Logo image
Logo image

Modificările secrețiilor vaginale: cauze și prevenție

3 minute
Modificările secrețiilor vaginale apar din diverse motive. Uneori, există mici schimbări care au la bază modificări hormonale normale. Alteori, modificările indică prezența anumitor boli.
Modificările secrețiilor vaginale: cauze și prevenție
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 27 aprilie, 2023

Modificările secrețiilor vaginale sunt normale în anumite situații, dar pot fi și simptome ale problemelor de sănătate. Din acest motiv, orice modificare trebuie să ne trimită medic, mai ales dacă există și alte semne simultane.

Modificările din cadrul ciclului menstrual nu sunt cu adevărat modificări ale secrețiilor vaginale. În funcție de zilele fertile sau infertile, secrețiile vaginale se schimbă ușor și acest lucru este normal. În plus, este normal să existe variații în perioada postpartum sau la menopauză.

Există și contraceptive care provoacă modificările secrețiilor vaginale și la fel se întâmplă și cu stresul. Așadar, modificările nu sunt întotdeauna un semn al unei patologii, dar este important să învățați să identificați situațiile care necesită mai multă atenție.

Ce sunt secrețiile vaginale?

Secrețiile vaginale sunt o scurgere apoasă care provine din colul uterin și din pereții vaginului. Sunt normale, mai ales în zilele fertile ale lunii. În mod normal, arată asemănător cu albușul de ou.

Funcția principală a secreției vaginale este de a menține vaginul curat și umed. Acționează ca un antibiotic natural care protejează împotriva infecțiilor și altor tipuri de boli. De asemenea, acționează ca un lubrifiant pentru a ușura actul sexual.

Cantitatea secrețiilor este mai mare la ovulație. Această cantitate se reduce după menstruație. După menopauză, volumul scade semnificativ.

Descoperiți: 14 boli care provoacă noduli vaginali

Modificările secrețiilor vaginale

Principalele modificări ale secrețiilor vaginale sunt analizate în funcție de trei variabile:

  • Consistență
  • Culoare
  • Miros

Consistența poate fi apoasă, curgătoare sau păstoasă. Culoarea secrețiilor poate fi maro, transparentă, albă, gălbuie, tulbure sau verzuie. Mirosul poate fi normal sau urât.

Problema apare atunci când secreția vaginală este mai densă decât de obicei. De asemenea, schimbările de culoare sunt îngrijorătoare, mai ales dacă secreția este cenușie, verzuie, gălbuie sau cu sânge. Mirosul urât este un semn de anormalitate.

Toate aceste modificări sunt și mai relevante dacă există durere la nivelul pelvisului, arsuri la urinare, erupții cutanate sau mâncărimi. Dacă experimentați asemenea simptome, mergeți imediat la medic.

Cauzele modificărilor secrețiilor vaginale

Principala cauză a modificărilor secrețiilor vaginale la vârsta adultă sunt infecțiile. Principalele sunt:

  • Candidoza vaginală: este cauzată de ciuperca numită Candida albicans, care locuiește în organism și nu provoacă probleme în mod normal. Infecțiile apar din cauza utilizării antibioticelor, stresului, diabetului sau obezității. Acestea determină creșterea volumului și densității secreției, care devine albicioasă sau gălbuie.
  • Vaginoza bacteriană: apare atunci când cantitatea de bacterii dăunătoare din interiorul vaginului crește. Acest lucru se poate întâmpla din cauza igienei precare, dușurilor excesive, diabetului zaharat sau prezenței unui corp străin. Secreția este cenușie și urât mirositoare.
  • Bolile cu transmitere sexuală: aproape toate bolile cu transmitere sexuală duc la modificări ale secrețiilor vaginale. Schimbările sunt diverse. Chlamydia, de exemplu, generează o secreție gălbuie cu miros acru; trichomoniaza generează o secreție galben-verzuie.

Descoperiți: 9 remedii pentru secrețiile vaginale urât mirositoare

Some figure
Modificările secrețiilor vaginale pot genera disconfort.

Informații suplimentare

În copilărie, tulburările secreției vaginale au alte motive. O infecție din tractul digestiv poate să fie transferată în vagin prin curățarea din spate în față sau prin nespălarea mâinilor după defecare. Acest lucru se întâmplă mai des la fetele cu vârsta cuprinsă între 2 și 6 ani.

Modificarea debitului poate fi cauzată de utilizarea unui produs chimic, cum ar fi gelul de duș sau săpunul. În plus, micile obiecte străine introduse în vagin declanșează o infecție care modifică secreția.

În cazul minorelor, putem suspecta și abuzul sexual dacă modificările debitului apar brusc și sunt însoțite de leziuni în zonă. La vârsta fertilă, boala Crohn, radioterapia, chirurgia pelvină sau tumorile ginecologice sunt alte cauze ale acestor modificări.

Nu este indicat să amânați consultația medicală. Un simplu examen clinic poate fi suficient pentru ca medicul să diagnosticheze cauza și să stabilească tratamentul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


Conde, J. L. D., & Pérez, S. B. (2001). Alteraciones vulvo-vaginales. In Manual de salud reproductiva en la adolescencia (pp. 465-490). Sociedad Española de Contracepción y Wyeth-Lederle Zaragoza.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.