16 motive pentru a te trezi devreme și sfaturi pentru a o face
 

16 motive pentru a te trezi devreme și sfaturi pentru a o face

Există mai multe motive pentru a te trezi devreme: managementul timpului, condiția fizică, sănătatea, atingerea scopurilor, umorul... dar te vei bucura de ele doar dacă faci din asta un obicei. Află cum!
16 motive pentru a te trezi devreme și sfaturi pentru a o face
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Mulți nu găsesc motive pentru a se trezi devreme. Totuși, acest lucru poate fi benefic pentru sănătate și pentru ritmul general al vieții. Descoperă 16 motive pentru a te trezi devreme și sfaturi pentru a o face!

De la posibilitatea de a te spăla fără grabă și de a lua un mic dejun complet, până la a putea face mișcare și a lucra la unele sarcini, există numeroase beneficii ale trezitului devreme.

Nu trebuie să te trezești la 4 dimineața, cu doar cu jumătate de oră, 45 de minute, poate o oră mai devreme.

Ce înseamnă să te trezești devreme?

Motive pentru a te trezi devreme

Trezitul devreme nu este ceva care se întâmplă la un moment precis. Ora de trezire devreme poate varia de la o persoană sau cultură la alta. Pentru unii, devreme înseamnă să te trezești la 5; pentru alții, la 7.

În scopuri practice, a te trezi devreme înseamnă să te trezești ceva mai devreme decât de obicei. De ce am face asta dacă este atât de plăcut să dormim în continuare? Care ar fi acele motive importante pentru a te trezi devreme?

16 motive pentru a te trezi devreme

1. Managementul timpului

Ne plângem mereu că nu avem suficient timp pentru tot ce avem de făcut. Iată unul dintre principalele motive pentru a te trezi devreme.

Trezindu-ne puțin mai devreme decât de obicei, putem face progrese în unele sarcini. Dacă, de exemplu, ne trezim în jurul orei 7 dimineața pentru a fi la serviciu două ore mai târziu, trezindu-ne la 6 avem deja o oră în plus.

Acest lucru ne va face ceva bine. Există atât de multe lucruri pe care le putem face înainte de micul dejun: de la exerciții fizice la udarea plantelor, plimbarea câinelui, cititul ziarelor, spălatul, etc.

2. Timp liber

Alături de cele de mai sus, vine un alt motiv pentru a te trezi devreme. Ceea ce faci dimineața, nu mai trebuie să faci seara. În acest fel, când te întorci de la serviciu, poți să te bucuri de un film, un joc sau o oră în familie.

3. Liniște

Dimineața, când lumea încă doarme, poți să te relaxezi, să meditezi, să asculți muzică, să te uiți pe fereastră la răsăritul soarelui, etc. Nimic nu se compară cu pacea și liniștea dimineților, când tot ce auzi este cântecul păsărilor.

4. Productivitate

Pentru mulți oameni, primele ore ale zilei sunt cele mai productive. Acest lucru are o explicație logică: când ne trezim, ne simțim odihniți, plini de energie și cu un creier mai lucid. Cercetările sugerează că există o relație între a fi proactiv și a fi matinal.

Avem o mulțime de motive să ne trezim devreme: putem fi mai eficienți, chiar mai rapizi. Dacă lăsăm totul pentru seara, s-ar putea să fim plictisiți, obosiți, să nu vrem să facem nimic, mai ales dacă ziua a fost obositoare.

5. Mic dejun complet

Trezitul devreme poate fi esențial pentru a mânca bine dimineața, pentru că avem timp să pregătim micul dejun și să-l servim fără grabă.

Dimpotrivă, dacă ne trezim târziu, diversele activități pe care trebuie să le facem pentru a merge la serviciu sau la școală ne pot împiedica să luăm micul dejun. Nu este bine să plecăm de acasă cu doar o ceașcă de cafea în stomac.

Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. În acest sens, cercetările au descoperit că micul dejun are efect asupra cogniției la copii și adolescenți.

6. Mișcare

Nu avem întotdeauna timp să facem sport. Dar, dacă ne trezim devreme, putem să profităm de toate beneficiile exercițiilor fizice pentru sănătate.

Când ajungem acasă de la serviciu suntem mai obosiți, cu mai puțină forță și cu mai puțină dispoziție pentru activitatea fizică. Pentru a nu afecta somnul, nu trebuie să facem sport seara.

În plus, se spune că mișcarea dimineața are beneficii suplimentare, deoarece ajută metabolismul, ne menține activi în timpul zilei și ne trezește mintea.

7. Îngrijirea și igiena personală

A-ți face timp să te speli pe dinți, să faci un duș, să-ți calci hainele, să te îmbraci și să te relaxezi sunt printre numeroasele motive pentru a te trezi devreme.

8. Mai puțin stres

După cum am văzut până acum, trezitul devreme oferă posibilitatea de a ne mișca cu calm, fără grabă și fără griji. Cel care este stresat din momentul trezirii, grăbindu-se să facă totul, poate fi agitat o bună parte a zilei.

Femeie care s-a trezit devreme

9. Punctualitate

Mersul la serviciu, cursuri și întâlniri sunt motive bune pentru a te trezi devreme. Cine se trezește la momentul potrivit, nu întârzie.

