Mituri și adevăruri despre dieta pentru gastrită
 

Mituri și adevăruri despre dieta pentru gastrită

Cu siguranță ați auzit un mit despre gastrită. Dar nu tot ce auziți este real. Descoperiți ce spune știința despre această boală și dieta pentru gastrită!
Mituri și adevăruri despre dieta pentru gastrită
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 23 mai, 2023

Gastrita este o boală inflamatorie a mucoasei care căptușește pereții stomacului. Aceasta poate fi cronică sau acută. Din acest motiv, există multe mituri cu privire la dieta potrivită pentru gastrită.

Gastrita provoacă anumite simptome, cum ar fi următoarele:

  • Durere și disconfort în abdomenul superior
  • Sațietate în timpul și după masă
  • Pierdere involuntară în greutate
  • Greață și vărsături
  • Pierderea poftei de mâncare

Fiind o boală frecventă, oamenii au adesea preconcepții despre această afecțiune. În acest articol, vom vorbi despre miturile și adevărurile legate de dieta pentru gastrită.

Mituri și adevăruri despre dieta pentru gastrită

În cultura populară, se vorbește mult despre gastrită, dar realitatea este adesea diferită.

Mitul 1: Gastrita este o infecție

Acest lucru este fals. Această boală poate fi cauzată de mulți factori, unul dintre ei fiind bacteria Helicobacter pylori. De fapt, aceasta este cauza a 90% din îmbolnăviri.

Bacteria H. pylori este comună în țările în curs de dezvoltare. Poate trăi în organism fără a provoca simptome, dar poate duce la dezvoltarea ulcerelor, a cancerului de stomac și a gastritei.

Mulți cred că gastrita este o infecție, când de fapt este doar consecința uneia. Infecția este provocată de H. pylori și gastrita este inflamația consecutivă.

Bacteria Helicobacter pylori
Bacteriile responsabile de 90% din cazurile de gastrită coexistă cu ființa umană și sunt contractate adesea în copilărie.

Mitul 2: Citricele provoacă gastrită

Fals! Citricele sunt acide, dar nu au capacitatea de a provoca gastrită. Ceea ce pot provoca este refluxul gastric.

Refluxul gastroesofagian apare atunci când conținutul stomacului format din acid clorhidric, pepsină și săruri biliare se ridică în esofag și provoacă leziuni și disconfort. Citricele generează reflux, deoarece scad pH-ul stomacului și stimulează mișcarea lichidului.

Mitul 3: Foamea provoacă gastrită

Este posibil. Dacă apare frecvent, face ca sucurile gastrice să intre în contact direct cu stomacul gol și să ducă la iritația mucoasei.

În plus, mesele mari care urmează fac stomacul mai sensibil. Recomandarea este să programați 5 mese mici pe zi pentru a evita apariția gastritei.

Mitul 4: Analgezicele și antibioticele vindecă gastrita

Fals. Nici analgezicele, nici antibioticele nu sunt capabile să vindece gastrita sau să o calmeze.

Analgezicele sunt folosite împotriva durerii. În schimb, antibioticele sunt utile pentru combaterea infecțiilor cauzate de bacterii. Antibioticele sunt prescrise numai dacă există gastrită rezultată dintr-o infecție cu Helicobacter pylori.

Un alt medicament recomandat pentru tratarea gastritei este antiacidul. Cu toate acestea, nu este capabil să vindece, ci mai degrabă să amelioreze simptomele pentru o perioadă scurtă de timp.

Ceea ce este prescris pentru gastrită sunt inhibitorii pompei de protoni, care acționează prin reducerea cantității de suc gastric. Aceștia se numesc și protectori gastrici.

Dieta pentru gastrită: recomandări

Da, există o dietă adecvată pentru persoanele cu gastrită. În principiu, gastrita necesită o dietă moale care să nu irite mucoasa. Mestecați încet și mâncați stând jos pentru a evita gazele.

În ceea ce privește lichidele, acestea trebuie consumate cu înghițituri mici. Evitați mesele copioase. Temperatura alimentelor și a băuturilor trebuie să fie medie.

Este descurajat consumul de băuturi precum cafeaua, ceaiul, alcoolul și sucurile carbogazoase. Evitați tutunul, alimentele grase și picante, inclusiv ardeiul măcinat, muștarul și oțetul.

Alimente recomandate pentru gastrită

Înainte de a vorbi despre dieta pentru gastrită, trebuie să lămurim ce tip de gătit este recomandat. Alimentele trebuie să fie de gătite simplu, cum ar fi la grătar, la cuptor sau fierte.

Puteți mânca următoarele:

  • Paste
  • Orez
  • Cartofi
  • Pâine albă
  • Legume gătite fără coajă
  • Fructe fierte în compot

În ceea ce privește proteinele, se recomandă următoarele:

  • Carne slabă
  • Pește
  • Albuș de ou
  • Lactate degresate și brânză

Combinarea legumelor fierte cu carne albă sau slabă este o opțiune ideală pentru prânz sau cină în caz de gastrită .

Alimente care pot fi consumate cu moderație

Următoarele alimente pot fi consumate, dar cu moderație:

  • Mezeluri naturale
  • Legume crude
  • Ciocolată și produse de patiserie
  • Produse bogate în fibre
  • Fructe cu coajă și necoapte
  • Lapte integral, smântână și unt

Mâncați bine și simțiți-vă bine

Dieta pentru gastrită ajută bolnavul să simtă mai puțin disconfort. În acest fel, poate urma fără probleme tratamentul prescris de specialist.

Dacă suferiți de gastrită sau aveți simptome, vă recomandăm să consultați un gastroenterolog și să nu credeți miturile despre această boală.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.