Este adevărat că timpul vindecă toate rănile? - Doza de Sănătate
 

Este adevărat că timpul vindecă toate rănile?

Ideea că timpul vindecă toate rănile este celebră, dar adevărul este că trebuie să depunem și noi un efort în acest scop. Dacă vrei să poți zâmbi din nou, este nevoie să acționezi.
Este adevărat că timpul vindecă toate rănile?
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

De câte ori în viață ți s-a spus că timpul vindecă toate rănile? Poate că ai auzit aceste cuvinte imediat după o despărțire sau o altă experiență neplăcută care te-a făcut să suferi. Atunci când trecem prin asemenea momente, trebuie să găsim o modalitate să depășim situația.

Dar care este cea mai potrivită strategie pentru a ne reechilibra? Oare cheia reușitei este să ne lăsăm la mâna sorții? Da, într-adevăr, timpul vindecă toate rănile, însă numai dacă depunem și noi un efort în acest scop. Responsabilitatea de a fi din nou bine este a noastră.

Rănile emoționale au nevoie de timp pentru a se vindeca

Ar fi absurd să presupunem că putem rezolva o problemă sau vindeca o rană emoțională într-un interval de timp scurt. Viața nu funcționează astfel. Deși timpul vindecă toate rănile, nu avem cum să prevedem cât de repede acesta va acționa.

Timpul vindecă toate rănile emoționale

Există un singur lucru pe care nu trebuie să-l facem niciodată: să trăim în trecut și să ne menținem rănile emoționale deschise pentru totdeauna. Acest obicei nu ne va aduce decât suferință, motiv pentru care trebuie să permitem acestor răni să se cicatrizeze și, în cele din urmă, să se vindece.

Multe persoane din jurul tău îți vor sugera să-ți distragi atenția, să cauți experiențe noi sau să te distrezi cu prietenii tăi. Aceste activități nu sunt negative, dar ele nu reprezintă o soluție a problemelor tale. Distracțiile nu sunt decât un pansament temporar—mai devreme sau mai târziu, durerea va reveni.

Acordă-ți timp pentru a te vindeca. Poate vei avea nevoie de numai o lună, dar este posibil să-ți trebuiască un an—sau poate chiar mai mult. Totul depinde de sursa durerii experimentate.

Important este să nu te grăbești. Lucrurile se vor redresa în cele din urmă și vei ști când se va întâmpla asta: atunci îți vei putea privi cicatricea emoțională cu indiferență.

Timpul vindecă toate rănile, dar nu trebuie să stai cu mâinile în sân, ci să acționezi

Rănile emoționale au nevoie de timp pentru a se vindeca, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne așteptăm ca problemele noastre să se rezolve de la sine. Mulți fac greșeala să se „lase în voia sorții”, având impresia că timpul este singurul factor care le poate închide rănile.

Timpul vindecă toate rănile dacă depui și tu efort

Așa cum am menționat mai sus, viața nu funcționează astfel. Trebuie să depui un efort conștient pentru a susține procesul de vindecare. Pe cont propriu, timpul nu este suficient de puternic pentru a te putea ajuta. Este nevoie să joci un rol activ dacă vrei să te vindeci.

Dar cum poți prelua controlul asupra propriei vieți? Ce trebuie să faci? În cele ce urmează îți vom prezenta câteva sfaturi care îți vor fi de folos. Timpul vindecă toate rănile, dar nu poți să stai cu mâinile în sân!

Renunță la trecut

Rolul trecutului este să ne amintească de experiențele noastre, astfel încât să putem trage învățături din acestea. Însă aceste experiențe sunt în urma noastră. Nu trebuie să trăim în trecut, ci să ne eliberăm de acesta și să avansăm. Prezentul, momentul actual contează cel mai mult.

Cere ajutor

Cu siguranță ești mai puternic decât crezi, dar există anumite momente în care pur și simplu ai nevoie de ajutor. Sprijină-te pe acele persoane în care ai încredere, care te ajută să avansezi și să privești viața cu alți ochi. Niciodată să nu-ți fie rușine să ceri ajutor. Ești înconjurat mereu de persoane binevoitoare care vor să-ți fie de folos.

Timpul vindecă toate rănile dacă ești optimist

Deschide-ți mintea și permite-ți să fii mai optimist. Ai trecut printr-o perioadă foarte dificilă, dar asta nu înseamnă că lumea este pe cale să se sfârșească. Timpul vindecă toate rănile, orice obstacol poate fi depășit cu puțin efort, așa că zâmbește și nu ezita să pășești înainte. Viața este foarte frumoasă și merită să o trăiești din plin!

Timpul vindecă toate rănile dacă înveți să ierți

Iartă-i pe ceilalți, dar iartă-te și pe tine

Singurul lucru mai dificil decât a-i ierta pe ceilalți este să te ierți pe tine însuți. Însă, indiferent dacă ești de acord cu necesitatea acestei acțiuni sau nu, niciun obstacol nu poate fi depășit dacă nu ești în stare să-ți ierți propriile greșeli. Numai așa vei putea lăsa trecutul în urmă și vei reuși să mergi mai departe.

Nu trăi cu amărăciune deoarece riști ca rănile tale emoționale să nu se închidă niciodată.

Te-ar putea interesa și: 

Cum să gândești mai pozitiv

Te-ai complăcut vreodată cu ideea că timpul vindecă toate rănile în loc să-ți asumi responsabilitatea pentru propria fericire? Durerea emoțională nu se poate vindeca pe cont propriu. Timpul este un factor important, dar nu este un leac pentru problemele noastre.

Fii curajos și cârmuiește-ți viața. Este minunat să fii viu, chiar dacă în momentul de față nu simți asta. Învață cum să fii fericit în viață—meriți asta cu adevărat!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Vassilikopoulou, A., Siomkos, G., Chatzipanagiotou, K., & Pantouvakis, A. (2009). Product-harm crisis management: Time heals all wounds?. Journal of Retailing and Consumer Services, 16(3), 174-180.
  • Rossman, B. R. (2001). Time heals all: How much and for whom?. Journal of Emotional Abuse, 2(1), 31-50.
  • Shaw, M. (2001). Time heals all wounds?. Crime Prevention Studies, 12, 165-198.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.