Medicamentele care provoacă somnolență - Doza de Sănătate
 

Medicamentele care provoacă somnolență

Există o mare varietate de medicamente care pot duce la somnolență și este foarte important să știm care sunt acestea. Ignorarea acestui efect secundar ar putea duce la apariția accidentelor.
Medicamentele care provoacă somnolență
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Este foarte normal să te simți obosit din când în când în timpul zilei, așadar nu există motive să fii îngrijorat în acest caz. Însă, trebuie să acorzi atenție acestui simptom dacă urmezi un tratament medicamentos. În cele ce urmează, îți vom prezenta medicamentele care provoacă somnolență.

Chiar dacă majoritatea specialiștilor din domeniul sănătății avertizează pacienții cu privire la acest efect secundar, este important să fii bine informat cu privire la orice medicament cu care te tratezi. A fi bine informat te va ajuta să previi complicațiile.

De exemplu, unele dintre cele mai utilizate medicamente care provoacă somnolență excesivă sunt benzodiazepinele. Aceste medicamente pot duce la accidente de muncă și de trafic. Pacienții care le iau nu sunt întotdeauna conștienți de acest efect secundar.

Care sunt medicamentele care provoacă somnolență?

Femeie afectată de medicamentele care provoacă somnolență
Persoanele somnolente sunt implicate adesea în accidente de muncă sau de circulație. De asemenea, acestora le este greu să își îndeplinească sarcinile zilnice.

Somnolența este un simptom frecvent care apare atunci când iei medicamente. De fapt, somnolența afectează aproximativ 20% dintre adulții din țările dezvoltate. Poate duce la consecințe grave, cum ar fi accidentele de circulație, accidentele de muncă sau alte probleme de sănătate. De asemenea, poate afecta semnificativ performanța adolescentului la școală.

Următoarele sunt câteva dintre principalele cauze ale somnolenței diurne:

  • Privarea de somn: Aceasta este cea mai frecventă cauză a somnolenței. Studiile indică faptul că 6 ore de somn pe zi timp de 14 zile deteriorează semnificativ funcțiile neurobiologice.
  • Medicația: Somnolența este unul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale tratamentelor medicamentoase și poate afecta sistemul nervos central.
  • Substanțele ilegale
  • Apneea obstructivă în somn

În continuare, vom arunca o privire asupra unora dintre medicamentele care provoacă somnolență. Ia notițe și nu uita să consulți medicul sau farmacistul dacă ai întrebări sau nelămuriri.

Alfa-blocante

Acestea sunt medicamente utilizate în tratamentul hipertensiunii, precum și în tratamentul hiperplaziei benigne de prostată și al bolii Raynaud. Alfa-blocantele pot fi responsabile de o scădere a somnului nocturn și somnolență diurnă.

Benzodiazepine

Există peste 90 de mărci înregistrate ce conțin aproximativ 30 de compuși comercializați în prezent ca anxiolitice, hipnotice și relaxante musculare. Medicamentele care aparțin familiei benzodiazepinelor sunt bromazepamul, clonazepamul, clorazepatul, midazolamul și lorazepamul.

Aceste medicamente reduc anxietatea și sporesc efectele unei substanțe cunoscute sub numele de GABA, care este responsabilă de inhibarea activării sistemului nervos central. Aceste medicamente pot duce la somnolență excesivă din cauza efectelor menționate anterior.

Trebuie să ai grijă dacă ești pe punctul de a efectua o activitate care necesită toată atenția în timp ce iei aceste medicamente.

Antihistaminice H1 de primă generație

Aceste medicamente blochează receptorii de histamină H1. Prin urmare, ele împiedică legarea histaminei de structurile H1 și declanșează efectele comune ale substanței.

Histamina este o substanță chimică legată de alergii. Așadar, atunci când nivelurile de histamină ale unei persoane care intră în contact cu o substanță la care este alergică cresc, apar simptomele celebre ale alergiilor. Medicamente precum difenhidramina pot să suprime sistemul nervos central și să ducă la somnolență severă.

Antidepresive

Persoană care doarme lângă medicamente
Antidepresivele pot fi cauza somnolenței. De fapt, medicii le prescriu uneori pentru a determina pacienții să adoarmă.

Conform mai multor studii științifice, antidepresivele sedative îmbunătățesc tiparele de somn la pacienții depresivi cu insomnie. Poate că din acest motiv utilizarea antidepresivelor sedative în doze mici, cum ar fi hipnoticele la pacienții cu insomnie, dar fără depresie clinică, a crescut semnificativ în ultimii ani. Trazodona și mirtazapina se numără printre antidepresivele care provoacă somnolență.

Alte medicamente care pot duce la somnolență

Multe medicamente produc efecte secundare. În continuare, vom enumera pe scurt câteva alte produse farmaceutice care provoacă somnolență. Cu toate acestea, rețineți că există mult mai multe.

  • Antiemetice
  • Aportul excesiv de vitamina A
  • Relaxante musculare
  • Antiepileptice
  • Promotorii somnului

Concluzie

Trebuie să fii informat cu privire la orice medicamente care pot duce la somnolență excesivă. Ai putea suferi un accident dacă nu ești conștient de aceste efecte secundare. Consultă întotdeauna medicul sau farmacistul cu privire la orice nelămuriri pe care le-ai putea avea cu privire la aceste substanțe.

Mai presus de toate, nu lua niciodată medicamente fără a consulta medicul sau farmacistul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.