Menstruația conștientă: de ce este important să-ți cunoști ciclul?
 

Menstruația conștientă: de ce este important să-ți cunoști ciclul?

Menstruația conștientă este un concept care te invită să trăiești ciclul menstrual într-un mod bazat pe îngrijirea de sine. A devenit o mișcare universală care urmărește să promoveze starea de bine la persoanele care au menstruație.
Menstruația conștientă: de ce este important să-ți cunoști ciclul?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 17 mai, 2023

Menstruația conștientă este o practică și, de asemenea, o atitudine. Presupune cunoașterea în detaliu a tuturor aspectelor asociate ciclului menstrual și un management argumentat. Este o modalitate de a crește conștiința de sine și autonomia.

De multe ori, menstruația ne ia prin surprindere. Știm că se întâmplă în fiecare lună, dar nu întotdeauna îi acordăm atenția cuvenită. Celelalte faze ale ciclului sunt complet ignorate. Menstruația conștientă presupune evitarea acestui lucru.

Menstruația are diverse conotații negative în anumite culturi. Menstruația conștientă urmărește construirea de noi semnificații pentru ciclul feminin. Este o practică eliberatoare și sănătoasă.

Menstruația: dincolo de biologie

Femeie la menstruație
Lasă deoparte conotațiile negative și alătură-te mișcării menstruației conștiente.

Menstruația nu este doar o experiență biologică. Are un număr mare de semnificații sociale, culturale și chiar politice. În multe situații, este văzută ca fiind urâtă, murdară sau patologică. De asemenea, este asociată cu o presupusă „nebunie temporară” în timpul așa-numitului sindrom premenstrual.

Adevărul este că ciclul menstrual nu este doar biologic. De asemenea, femeile fără menstruație nu încetează să mai fie femei. Nici persoanele transgender de au menstruație. Din acest motiv, în zilele noastre vorbim despre persoanele care au menstruație și nu doar despre femei.

Menstruația conștientă este un mod de a cunoaște, înțelege și aborda toate fenomenele asociate ciclului menstrual. Acest lucru contribuie la împuternicirea persoanei care are menstruație și influențează, de asemenea, percepția socială și culturală a menstruației.

Ce este menstruația conștientă?

Ciclul menstrual presupune o serie de modificări fiziologice care afectează corpul și mintea. Percepțiile, emoțiile și chiar spiritualitatea și abilitățile cognitive se schimbă în funcție de fiecare fază a ciclului menstrual.

Cunoașterea tuturor acestor schimbări în detaliu este esențială pentru un management adecvat și, în același timp, pentru a evita răspunsurile care trebuie date în funcție de cerințele mediului.

Această cunoaștere detaliată a ciclului menstrual face posibilă gestionarea mai bună a momentelor de activitate și odihnă, sexualitate și chiar alimentație. Nu este suficient să ai cunoștințe teoretice. Menstruația conștientă este rezultatul autoobservării pe tot parcursul ciclului menstrual.

Importanța menstruației conștiente

Menstruația conștientă este o modalitate de a crește conștiința de sine. Are de-a face cu adoptarea unei atitudini de introspecție care îți permite să recunoști mai bine ce se întâmplă în corpul tău în timpul ciclului menstrual și să-i oferi ceea ce are nevoie.

Modul în care se dezvoltă ciclul menstrual oferă o mulțime de informații despre starea de sănătate a persoanei care are menstruația. Sângerarea în sine înseamnă o sere de informații care trebuie înțelese. Culoarea, mirosul, textura, etc. sunt date ce țin de sănătate.

Unul dintre obiectivele esențiale ale menstruației conștiente este păstrarea unei bune stări de sănătate și observarea eventualelor anomalii la timp. În plus, înseamnă și mai multă autonomie, bunăstare și satisfacție prin îngrijirea de sine.

Cunoașterea ciclului menstrual

Ciclul menstrual implică nu numai cunoaștere, ci și înțelepciune. Cunoașterea îți oferă elemente pentru a înțelege ce se întâmplă în corpul tău în fiecare etapă a lunii. Înțelepciunea îți permite să abordezi și să gestionezi acele schimbări într-un mod care îți oferă satisfacție și liniște sufletească.

De obicei, ciclul menstrual durează între 21 și 35 de zile, dar poate varia câțiva ani după prima menstruație (menarhă) sau înainte de ultima (menopauză). Doar 10-15% dintre femei au cicluri exacte de 28 de zile.

În timpul ciclului menstrual, se produce un ovul matur. Dacă acesta este fertilizat, apare sarcina. Dacă nu este, apare sângerarea. De ce există sângerare? Uterul are o căptușeală interioară numită endometru. Dacă există fertilizare, embrionul va rămâne acolo. Dacă nu, va fi expulzat sub formă de sângerare.

