Meth mouth: efectele metamfetaminei asupra sănătății dentare
 

Meth mouth: efectele metamfetaminei asupra sănătății dentare

Meth mouth nu este o singură boală, ci o combinație a mai multor patologii. Vă spunem de ce apare și cum poate fi tratată!
Meth mouth: efectele metamfetaminei asupra sănătății dentare
Vanesa Evangelina Buffa

Scris și verificat de medicul stomatolog Vanesa Evangelina Buffa.

Ultima actualizare: 24 decembrie, 2022

Termenul „meth mouth” desemnează o afecțiune patologică bucală care a fost asociată cu consumul de metamfetamine. Nu este o singură boală, ci un set de probleme care apar atunci când o persoană este dependentă de acest drog. Descoperiți efectele metamfetaminei asupra sănătății dentare!

Deși există raportări privind o scădere a consumului de metamfetamine, nu este o situație care să fi fost depășită. În Statele Unite, de exemplu, până la 1% dintre persoanele peste 12 ani au încercat drogul în ultimul an. În aceeași țară, 0,6% din populație este dependentă.

Ușurința cu care se obține drogul l-a făcut popular. Deși există de mai bine de 100 de ani, a avut perioada de glorie în anii ’90. Atunci au apărut primele raportări de cazuri de „meth mouth”. Îngrijorarea a fost și mai mare când s-a constatat că tabloul clinic era asociat cu copiii și adolescenții.

Metamfetamina

Denumirea chimică corectă este metilamfetamină și a apărut ca produs medical. În 1893, molecula fusese deja sintetizată și la începutul anului 1920 exista un brevet înregistrat. De fapt, se vindea liber în Europa, mai ales în Germania.

Cristalele erau comercializate ilegal în California și de acolo s-au răspândit în întreaga lume. Se folosesc pentru fumat și pentru obținerea efectelor stimulatoare asupra sistemului nervos central. Mulți le combină cu cocaina.

Metamfetamina acționează asupra neuronilor sistemului nervos central, crescând concentrațiile de dopamină și norepinefrină. În același timp, reduce recaptarea neuronală a acestor substanțe.

De aceea, efectul direct al medicamentului este stimularea. Creierul este capabil să lucreze mai eficient și cu mai puțină epuizare. Consumatorii raportează că au mai multă putere, că sunt mai alerți, că le este mai puțină frică și că simt o dorință sexuală mai mare.

Există o euforie care este plăcută și care acționează ca un analgezic, blocând senzațiile de durere.

Dependența de metamfetamină este puternică. Toleranța la drog apare rapid, așa că este necesar din ce în ce mai mult pentru a obține același efect.

Efectele metamfetaminei asupra organismului

Utilizatorii trec adesea de la euforia inițială la tremurături, insomnie și lipsă de apetit. Când consumul devine cronic și există dependență, comportamentul se schimbă. Apar violența, stările paranoide și halucinațiile.

De asemenea, poate apărea o supradoză, ce poate duce la deces. Pacienții au palpitații, vărsături și convulsii. Dacă nu este tratată la timp, supradoza duce la fibrilație ventriculară și chiar infarct miocardic acut.

Sindromul de sevraj are următoarele simptome:

  • Depresie sau anxietate
  • Oboseală extremă
  • Dorință incontrolabilă de a consuma drogul

Femeile însărcinate dependente de metamfetamină au înregistrat o incidență mai mare a nașterilor premature și a avorturilor. De asemenea, drogul este capabil să provoace malformații la făt, cu dezvoltare întârziată.

Făt în uter
Toate medicamentele sunt capabile de efecte nocive asupra fătului. Metamfetamina este asociată cu restricții asupra dezvoltării copilului.

Meth mouth: efectele metamfetaminei asupra sănătății dentare

Se crede că utilizarea prelungită a metamfetaminei este capabilă să provoace o combinație de probleme în cavitatea bucală, inclusiv următoarele:

  • Xerostomie sau gură uscată
  • Carii extinse și profunde
  • Bruxism sau scrâșnirea dinților
  • Trismus sau contractura mușchilor maseteri

Cariile sunt caracteristice acestor pacienți. Dinții capătă o culoare negricioasă puternică și sunt distruși aproape complet. Acest lucru duce la expunerea osului maxilar.

Studiile științifice au comparat populațiile care consumă droguri cu cele care nu fac acest lucru și au găsit diferențe notabile. La persoanele dependente, există o prevalență mai mare a cariilor. În plus, există cantități mai mari de placă bacteriană și mai mult tartru dentar.

Când efectele metamfetaminei asupra sănătății dentare au fost comparate cu cele ale altor droguri (cum ar fi heroina), s-a constatat că gura meth mouth se dezvoltă mai rapid.

