Cum să vomiți ușor și în siguranță?
 

Cum să vomiți ușor și în siguranță?

Inducerea vărsăturilor poate fi uneori necesară. Află când și cum ar trebui să o faci pentru a evita complicațiile!
Cum să vomiți ușor și în siguranță?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 19 mai, 2023

Vărsăturile sunt un fenomen reflex prin care organismul elimină brusc și violent conținutul gastric pe gură. Uneori, poate fi necesar să induci vărsăturile pentru a ameliora disconfortul sau pentru a elimina substanțe nocive. Cum să vomiți ușor și în siguranță?

Vărsăturile trebuie efectuate numai în situații de urgență și nu ar trebui să fie o practică obișnuită. Este cazul ingestiei de alimente toxice sau manifestarea unui disconfort abdominal intens. Este necesar să mergeți cât mai curând posibil la un centru medical pentru o evaluare de specialitate.

Nu este recomandat să vomiți în cazul ingerării de lichide acide, iritante sau otrăvitoare. Această situație ar putea agrava problema, deoarece substanța ar reveni în gât și gură. Dacă ai nelămuriri, nu ezita să consulți medicul.

7 pași ca să vomiți ușor și în siguranță

Inducerea vărsăturilor poate fi neplăcută și copleșitoare. Cu toate acestea, este posibil să vomiți ușor și în siguranță prin stimularea reflexului de vomă. Studiile afirmă că aceasta este o reacție de protecție care se manifestă atunci când un stimul iritant sau extern atinge baza limbii.

1. Găsește un loc privat și spală-te pe mâini

Având în vedere nevoia de a vomita, găsește un spațiu privat, ferit de zgomot și privitori. Majoritatea oamenilor aleg să se îndrepte spre baie sau spre zone împădurite dacă sunt în aer liber. Este indicat să ceri ajutorul cuiva.

Spală-te pe mâini pentru a preveni contaminarea gâtului cu microorganisme dăunătoare. Freacă-ți degetele și palmele cu multă apă și soluție antiseptică.

Bărbat care știe cum să vomiți ușor și în siguranță
Majoritatea oamenilor aleg baia ca loc liniștit pentru a vomita.

2. Pregătește un loc pentru a arunca resturile

Voma deasupra toaletei este cea mai sigură și mai ușoară cale. Apleacă-te fără a pune presiune pe abdomen. Dacă ești în aer liber, o pungă sau un recipient de unică folosință poate fi de mare ajutor.

Îndepărtează orice accesoriu care s-ar putea păta de pe mâini. De asemenea, dacă ai părul lung, prinde-l cu un elastic. Dacă ești cu un prieten sau o rudă, cere-i să-ți țină părul.

3. Stimulează vărsăturile

Greața și senzația de vomă sunt semnale de alarmă care indică apariția vărsăturilor. Dacă ai aceste simptome, nu le reține. Îți poți ajuta corpul punând un deget sau o paletă în interiorul gurii și aplicând o ușoară presiune pe partea din spate a limbii.

O altă zonă care poate fi stimulată în siguranță este uvula. Aceasta nu este altceva decât micul clopoțel care atârnă de bolta palatină. După 2-3 ori stimulări, va avea loc expulzarea conținutului gastric.

4. Bea multă apă

Consumă lichide după vărsături pentru a elimina sucurile gastrice din gură și gât. Poți bea un pahar de apă puțin câte puțin sau poți suge un cub de gheață. Această acțiune permite înlocuirea unei părți din lichidul care se pierde prin vărsături, prevenind complicațiile deshidratării.

5. Ia loc și relaxează-te

De obicei, oamenii simt slăbiciune musculară, oboseală și epuizare după vărsături. Prin urmare, este crucial să-i acorzi corpului câteva minute pentru a se recupera.

Stai 20 până la 30 de minute întins cu o pernă la spate. Nu este recomandat să stai întins pe burtă sau pe o parte.

6. Spală-te pe dinți după 30 de minute

Dinții și gingiile sunt sensibile la acidul din conținutul gastric. În acest sens, este indicat să aștepți între 20 și 30 de minute înainte de a te spăla pe dinți. Pentru a elimina gustul neplăcut din gură, poți face gargară cu apă.

7. Evită mesele pentru câteva ore

Ca și restul corpului, stomacul are nevoie de timp pentru a se recupera după vărsături. De aceea, un pas esențial ca să vomiți ușor și în siguranță este să eviți mâncarea timp de 1 până la 2 ore după expulzarea gastrică. Apoi, evită mesele copioase sau mâncărurile bogate în grăsimi și zahăr.

Posibile complicații ale inducerii vărsăturilor

Riscurile sunt asociate cu trecerea sucurilor gastrice în tractul respirator, pierderea de lichide și deteriorarea pereților sistemului digestiv. Aspirația vărsăturilor poate duce la sufocare, precum și la infectarea arborelui respirator.

Studiile afirmă că pneumonia de aspirație este rezultatul trecerii conținutului gastric în plămâni, însoțit de iritație, inflamație și riscul proliferării bacteriene. În plus, inducerea continuă a vărsăturilor duce adesea la deshidratare și la pierderea electroliților esențiali. Această complicație este mai frecventă la copii și vârstnici.

În plus, în caz de vărsături persistente, conținutul gastric poate provoca leziuni și arsuri pe esofag, în gât și în gură. O problemă comună în acest caz este sângerarea sau hematemeza.

Femeie care știe cum să vomiți ușor și în siguranță
Vărsăturile în aer liber sunt mai complicate și neplăcute.

Cele mai frecvente cauze ale vărsăturilor

Vărsăturile involuntare sunt un simptom frecvent în numeroase patologii ale tractului digestiv. În plus, pot fi și rezultatul unor condiții sistemice. Câteva cauze comune sunt următoarele:

  • Hepatită
  • Sarcină
  • Apendicită
  • Ulcer peptic
  • Chimioterapie
  • Gastroenterită
  • Obstrucție intestinală
  • Intoxicație alimentară
  • Hidrocefalie și meningită
  • Medicamente precum AINS și analgezicele opioide

Caracteristicile și culoarea vărsăturilor facilitează diagnosticul medical. Tratamentul cauze ameliorează simptomul. Uneori este necesara administrarea de medicamente antiemetice, precum metoclopramida sau domperidona.

Inducerea vărsăturilor nu ar trebui să devină o practică zilnică

Poți să vomiți ușor și în siguranță urmând pașii de mai sus. Cu toate acestea, inducerea vărsăturilor nu ar trebui să devină un obicei pentru a atenua consumul excesiv de alimente. În cazul în care simți nevoia să verși din acest motiv, este recomandat să consulți cu un specialist în psihologie.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.