Prima zi de sângerare este considerată prima zi a ciclului menstrual. Hormonii reglează aceste procese, iar activitatea lor generează schimbări fizice și psihologice de-a lungul întregului ciclu. Una dintre manifestările acestui proces este secreția vaginală.

Fazele ciclului

Instrumente pregătite pentru menstruația conștientă
Cunoașterea celor patru faze ale ciclului menstrual este o parte esențială a bunăstării personale.

Ciclul menstrual este împărțit în patru faze. Ceea ce marchează fiecare dintre aceste etape este schimbarea care are loc în ovul. În fiecare fază apar diverse manifestări fizice și psihologice, pe care este important să le recunoaștem. Aceste faze sunt următoarele:

Faza menstruală

Mucoasa interioară a uterului (endometrul) este plină de lichide și substanțe nutritive. Nivelurile de hormoni, estrogen și progesteron, sunt scăzute. Deoarece nu a avut loc fertilizarea ,endometrul se desprinde și este expulzat. Organismul face un efort și apare oboseala.

Aceste zile sunt propice pentru odihnă și relaxare. Cel mai bine este să mănânci alimente moi. Există mai multă sensibilitate, mai multă creativitate și mai multă spiritualitate. Este indicat să consumi alimente diuretice bogate în vitamina C, omega-3, fier și potasiu.

Faza preovulatorie

Faza preovulatorie sau foliculară începe de la finalul menstruației și durează până în a 12-a sau a 14-a zi. În acest stadiu, anumiți foliculi din ovar se maturizează. Acești foliculi sunt locul unde se dezvoltă ovulul. Aceasta este cea mai energică fază a lunii.

Energia suplimentară poate fi folosită pentru a face mai mult sport sau pentru a desfășura activitățile în așteptare sau complexe. De asemenea, această fază este ideală pentru demararea proiectelor. Este cea mai bună etapă pentru a consuma carbohidrați, deoarece organismul este pregătit să-i transforme în energie. Grăsimile trebuie reduse.

Faza ovulatorie

În cadrul menstruației conștiente, faza ovulatorie este de mare importanță. Este momentul în care ovulul matur părăsește ovarul și își începe călătoria. Această fază corespunde stadiului fertil. Energia scade puțin, dar în același timp cresc sociabilitatea și empatia. Aspectul fizic este mai atractiv și există o mai mare încredere în sine.

În această etapă, relațiile sociale și personale decurg mai bine. Cel mai indicat este să crești consumul de alimente bogate în fier și să scazi consumul de carbohidrați. Se recomandă consumul de leguminoase, legume cu frunze verzi, ouă și nuci.

Faza premenstruală

Dacă ovulul nu a fost fertilizat în faza anterioară, nivelul hormonilor scade. Apar simptome precum iritabilitatea, oboseala, anxietatea, cefaleea, abdomenul umflat, retenția de lichide, etc. Este o fază de singurătate și introspecție.

Acesta este un moment bun pentru a identifica ceea ce nu îți place, din toate punctele de vedere. Activitățile creative sunt foarte recomandate. Este indicat să consumi ciocolată neagră și alimente cu grăsimi sănătoase, precum avocado. De asemenea, sunt recomandate bananele, nucile și lactatele.

Cunoaște-ți ciclul menstrual

Fiecare persoană este diferită și, prin urmare, cel mai bine este să-ți observi cu atenție și să ții cont de caracteristicile individuale. Este cel mai bun mod de a practica menstruația conștientă. În acest fel, vei putea identifica eventualele nereguli.

Este foarte important să înveți să asculți ceea ce îți spune corpul. De asemenea, eliberează-te de prejudecăți și mituri. Menstruația conștientă nu înseamnă „preluarea controlului”, ci trăirea ciclului menstrual într-un mod constructiv și calm.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gormaz, G., Prado, S., Duque, G., Gormaz, C., Tsunekawa, H., Cossio, A., … & Uribe, C. (1992). Caracterización ultrasonográfica del endometrio durante el ciclo menstrual ovulatorio espontáneo. Rev. chil. obstet. ginecol, 257-62.
  • Irusta, G. (2008). Mecanismos involucrados en la atresia del folículo ovárico: relación entre esteroidogénesis, angiogénesis y apoptosis (Doctoral dissertation, Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales).
  • De la Cruz Chávez, J. A. (2020). Entre brujas, lunas y otros conjuros: análisis de la construcción de feminidad en los discursos alternativos de menstruación consciente (Bachelor’s thesis, PUCE-Quito).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.