O mângâiere din suflet creează intimitate emoțională - Doza de Sănătate
 

O mângâiere din suflet creează intimitate emoțională

O mângâiere din suflet te face să te simți împlinit, complet și legat emoțional de persoana care îți oferă acele îmbrățișări călduroase și vindecătoare. 
O mângâiere din suflet creează intimitate emoțională
Raquel Aldana

Scris și verificat de psihologul Raquel Aldana.

Ultima actualizare: 03 ianuarie, 2023

„Apapacho” este unul dintre cele mai frumoase cuvinte din lume. Fiind de origine Nahuatl, acest termen a fost introdus în limba spaniolă de-a lungul anilor. Sensul original se referă la frământare, masare sau frecare ușoară. Însă în timp, acest cuvânt a căpătat înțelesul minunat pe care îl are și azi: o mângâiere din suflet încărcată cu emoție pură. 

O mângâiere din suflet este denumită apapacho

Schimbul emoțional pe care îl implică un „apapacho”

Un „apapacho” este mai mult decât o îmbrățișare. Este o conexiune emoțională complexă pe care nu o poți stabili cu oricine, deoarece implică timp, efort, dorința de a asculta, de a simți, de a îmbrățișa și de a mângâia cu sufletul.

Nu este de mirare că se spune adesea că, mai întâi de toate, trebuie să-ți oferi ție însuți un „apapacho.” A te asculta pe tine însuți, a te conecta cu sinele tău și a-ți înțelege propriul bagaj emoțional presupune reflecția asupra propriilor temeri, conflicte, nesiguranțe, împliniri și lecții învățate.

Numai atunci când poți vedea și simți „armura” pe care o porți, poți dezvălui părțile ascunse din tine. În plus, poți face asta numai la momentul potrivit.

Conștientizarea propriilor vulnerabilități emoționale nu le face să dispară, însă, dacă stabilim o conexiune profundă cu acestea, atunci când ies la suprafață, le putem identifica și acționa asupra lor, împiedicându-le să ne distrugă legăturile emoționale cu cei din jur.

O mângâiere din suflet poate întări o legătură emoțională

Împlinire prin emoție și mângâiere sufletească

Atracția adevărată nu necesită cuvinte sau contact fizic. Emoțiile și sentimentele noastre reprezintă limbajul inimii

Suntem ființe emoționale care se exprimă prin limbajul emoțiilor și numai așa putem crea legături profunde și autentice.

Problemele dispar în câteva secunde, bucățile rupte se lipesc la loc și tristețea dispare pe măsură ce stabilim o conexiune ce trece dincolo de timp și spațiu. Cu alte cuvinte, un „apapacho” funcționează ca un balsam vindecător.

O mângâiere din suflet este o îmbrățișare

A te simți iubit, unul dintre cele mai plăcute sentimente

Siguranța că ești iubit este una dintre cele mai frumoase senzații posibile. Este un sentiment reconfortant, energizant și tămăduitor.

A ști că există cineva care te apreciază cu adevărat este un lucru uimitor. Dragostea ne ajută întotdeauna să ne regăsim echilibrul în momentele dificile.

Putem spune că iubirea acționează ca o vestă de salvare, care te ține la suprafață și te menține în viață. O mângâiere din suflet este chiar oxigenul emoțional de care avem nevoie pentru a respira.

O definiție frumoasă a acestui concept se găsește într-un pasaj din romanul lui Paul Auster, Palatul lunii. Autorul descrie perfect modul în care ne simțim atunci când dragostea persoanelor apropiate ne scoate din adâncimile disperării în care am căzut și nu ne mai putem ridica.

La vremea respectivă, eram ignorant. Dar știind ce știu acum, nu pot să-mi amintesc zilele acelea fără să mă cuprindă un val de nostalgie pentru prietenii mei. Într-un fel, acest lucru modifică realitatea pe care am trăit-o. 

Am sărit de pe o stâncă și, fix când mai aveam un pic și atingeam pământul, s-a întâmplat ceva extraordinar: am aflat că erau oameni în viața mea care mă iubeau. Faptul că știi că ești iubit schimbă tot. 

Săritura este la fel de înfricoșătoare, însă capeți o nouă perspectivă în ceea ce privește sensul acestei frici. Sărisem de pe marginea stâncii și apoi, chiar în ultima clipă, când eram în aer, ceva m-a prins. Iar acel ceva poartă numele de dragoste

Este singurul lucru care te poate împiedica să cazi la pământ. Este singurul lucru îndeajuns de puternic pentru a sfida legile gravitației. 

O mângâiere din suflet poate fi vindecătoare

O mângâiere din suflet poate fi vindecătoare

Persoanele cu care am creat o legătură emoțională ne ajută să ne recăpătăm controlul asupra propriei vieți. Astfel ne gestionăm mai bine sentimentele, gândurile și emoțiile.

Așa cum am menționat mai sus, trebuie să fim capabili și de deschidere emoțională care poate fi obținută numai prin introspecție și prin sinceritate față de noi înșine.

O mângâiere din suflet este esențială pentru a ne hrăni sufletele și a ne facilita evoluția în plan sentimental și social. În acest fel, putem să ne învingem temerile și să simțim căldura familiei și a prieteniei prin îmbrățișări.

Acest schimb emoțional intim merită să fie descris printr-un cuvânt așa frumos precum „apapacho.”


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Castro, G. “La psicología positiva.” Revista de Psicología, UCV 10.1 (2008): 150-153.
  • Frazier, E. “Préstamos del náhuatl al español mexicano.” Hesperia: Anuario de filología hispánica 9 (2006): 75-86.
  • Sales, Pau. Psicologia y psiquiatria transcultural. Desclée de Brouwer, 2013.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.