areolei și apoi în jos
  • Periareolar: după cum sugerează și numele, se realizează în jurul areolei
  • În „semilună”: de-a lungul jumătății superioare a areolei

Conform cercetărilor pe acest subiect, în prezent, în majoritatea mastopexiilor are loc manipularea parenchimului, pentru a asigura rezultate de lungă durată. În funcție de necesitate, se va îndepărta pielea sau țesutul mamar în exces, relocând mamelonul și areola sau plasând implanturi.

Un studiu din 2015 propune o tehnică circumrotațională, care combină reducerea circumferinței bazei, rotația glandei și repoziționarea. Se crede că această tehnică măreşte proiecţia anterioară şi defineşte mai bine marginea laterală.

Durata generală a intervenției este între două și patru ore. Recuperarea este scurtă. Pacientul poate fi externat în aceeași zi.

După mastopexie

La o săptămână după procedură, pacientul poate reveni la activitățile sale, cu condiția să următoarele recomandări:

  • Purtarea unui sutien special
  • Evitarea mișcărilor bruște sau ridicarea greutăților

Gheața se folosește doar dacă este indicată de medic. Pentru a atenua durerea, chirurgul va recomanda anumite analgezice.

Dacă pacientul fumează, este recomandat să evite acest obicei. Acest lucru poate afecta microcirculația și, în consecință, vindecarea.

Rezultatele și beneficiile mastopexiei

După mastopexie, sânii sunt ridicați și au o formă mai plăcută. Deși chirurgul face tăieturile astfel încât să nu fie foarte vizibile (urmând, de exemplu, linia areolei), cicatricile sunt evidente o perioadă, până la un an. Apoi se estompează puțin, dar nu complet. Bineînțeles că nu se vor observa prin îmbrăcăminte, nici măcar la decolteuri. Se pot aplica creme pentru reducerea cicatricilor recomandate de medic.

Rezultatele mastopexiei se mențin pe termen lung. Totul depinde de diverși factori, precum dieta, excesul de greutate, sarcina, alăptarea și acțiunea hormonală. Pot exista și rezultate nesatisfăcătoare atunci când implanturile sunt plasate în poziție retromusculară.

De asemenea, este posibil ca odată cu înaintarea în vârstă, sânii să cadă din nou. Din fericire, procedura se poate repeta.

Specialist care explică riscurile ridicării sânilor
Repetarea procedurii este posibilă și depinde de decizia medicului.

Cui îi este recomandată mastopexia?

Mastopexia este o opțiune pentru femeile la care greutatea, îmbătrânirea sau sarcina au afectat sânii. De asemenea, este o alternativă atunci când chirurgul consideră că implanturile nu sunt suficiente.

Mastopexia poate fi combinată cu implanturile.

Mastopexia nu este recomandată dacă femeia intenționează să slăbească, este însărcinată sau alăptează sau intenționează să rămână însărcinată.

Riscurile și complicațiile ridicării sânilor

Există riscuri legate de anestezie, posibile infecții, sângerare, umflături și cicatrici inestetice. În plus, pot apărea anumite complicații:

  • Dificultate la alăptare
  • Desensibilizarea mameloanelor
  • Asimetrie a sânilor sau a mameloanelor

De obicei, aceste probleme sunt rare. În cazul utilizării implanturilor, complicațiile sunt încapsularea, deplasarea sau ruperea.

Există și riscuri emoționale derivate din așteptările la nivel estetic. Femeie poate fi dezamăgită dacă nu obține rezultatul dorit.

Unele dintre riscurile ridicării sânilor pot fi minimizate dacă operația este efectuată de un specialist cu experiență în mastopexie, într-o sală de operație echipată corespunzător.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Berrocal-Revueltas M. Mastopexia con prótesis: técnica triplanar con colgajo en cola de pez para mamas con pobre calidad de cobertura. Cir. plást. iberolatinoam.  2013;  39(4): 348-359.
  • Cáceres Miotto G, Eaves F. The circumrotational technique for mastopexy. Aesthetic Surgery Journal. 2015; 35(7): 796–809.
  • Cervilla-Lozano J. Lipoestructura mamaria y ptosis. Cir. plást. iberolatinoam.  2014; 40(4): 369-376.
  • Expósito-Jalturin A, Escobar-Vega H, Carbón A, Paredes-Javier W, Cuastumal-Figueroa D. Tratamiento de la ptosis mamaria con mastopexia periareolar más endoprótesis. Acta Médica. 2022; 23(3). Disponible en: https://revactamedica.sld.cu/index.php/act/article/view/330
  • Galli R, Marcelo T, Plot E. Mastectomia bilateral de limpieza: complicación a distancia de los implantes mamarios: revisión literaria acerca de un caso clínico. Cir. Parag. 2010; 34(1): 33-40.
  • Navarro R, Torreblanca L, Enríquez A. Mastopexia de aumento, técnica de quinta generación. Cir. plást. iberolatinoam.  2008;  34(2): 89-100
  • Sandoval M, Droppelmann  K. Anticoagulantes y antiplaquetarios en cirugía dermatológica Rev. chil. dermatol, 2010; 26(3): 328-332.
  • Qureshi A, Myckatyn T, Tenenbaum M. Mastopexy and Mastopexy-Augmentation. Aesthet Surg J. 2018; 38(4): 374-384.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.