Metoda temperaturii bazale în prevenirea sarcinii: funcționează?
 

Metoda temperaturii bazale în prevenirea sarcinii: funcționează?

Există o metodă naturală de prevenire a sarcinii care constă în măsurarea periodică a temperaturii și planificarea relațiilor intime. Vă explicăm cum funcționează!
Metoda temperaturii bazale în prevenirea sarcinii: funcționează?
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 02 iulie, 2023

Metoda temperaturii bazale în prevenirea sarcinii este o formă de planificare familială ce estimează zilele fertile la femei. Este considerată utilă pentru monitorizarea ciclurilor menstruale, deoarece în timpul ovulației există o creștere a temperaturii. Cum funcționează?

Temperatura bazală este se măsoară atunci când corpul este în repaus. Prin urmare, pentru a o folosi ca planificare, trebuie măsurată înainte de ridicarea din pat în fiecare dimineață.

Ce este temperatura bazală a corpului?

Temperatura bazală se referă la cea mai scăzută temperatură naturală pe care corpul o prezintă atunci când este în stare de repaus: de exemplu, în timpul somnului sau imediat după trezire, înainte de ridicarea din pat. În cazul femeilor, este un parametru care suferă variații în timpul ciclului menstrual.

Când are loc ovulația, secreția de progesteron crește. Progesteronul este unul dintre hormonii reproductivi implicați în sarcină. Acesta provoacă o creștere a temperaturii corpului atunci când ovulul părăsește ovarul. Se estimează că această creștere variază între 0,3 și 0,5 grade Celsius.

Ovulația este acel moment care este asociat cu creșterea fertilității. Ținerea evidenței temperaturii bazale a corpului pe tot parcursul ciclului poate fi benefică, mai ales pentru femeile care doresc să aibă un copil. Această metodă estimează cele mai fertile zile ale femeii. Cuplul poate planifica mai bine actul sexual dacă intenționează să obțină o sarcină.

Cum se măsoară temperatura bazală a corpului?

Temperatura bazală a corpului trebuie măsurată doar la trezire. Acest lucru se poate face în moduri diferite: oral, vaginal sau rectal. Trebuie folosită întotdeauna aceeași metodă, iar temperatura trebuie măsurată în fiecare zi la aceeași oră.

În cazul în care măsurarea se efectuează pe cale orală, termometrul trebuie plasat sub limbă. Rectal se introduce lent, folosind un lubrifiant. Dacă se alege calea vaginală, termometrul trebuie introdus în vagin.

Măsurarea se face după cel puțin trei ore de somn. Toate datele colectate trebuie înregistrate zilnic.

Metoda temperaturii bazale în prevenirea sarcinii: funcționează?

Metoda temperaturii bazale este utilizată pe scară largă. Potrivit Clinicii Mayo, aceasta este folosită pentru a determina cele mai bune zile pentru a rămâne însărcinată sau pentru a ști când trebuie evitat sexul neprotejat.

Este necesar ca femeia să-și controleze temperatura pe parcursul mai multor cicluri. Fertilitatea maximă apare cu două sau trei zile înainte de creșterea temperaturii. Sperma poate trăi aproape 72 de ore în interiorul sistemului reproducător feminin. Prin urmare, relațiile sexuale pot fi planificate mai bine.

Unele cupluri folosesc această metodă pe post de contracepție naturală, pentru a determina zilele în care pot face sex neprotejat. Cu toate acestea, nu este o strategie recomandată, deoarece riscul de sarcină rămâne ridicat.

Pentru a evita concepția, alegeți metode mai eficiente, precum prezervativele, care protejează și împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Sfaturi pentru prevenirea sarcinii cu metoda temperaturii bazale

După cum am menționat anterior, este esențial ca temperatura să fie măsurată în fiecare dimineață, înainte de ridicarea din pat. În plus, corpul trebuie să fi rămas în repaus minim trei ore consecutive.

În caz contrar, este posibil să apară variații de temperatură care nu corespund cu adevărat ovulației. Folosiți întotdeauna aceeași metodă de măsurare.

După cum explică Planned Parenthood, datele trebuie notate în fiecare zi. Puteți trece temperatura într-un calendar. În zilele cu ovulație, temperatura este puțin mai ridicată și rămâne așa aproximativ trei zile.

Unele femei folosesc metoda temperaturii bazale pentru a afla dacă sunt sau nu însărcinate. Dacă temperatura rămâne ridicată mai mult de 18 zile, poate exista o sarcină.

Cum să alegeți un termometru bazal bun?

Măsurarea temperaturii bazale a corpului a fost perfecționată în ultimii ani. Există femei care folosesc termometre normale. Cu toate acestea, există modele mai precise care pot fi achiziționate la un preț rezonabil.

Termometrele care sunt comercializate doar pentru această metodă au caracteristici specifice. De exemplu, cele digitale au și memorie. Acestea permit vizualizarea temperaturilor anterioare.

De asemenea, termometrele speciale sunt foarte precise. Ele pot detecta variații de o zecime de grad. În general, sunt mai ușor de utilizat decât termometrele clasice. Problema principală este durata redusă de viață a bateriei.

O opțiune bună este termometrul bazal inteligent Femometer. Acesta are o precizie foarte mare si poate fi sincronizat cu telefonul prin Bluetooth. Memoria sa este de 300 de zile, iar citirea se face în aproximativ 90 de secunde.

O altă opțiune este termometrul bazal digital multifuncțional i-Snow Med. Memoria lui este mai mică, dar are alte caracteristici utile. De exemplu, are o alarmă încorporată care vă ajută să setați un memento pentru măsurarea temperaturii. Există și un afișaj iluminat pentru o citire mai ușoară.

    Riscurile metodei temperaturii bazale în prevenirea sarcinii

    Dacă metoda temperaturii bazale este folosită pentru a obține sarcina, nu prezintă niciun risc. Cu toate acestea, este o metodă care necesită răbdare și perseverență. În plus, necesită disponibilitate pentru a putea întreține relații sexuale în zilele de maximă fertilitate. În această etapă, nu trebuie utilizat niciun contraceptiv.

    Atunci când metoda temperaturii bazale este utilizată în prevenirea sarcinii, prezintă riscuri. În primul rând, este esențial să înțelegeți că nu este o metodă exactă. Prin urmare, pot apărea sarcini nedorite. În mod similar, nu vă protejează împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală.

    Femeile care vor să rămână însărcinate trebuie să știe că există și alți factori care pot influența temperatura bazală a corpului. Stresul, odihna necorespunzătoare sau ciclurile de somn întrerupte pot crește temperatura corpului.

    Același lucru se întâmplă și atunci când există o boală care provoacă febră. Chiar și consumul de alcool, călătoriile sau anumite medicamente pot duce la creșterea temperaturii bazale a corpului.

    Ce trebuie să rețineți despre metoda temperaturii bazale în prevenirea sarcinii?

    Metoda temperaturii bazale este simplă și naturală. Poate ajuta la prezicerea zilelor fertile la femei și poate crește șansele de obținere a sarcinii sau de prevenire a acesteia.

    Cu toate acestea, trebuie folosită cu precizie și urmând anumite instrucțiuni. Această tehnică nu este recomandată ca metodă contraceptivă unică, deoarece nu este exactă. Înainte de a o folosi, este recomandat să consultați un medic ginecolog. Acest lucru va ajuta la rezolvarea tuturor îndoielilor.


    Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



    Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.