Moartea partenerului de viață: 5 sfaturi ca să îi faci față
Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña
Moartea partenerului de viață nu presupune doar a fi nevoit să te desparți de o persoană foarte specială pentru tine. Trebuie să spui adio și trecutului, prezentului și viitorului vostru împreună. Totodată, trebuie să spui adio planului vostru pentru viață, proiectelor comune, experiențelor de neuitat, momentelor speciale și amintirilor, printre altele.
Nu este deloc ușor să depășești această tragedie. Ai nevoie de timp pentru doliu și procesul va fi cu siguranță dureros. Însă viața trebuie să continue, drept pentru care este important să poți face față morții partenerului tău.
5 sfaturi pentru a depăși moartea partenerului de viață
Oare cum poți depăși moartea unei ființe dragi? Cum poți face față pierderii partenerului, a prietenului și a persoanei pe care o iubești? Deși pare a fi imposibil, nu este deloc așa.
Fiecare dintre noi este diferit și procesează pierderea ființelor dragi și durerea în propriul său mod. Însă adevărul este că anumite sfaturi și tehnici te pot ajuta să faci față acestei tragedii într-un mod mai sănătos.
Rana care s-a format trebuie închisă. În caz contrar, nu vei reuși să treci prin etapa de doliu așa cum trebuie, ceea ce poate cauza probleme precum fobiile, fricile, nesiguranța sau inabilitatea de a face compromisuri.
Acordă-ți timp și ai răbdare
Mâhnirea reprezintă o reacție fizică, emoțională și socială la moartea unei persoane pe care ai iubit-o. În funcție de trăsăturile fiecăruia dintre noi, această reacție va fi mai mult sau mai puțin intensă, va avea anumite caracteristici și nu altele și va persista mai mult sau mai puțin timp.
Însă timpul este întotdeauna indispensabil. Mai exact, trebuie să-ți acorzi timp, să înțelegi că ceea ce ți se întâmplă nu este ușor și că trebuie să fii bun cu tine însuți.
Deși doliul este dureros, acesta constituie o experiență necesară. Așadar, acceptă că va exista durere și o rană care trebuie să se vindece. Fii bun cu tine și acordă-ți suficient timp pentru vindecare. Durerea și tristețea trebuie trăite.
În acest sens, iată câțiva pași pe care va trebui să-i urmezi pentru a te vindeca:
- Acceptă pierderea.
- Suferă din cauza acesteia.
- Adaptează-te noii tale vieți fără ființa iubită pe care ai pierdut-o.
- Detașează-te de energia persoanei care a murit (vorbește despre ea ca de obicei, menține relații de prietenie sănătoase, învață să iubești din nou, empatizează cu ceilalți).
Citește și:
Conform specialiștilor, perioada de doliu durează, în general, aproximativ 18 luni. Dacă tristețea și durerea continuă să fie insuportabile după acest interval, ai nevoie de ajutorul unui specialist. Dar așa cum am menționat anterior, fiecare dintre noi reacționează diferit.
Nu-ți fie frică să vorbești despre el sau ea
Este esențial să-ți reiei viața normală. Trebuie să treci peste ceea ce s-a întâmplat și să te concentrezi asupra faptului că destinul tău este acum altul. Însă persoana care a murit ți-a umplut sufletul, zilele și orele. Astfel, ea va trăi mai departe în amintirile tale.
Deși primele câteva luni vor fi dureroase, vei reuși treptat să integrezi amintirea partenerului decedat în istoria ta personală. Acesta va fi mereu parte din viața ta, din individul care ești.
Vorbește despre sentimentele tale și despre acea ființă specială care nu se mai află printre noi. Vorbește despre cum a fost, despre ce ați făcut împreună și despre experiențele pe care le-ați împărtășit. Te va ajuta să te vindeci.
Vezi un viitor nou
Moartea este inevitabilă. Nu avem ce să facem în privința ei. Mai devreme sau mai târziu, realizăm că singura noastră opțiune este s-o acceptăm.
Așa cum am menționat anterior, moartea partenerului de viață este dificilă deoarece visurile, așteptările, planurile și anii petrecuți împreună mor odată cu acesta. Drept consecință, suntem forțați să regândim viitorul și să-l privim într-un mod complet diferit.
Pentru a putea depăși moartea partenerului tău, trebuie să fii capabil să vezi un nou viitor. În acest scop, nu este nevoie să-ți planifici în detaliu restul vieții. Poți începe cu obiective pe termen scurt și, treptat, să te propulsezi către viitor.
Reia treptat activitățile pe care le iubești
În primele câteva luni de doliu, ideea de a te implica în activitățile pe care înainte le făceai împreună cu partenerul tău îți poate aduce multă durere. Mâhnirea și tristețea vor transforma acele activități într-un adevărat calvar.
Treptat însă, trebuie să începi să faci din nou acele lucruri care te ajută să te simți viu. Este important ca activitățile tale favorite să-ți aducă din nou plăcere.
Nimic nu va mai fi la fel fără partenerul tău. Dar nu uita, poți să te bucuri din nou de lucrurile care ți-au plăcut mereu și acestea te pot ajuta să te simți mai bine. Treptat, trebuie să incluzi amintirile legate de persoana dispărută în activitățile pe care le iubești.
Ai dreptul – și obligația – să te bucuri din nou de viață!
Nu ezita să ceri ajutorul unui specialist
Oricât de mult te străduiești, s-ar putea ca acceptarea și depășirea mâhnirii cauzate de moartea partenerului tău de viață să fie prea dificilă. În acest caz, nu ezita să consulți un specialist. Psihoterapia te poate ajuta să faci față pierderii și să-ți reiei viața normală.
Ar putea să te intereseze:
Nu uita, doliul constituie un proces firesc și necesar, care este dureros și greu de depășit. Ține cont de asta, ai răbdare și oferă-ți timp pentru a accepta pierderea ființei dragi. Fii trist, dar, treptat, integrează ceea ce ți s-a întâmplat în povestea ta personală. În cele din urmă, vei reuși să depășești această tragedie.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Francisco, J. (2017). Terapia de duelo: cómo afrontar el adiós. Retrieved May 17, 2019, from https://lamenteesmaravillosa.com/terapia-de-duelo-afrontar-adios-2/
- Sanz Ortiz, J. (n.d.). El duelo al perder a la pareja. Santander. Retrieved from http://www.seom.org/seomcms/images/stories/recursos/sociosyprofs/documentacion/manuales/duelo/duelo10.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.