De ce apare meth mouth?

Meth mouth este o combinație de situații patologice. Nu este vorba doar de carii, ci și de gură uscată și bruxism. Prin urmare, cea mai acceptată teorie spune că dependența provoacă modificări fizice și comportamentale, ceea ce duce la combinarea mai multor factori de risc la aceeași persoană. Pacienții dependenți tind să se spele pe dinți mult mai puțin, să consume băuturi răcoritoare și nu apă, precum și să mănânce mai puțin sănătos.

Drogul sub formă de cristale este acid. Atunci când este combinat cu zahărul din băuturile răcoritoare, într-un context de igienă orală deficitară, creează un teren propice pentru carii.

În ceea ce privește saliva, cercetătorii au descoperit că medicamentul îi modifică aciditatea. Prin urmare, riscul apariției cariilor crește semnificativ. Nici efectul combinării cu alte substanțe nu poate fi exclus. Trebuie să menționăm cocaina, dar și alcoolul. În orice caz, lipsa unei igiene orale adecvate este întotdeauna baza problemei.

Nu este neobișnuit ca persoanele cu dependență de droguri să raporteze o sete intensă și o senzație persistentă de gură uscată. Prin urmare, xerostomia este un simptom de dependență.

Scrâșnirea dinților pare să fie un efect direct al medicamentului și al căii de administrare a acestuia. Un studiu științific a constatat că persoanele dependente care au fumat metamfetamină au avut mai des bruxism decât cele care și-au injectat-o intravenos.

Măcinarea persistentă perturbă articulația temporomandibulară (ATM) și uzează smalțul. Acesta este stratul exterior al dintelui. Există sensibilitate dentară și bariera de protecție esențială pentru sănătatea elementelor dentare se pierde.

Meth mouth și necroza maxilarelor

Câteva raportări apărute în ultimii ani au menționat situația pacienților cu osteonecroză, adică moartea țesutului osos al maxilarelor după utilizarea prelungită și susținută a metamfetaminei.

Nu toți oamenii de știință sunt de acord. Pentru unii, este o manifestare a unei alte boli numită „osteonecroză a maxilarelor asociată cu medicamentele”.

Osteonecroza maxilarului indusă de medicamente apare atunci când un pacient suferă de moartea celulelor din oasele feței din cauza consumului de medicamente. Bifosfonații sunt principalii vinovați, care sunt prescriși pentru osteoporoza severă.

Metamfetamina are consecințe similare. Cu alte cuvinte, are puterea de a accelera uzura osoasă, scăzând capacitatea de vindecare a osteoblastelor, care sunt celulele responsabile de producerea de țesut osos nou.

Rezultatul este necroza maxilarelor. Atunci când unui pacient dependent de metamfetamină i se extrage un dinte, există riscul ca rana să expună o parte din os, care se poate infecta.

De asemenea, s-a speculat că pacienții cu osteonecroză a maxilarelor sunt victimele drogurilor de calitate scăzută pe care le obțin la un preț mai mic. Riscul este mai mare atunci când se utilizează metamfetamina cu un conținut ridicat de fosfor.

Excesul de fosfor produce o situație similară, numită „maxilarul fosil”. Există țesut osos slab, necroză, infecții bacteriene în rănile maxilarului și fistule care drenează puroi în cavitatea bucală. Boala a fost descrisă ca intoxicație la angajații fabricilor de chibrituri în secolul al XIX-lea.

Anatomia craniului
Oasele craniului sunt susceptibile la deteriorare din cauza anumitor substanțe.

Cum se tratează efectele metamfetaminei sănătății dentare?

Una dintre cele mai mari probleme legate de tratament este utilizarea continuă a substanței. Dacă există suspiciunea că pacientul este consumator de metamfetamină, medicul trebuie să ia anumite măsuri de precauție. În primul rând, biosecuritatea este vitală. Este posibil ca persoana dependentă de administrare intravenoasă să aibă și boli transmise prin sânge, cum ar fi hepatita C.

Dacă pacientul se prezintă la consultaţie cu semne evidente de intoxicaţie, halucinații sau stare paranoică, acesta nu poate fi tratat. De asemenea, folosirea unui anestezic poate interacționa cu metamfetamina. Din cauza creșterii norepinefrinei la pacient, medicamentele au capacitatea de a crește riscul de infarct miocardic sau aritmie.

Ca regulă generală, pacientul dependent de metamfetamină care frecventează cabinetul stomatologic nu trebuie să primească anestezie locală cu norepinefrină, nici anestezie generală, care modifică frecvența respiratorie.

Dincolo de precauțiile menționate, tratamentele ce urmează a fi implementate trebuie să urmeze pașii obișnuiți pentru eliminarea cariilor, bruxismului și xerostomiei.