10. Voință

Trebuie să recunoști: în zori de zi, patul cald este ceva irezistibil. Dar, dacă ești capabil să învingi această tentație și să arăți voința de a te trezi devreme în fiecare zi, chiar și în weekend, poți să realizezi ceea ce ți-ai propus.

11. Atingerea obiectivelor

Dacă începi ziua foarte devreme, te poți organiza mai bine și ai timp pentru diversele activități planificate.

12. Optimism

Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Toronto, în care au fost intervievați adulți de diferite vârste, cei care se trezesc devreme tind să fie optimiști și cu emoții pozitive.

13. Calitatea somnului

În aceeași măsură în care ne obișnuim să ne trezim devreme, când se lasă seara, adormim mai ușor. Adormim devreme și dobândim obiceiuri mai bune când vine vorba de odihnă, evitând insomnia.

14. Sex matinal

Dacă nu te-au convins motivele de mai sus, te poți bucura de sexul de dimineață alături de partener.

15. Animalul de companie și plantele

Și de parcă nu ar fi de ajuns, trezindu-te devreme vei avea timp să scoți câinele la plimbare, fără riscul ca acesta să vrea să muște pe cineva sau să se întâlnească cu alți câini. De asemenea, poți uda plantele.

16. Viață sănătoasă

Cei care se trezesc devreme tind să evite consumul excesiv de alcool, mesele copioase și obiceiurile nocive. Dacă mănânci un mic dejun bun, faci sport, trăiești fără stres, faci sex de calitate, te relaxezi, reușești să faci lucrurile pe care le dorești… viața ta va fi, fără îndoială, mai sănătoasă. Vrei mai multe motive pentru a te trezi devreme?

Sfaturi pentru a te trezi devreme

Știm că nu este ușor să te obișnuiești să te trezești devreme. Am dobândit obiceiul de a dormi până târziu și de a sta până târziu noaptea pentru a urmări emisiuni sau a verifica rețelele de socializare.

Dar, a te trezi devreme nu înseamnă a te opri din somn. Dimpotrivă, te vei odihni mai bine. Desigur, pentru asta trebuie să te culci devreme, la o oră regulată, calculând orele de somn de care ai nevoie. Adică, dacă ai de gând să te trezești la 5:30, la 10 ar trebui să stingi lumina.

Pentru a te ajuta în acest sens, îți oferim următoarele recomandări:

  • Renunță la telefon cu cel puțin o oră înainte de culcare;
  • Același lucru este valabil și pentru televizor și computer;
  • Alege o activitate relaxată, cum ar fi cititul;
  • Nu bea cofeină după 5 după-amiaza;
  • Nu face sport cu două-trei ore înainte de culcare;
  • Stinge toate luminile;
  • Meditează sau fă exerciții de relaxare;
  • Nu uita să setezi alarma.

Motive pentru a te trezi devreme: concluzie

Cel care se trezește devreme, adună apă proaspătă. Există mai multe expresii ale înțelepciunii populare care explică beneficiile și motivele pentru a te trezi devreme. Ceea ce nu ne spun zicalele este că acesta este un obicei care trebuie învățat. Și, ca multe altele, învățarea este treptată. La început te va costa. Vor exista eșecuri. Poate și mânie și frustrare.

Dar, odată ce începi să te bucuri de beneficiile trezitului devreme, nu vei mai dori să-ți schimbi obiceiul. Există o mulțime de motive pentru a te trezi devreme. Trebuie doar să le descoperi singur!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Becerra Rodríguez A. Relaciones entre la calidad de sueño con estrés académico y bienestar en universitarios. Lima: Pontificia Universidad Católica del Perú, 2018.

  • Begoña Amador C, Beltrán-Carrillo V, González-Cutre D, Cervelló E. Ejercicio físico agudo, agotamiento, calidad del sueño, bienestar psicológico e intención de práctica de actividad física. Revista Iberoamericana de Psicología del Ejercicio y el Deporte. 2017; 12(1): 121-127.

  • Díaz-Ramiro E, Rubio-Valdehita S, Luceño-Moreno L, Martín-García J. Relaciones entre percepción de riesgos psicosociales y hábitos de sueño. Ansiedad y Estrés. 2010; 16(2-3): 249-258.

  • Díaz-Ramiro E; Rubio-Valdehita S. Desarrollo de un instrumento de medida de los hábitos de sueño. Un estudio con jóvenes universitarios carentes de patologías Revista Iberoamericana de Diagnóstico y Evaluación – e Avaliação Psicológica. 2013; 36(2): 29-48-

  • Miró E, Cano M, Buela G. Sueño y calidad de vida. Revista Colombiana de Psicología. 2005; (14):11-27.

  • Puerto M, Rivero D, Sansores L, et al,  Somnolencia, hábitos de sueño y uso de redes sociales en estudiantes universitarios. Enseñanza e Investigación en Psicología. 2015; 20(2):189-195.

  • Von Oetinger A, Trujillo L,  Beneficios metabólicos de realizar ejercicio en estado de ayuno. Revista Chilena de Nutrición. 2015; 42(2):145-150.

  • Warburton D, Bredin S. Health benefits of physical activity: a systematic review of current systematic reviews. Curr Opin Cardiol. 2017; 32(5): 541-556.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.