Trucuri pentru a adormi rapid: nu pierde orele de somn
 

Trucuri pentru a adormi rapid: nu pierde orele de somn

Dacă aveți probleme cu adormirea rapidă, analizați ce faceți înainte de a merge la culcare, deoarece este posibil să existe un factor care îngreunează odihna.
Trucuri pentru a adormi rapid: nu pierde orele de somn
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

După o zi lungă de muncă, a merge acasă, a face o baie bună și a dormi este planul perfect. Asta dacă puteți adormi repede. Mulți oameni s-au confruntat cu insomnia cel puțin o dată în viață. Cunoașteți trucuri pentru a adormi rapid?

Stați în pat și tot ce vreți este să adormiți cât mai repede. Totuși, dintr-un motiv necunoscut, în ciuda oboselii, corpul pare că nu vrea să se odihnească. Când în sfârșit adormiți, orice mișcare sau zgomot vă trezește. A doua zi, lipsa de odihnă își spune cuvântul.

Cele mai bune trucuri pentru a dormi rapid și a dormi bine

Pentru a vă ajuta, iată câteva trucuri pe care le puteți încerca în caz de crize de insomnie.

Pijamele pe pat

 

Purtați pijamale și folosiți lenjerii de pat confortabile

Dacă acesta este locul în care corpul va petrece un număr mare de ore în aceeași poziție, nu ar fi mai bine dacă ar fi confortabil? Ei bine, atunci purtați haine mai largi și mai ușoare. Dacă purtați pijamale sau alte haine care se lipesc de corp, vă va fi greu să vă odihniți.

Cearșafurile și păturile ar trebui să fie moi la atingere. Acest lucru va ajuta la relaxarea generală a corpului și vă va ajuta să mențineți un somn mai profund. Pe deasupra, cine nu iubește lenjeria de pat pufoasă?

Citiți

Bunul obicei de a citi înainte de culcare are multe beneficii. În primul rând, antrenează mintea și ajută la prevenirea problemelor de memorie. În al doilea rând, blochează acele gânduri care generează angoasă și împiedică somnul. Evitați cărțile grele sau ciudate.

Folosiți arome relaxante

Trucuri pentru a adormi rapid cu lavandă

 

Există studii care indică faptul că lavanda este un parfum care induce relaxarea și, în consecință, cu somnul. Puneți lavandă în apă fierbinte lângă pat.

Transformați camera într-un loc propice somnului

La culcare, dormitorul trebuie să fie confortabil. Organismul are nevoie de anumite condiții de mediu pentru a dormi. Prin urmare, acestea sunt câteva trucuri pentru a adormi rapid:

  • Temperatura trebuie să fie între 18 și 22 de grade Celsius.
  • Stingeți luminile. Dacă pe geam intră multă lumină, închideți draperiile.
  • Eliminați orice sursă de zgomot extern care poate perturba somnul. Dacă un vecin ascultă muzică, puteți folosi dopuri de urechi.

Nu folosiți telefonul mobil ca alarmă

Nu folosiți telefoanele mobile ca ceas cu alarmă. Când nu puteți adormi, sunteți atrași de aplicații sau de internetul mobil.

Practicați exerciții mintale

Femeie ce cunoaște trucuri pentru a adormi rapid

Dacă numărarea oilor nu funcționează prea bine, numărați de la 100 la 0 sau din 3 în 3 (99, 96, 93, 90…). Este unul dintre cele mai bune trucuri pentru a adormi rapid.

Aceasta tehnică ne ajută sa controlăm respirația, să scădem nivelul cardiac și să intrăm într-o stare de relaxare. Dacă pur și simplu nu funcționează, alegeți puzzle-uri, sudoku sau integrame.

Serviți o cină ușoară

Cu cât corpul are de digerat mai multe lucruri, cu atât mai multă energie va consuma într-o astfel de circumstanță. Prin urmare, mâncați lucruri mai puțin grele seara înainte de a merge la culcare. Alegeți fructe, iaurturi și băuturi calde fără alcool.

Nu faceți sport înainte de culcare

Da, mereu spunem să faceți sport. Dar nu este indicat să faceți asta cu o jumătate de oră înainte de culcare. S portul ne activează și ne face mai alerți. Prin urmare, dacă vă culcați la 21.00, trebuie să faceți sport înainte de 19.00. Singurele excepții sunt yoga și meditația.

Dacă problemele persistă, consultați medicul

Dacă insomnia devine o problemă comună și din ce în ce mai persistentă, este timpul să consultați un medic. În acest moment, insomnia poate începe să afecteze viața personală sau profesională . Dificultatea de a dormi poate fi explicată în mai multe moduri. Medicul va evalua motivele problemelor și vă va putea spune ce măsuri să luați.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gilbert, S. S., Van Den Heuvel, C. J., Ferguson, S. A., & Dawson, D. (2004). Thermoregulation as a sleep signalling system. Sleep Medicine Reviews.
  • Goel N, Kim H, Lao RP. An olfactory stimulus modifies nighttime sleep in young men and women. Chronobiol Int. 2005;22(5):889‐904.
  • Halpern, J., Cohen, M., Kennedy, G., Reece, J., Cahan, C., & Baharav, A. (2014). Yoga for improving sleep quality and quality of life for older adults. Alternative Therapies in Health and Medicine.
  • Legates, T. A., Fernandez, D. C., & Hattar, S. (2014). Light as a central modulator of circadian rhythms, sleep and affect. Nature Reviews Neuroscience.
  • Maculano Esteves, A., Ackel-D’Elia, C., Tufik, S., & De Mello, M. T. (2014). Sleep patterns and acute physical exercise: the effects of gender, sleep disturbances, type and time of physical exercise. The Journal of Sports Medicine and Physical Fitness.
  • Nagendra, R. P., Maruthai, N., & Kutty, B. M. (2012). Meditation and its regulatory role on sleep. Frontiers in Neurology.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.