Osteonecroza necesită o abordare specială. Această boală este aproape întotdeauna tratată chirurgical. Se încearcă îndepărtarea țesutului mort. Eficacitatea nu este garantată, dar la majoritatea pacienților se poate opri deteriorarea oaselor maxilarului. Desigur, renunțarea la drog este esențială.

Prevenirea efectelor metamfetaminei sănătății dentare

Drogul schimbă comportamentul zilnic. În ceea ce privește sănătatea orală, starea dinților și a gingiilor se înrăutățește în timp. Cea mai bună abordare este evitarea dependenței sau dezintoxicarea.

Atenția unei persoane dependente trebuie să se concentreze pe îmbunătățirea obiceiurilor de igienă orală. Periajul corect și apa de gură sunt esențiale.

Dacă apelați frecvent la o substanță ilegală, nu ezitați să consultați un profesionist din domeniul sănătății. Acesta vă poate ajuta să eliminați dependența și să preveniți complicațiile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Howe A. M. (1995). Methamphetamine and childhood and adolescent caries. Australian dental journal40(5), 340. https://doi.org/10.1111/j.1834-7819.1995.tb04825.x
  • Mattson, Margaret E. “Emergency department visits involving methamphetamine: 2007 to 2011.” The CBHSQ report (2014).
  • Nordahl, T. E., Salo, R., & Leamon, M. (2003). Neuropsychological effects of chronic methamphetamine use on neurotransmitters and cognition: a review. The Journal of neuropsychiatry and clinical neurosciences15(3), 317–325. https://doi.org/10.1176/jnp.15.3.317
  • Dixon, S. D., & Bejar, R. (1989). Echoencephalographic findings in neonates associated with maternal cocaine and methamphetamine use: incidence and clinical correlates. The Journal of pediatrics115(5 Pt 1), 770–778. https://doi.org/10.1016/s0022-3476(89)80661-4
  • Brown, C., Krishnan, S., Hursh, K., Yu, M., Johnson, P., Page, K., & Shiboski, C. H. (2012). Dental disease prevalence among methamphetamine and heroin users in an urban setting: a pilot study. Journal of the American Dental Association (1939)143(9), 992–1001. https://doi.org/10.14219/jada.archive.2012.0326
  • McGrath, C., & Chan, B. (2005). Oral health sensations associated with illicit drug abuse. British dental journal198(3), 159–174. https://doi.org/10.1038/sj.bdj.4812050
  • Ristow, O., Otto, S., Troeltzsch, M., Hohlweg-Majert, B., & Pautke, C. (2015). Treatment perspectives for medication-related osteonecrosis of the jaw (MRONJ). Journal of cranio-maxillo-facial surgery : official publication of the European Association for Cranio-Maxillo-Facial Surgery43(2), 290–293. https://doi.org/10.1016/j.jcms.2014.11.014
  • Morio, K. A., Marshall, T. A., Qian, F., & Morgan, T. A. (2008). Comparing diet, oral hygiene and caries status of adult methamphetamine users and nonusers: a pilot study. Journal of the American Dental Association (1939)139(2), 171–176. https://doi.org/10.14219/jada.archive.2008.0133
  • Poghosyan, Y. M., Hakobyan, K. A., Poghosyan, A. Y., & Avetisyan, E. K. (2014). Surgical treatment of jaw osteonecrosis in “Krokodil” drug addicted patients. Journal of cranio-maxillo-facial surgery : official publication of the European Association for Cranio-Maxillo-Facial Surgery42(8), 1639–1643. https://doi.org/10.1016/j.jcms.2014.05.005
  • Richards, J. R., & Brofeldt, B. T. (2000). Patterns of tooth wear associated with methamphetamine use. Journal of periodontology71(8), 1371–1374. https://doi.org/10.1902/jop.2000.71.8.1371
  • Haskin, A., Kim, N., & Aguh, C. (2016). A new drug with a nasty bite: A case of krokodil-induced skin necrosis in an intravenous drug user. JAAD case reports2(2), 174–176. https://doi.org/10.1016/j.jdcr.2016.02.007
  • Marx, Robert E. Bisphosphonat-induzierte Osteonekrose der Kiefer: Ätiologie, Prävention, Behandlung. Quintessenz Verlag, 2013.
  • Rommel, N., Rohleder, N. H., Wagenpfeil, S., Härtel-Petri, R., Jacob, F., Wolff, K. D., & Kesting, M. R. (2016). The impact of the new scene drug “crystal meth” on oral health: a case-control study. Clinical oral investigations20(3), 469–475. https://doi.org/10.1007/s00784-015-1527-z

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.