Medii care favorizează transmiterea coronavirusului
Studiile recente efectuate în Statele Unite au indicat faptul că este posibil să existe medii care favorizează transmiterea coronavirusului. Spre deosebire de informațiile apărute în ultimele săptămâni, un factor esențial în răspândirea COVID-19 nu este climatul, ci umiditatea.
S-a dovedit faptul că umiditatea este un factor relevant în răspândirea coronavirusului. Așadar, ne așteptăm să existe o scădere semnificativă a cazurilor în emisfera nordică odată cu sosirea primăverii. Cu toate acestea, schimbarea sezonului nu este suficientă.
Conform studiilor menționate mai sus, factorul crucial este mediul existent în locuințele oamenilor. Deoarece coronavirusul se răspândește mai ușor în anumite medii decât în altele, este important să creștem umiditatea din case și clădiri ca măsură de reducere a numărului infecțiilor.
Medii care favorizează transmiterea coronavirusului
Relația dintre condițiile de mediu și răspândirea coronavirusului este studiată în prezent de numeroși cercetători la nivel mondial.
Un studiu recent efectuat în cadrul Universității Yale a concluzionat faptul că tulpina actuală de coronavirus se răspândește mai ușor în anumite medii. Mediile reci și uscate sunt ideale pentru răspândirea infecției cu COVID-19. În schimb, mediile calde și umede ar putea ajuta la încetinirea răspândirii bolii.
Deși există încă multe întrebări fără răspuns, pentru majoritatea oamenilor de știință este clar faptul că aerul rece și uscat de iarnă favorizează contagiozitatea virusului SARS-CoV-2. Acest tip de mediu ajută infecția să se răspândească mai rapid între oameni.
Imunobiologul Akiko Iwasaki, directorul studiului, a menționat faptul că bolile respiratorii sunt mult mai frecvente iarna, iar numărul cazurilor scade odată cu sosirea primăverii și a verii. Acest lucru este cauzat de aerul rece și uscat care încurajează răspândirea virușilor.
Citește mai mult:
Umiditatea afectează răspândirea coronavirusului
Oamenii de știință de la Universitatea Yale au menționat faptul că atunci când aerul este rece și uscat afară, temperatura crește în interiorul clădirilor. Acest lucru duce la reducerea cu aproximativ 20% a umidității relative din interiorul clădirilor, ducând la răspândirea coronavirusului.
Situația este și mai periculoasă deoarece mediile calde și uscate nu sunt deloc favorabile pentru buna funcționare a căilor respiratorii. În astfel de medii, cilii își pierd capacitatea de a funcționa în mod corespunzător. Cilii sunt fire de păr care căptușesc căile respiratorii și ajută la expulzarea particulelor virale.
De asemenea, în mediile calde și uscate, capacitatea sistemului imunitar de a reacționa la acțiunea virusurilor și a bacteriilor este suprimată. Prin urmare, cercetătorii concluzionează că astfel de medii reprezintă un factor de risc din trei puncte de vedere diferite.
Experimente și alte informații
Experții consideră că, în mediile cu umiditate scăzută, virusurile se răspândesc mai ușor.
Cercetătorii de la Yale au citat câteva teste de laborator efectuate pe șoareci. Ei au descoperit că în mediile cu umiditate scăzută, rozătoarele infectate cu virusuri respiratorii au mai multe șanse să răspândească virusul către cei din jur.
De asemenea, s-a descoperit faptul că șoarecii care trăiesc în medii cu 50% umiditate relativă sunt capabili să genereze răspunsuri imunitare mai puternice și să expulzeze virusurile inhalate. Un efect similar apare și în mediile cu o umiditate cuprinsă între 40 și 60%.
În schimb, cercetătorii au subliniat faptul că în țările tropicale (acolo unde există o umiditate relativă ridicată în mediu), picăturile expulzate de persoanele infectate pot rămâne pe suprafețe mai mult decât de obicei. Dacă adăugăm acest aspect la lipsa de ventilație și supraaglomerare, atunci se pierd avantajele umidității mediului.
Citește mai mult:
Medii care favorizează transmiterea coronavirusului: măsuri preventive
Oamenii de știință au afirmat faptul că aceste descoperiri se aplică numai în cazul transmiterii bolii prin picăturile pe care o persoană infectată le expulzează atunci când vorbește, tușește sau strănută. Din această cauză, ei ne sfătuiesc să luăm trei măsuri.
Prima măsură este utilizarea umidificatoarelor în case în timpul iernii. Acest lucru va ajuta la reducerea răspândirii virusului. Totuși, umidificarea aerului trebuie să fie însoțită și de o ventilație optimă și de evitarea supraaglomerării. În caz contrar, această măsură nu va fi deloc eficientă.
Cu toate acestea, este important să înțelegem că umiditatea nu va preveni infecția. În orice moment al anului, virusul poate fi transmis prin contact uman direct și contactul cu suprafețe pe care virusul este prezent. Prin urmare, ultimele două măsuri, distanțarea socială și spălarea frecventă a mâinilor, sunt de o importanță majoră.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Caparó, F. L., & Sara, J. C. D. C. (2020). Coronavirus y las amenazas a la salud mundial. Horizonte Médico (Lima), 20(1), 4-5.
- Moriyama, M., Hugentobler, W. J., & Iwasaki, A. (2020). Seasonality of Respiratory Viral Infections. Annual Review of Virology. https://doi.org/10.1146/annurev-virology-012420-022445
- Conseleria de Salut – Direcció General de Salut Pública i Participació. (2020). CORONAVIRUS COVID-19. Retrieved from http://www.caib.es/sites/coronavirus/es/portada/#
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.