Neutralitatea corporală: în ce constă această tendință?
Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz
Neutralitatea corporală deschide calea spre vizualizare și aprobare fizică, fără a mai căuta perfecționismul. Tendința implică incluziunea socială și evidențiază frumusețea reală.
Această mișcare promovează tratamentul neutru al corpului, fără a-l stigmatiza, a-l lăuda sau a-l pedepsi. Trebuie să te iubești pe tine pe sine mai presus de orice și să vindeci relația cu sinele.
Nu este vorba de a te simți mereu bine în raport cu fizicul, ci de eliminarea presiunii care declanșează consecințe atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea mintală. Află ce altceva implică neutralitatea corporală!
Ce implică neutralitatea corporală?
A vorbi de neutralitate corporală înseamnă a te referi la un curent care acceptă corpul real și nu cel ideal. Esența este să ne asumăm imaginea proprie așa cum este, fără obligația de a o iubi complet.
Nu merge mâna în mână cu body positivity, deoarece consideră că este toxic să te forțezi să iubești corpul. Este o apreciere fără judecăți și care îți permite să nu-ți iubești corpul, ci doar să-l accepți. Scopul este de a scăpa de anxietate și așteptări false.
Oficiul pentru Sănătatea Femeii subliniază că imaginea corpului este ceea ce gândești și simți despre corpul tău. Imaginile negative duc la efecte precum depresia, tulburările de alimentație și problemele de sănătate fizică și psihică.
O publicație a Universității din Monterrey notează că sentimentele negative față de corp sunt declanșate de expunerea la idealurile fizice promovate de societate.
Fraze care apără neutralitatea corpului
Neutralitatea corpului se bazează pe stima de sine. Tehnica sugerează să nu te adresezi corpului în moduri negative și să nu promovezi body shaming-ul. Este, de asemenea, o tendință utilă pentru a alunga sentimentul de eșec și frustrare generat de neacceptare propriei imagini.
Câteva fraze care denotă neutralitatea corpului sunt:
- „Sunt mai mult decât înfățișarea mea”.
- „Valorile mele nu depind de aspectul meu”.
- „Aspectul meu se transformă de-a lungul vieții”.
- „Sunt demn de mine din motive care depășesc corpul meu”.
- „Aspectul meu este doar o fațetă care mă completează”.
- „Pot fi fericit în multe moduri și asta nu implică felul în care arată corpul meu”.
- „Uneori mă simt mai atractiv și alteori mai puțin. Dar nu este în neregulă”.
Este absolut normal să existe zile în care îți observi complexele cu mai multă atenție. Echilibrează-ți gândurile în favoarea stimei de sine.
Descoperă: Cum să-ți crești stima de sine în 9 pași
Sunt neutralitatea corporală și body positivity la fel?
Ambele mișcări sunt împotriva standardelor de frumusețe, favorizează diversitatea corporală și caută să elimine stereotipurile de pe rețelele de socializare. Cu toate acestea, există diferențe.
Revista Body Image susține că pozitivitatea corpului combate standardele nerealiste de frumusețe din mass-media prin promovarea și acceptarea diferitelor dimensiuni și înfățișări ale corpului. Se concentrează pe iubirea părților mai puțin bune.
În schimb, conceptul de neutralitate, în loc să forțeze dragostea, face pace cu corpul, așa cum explică un articol din The Guardian. Fizicul nu trebuie să-ți influențeze sentimentele și este în regulă sa nu-ți placă anumite lucruri.
Ce se întâmplă când nu îți accepți aspectul fizic?
Dezaprobarea poate duce la frustrare, deoarece simți în mod constant presiunea de a răspunde așteptărilor celorlalți. În favoarea sănătății mintale, neutralitatea susține că nu este rău să accepți imperfecțiunile corpului.
Cei care pun prea mult preț pe imagine pot suferi de tulburări emoționale. O investigație realizată de Writings of Psychology arată că stima de sine scăzută, nivelul ridicat de anxietate, depresia și insatisfacția corporală sunt legate de preocupările pentru greutate și siluetă.
Depresia este legată și de imaginea corpului. Un capitol al cărții Body Image and Depression subliniază faptul că pacienții manifestă energie scăzută și disconfort în interacțiunea socială.
Descoperă: Cum să încurajezi stima de sine la copii
Când să soliciți ajutor specializat?
Dacă nu te identifici cu niciunul dintre curentele care favorizează acceptarea corpului, ci ai o părere negativă despre tine, cere ajutor profesional.
Există o boală mintală numită tulburare dismorfică corporală, descrisă de Clinica Mayo ca fiind incapacitatea de a nu te mai gândi la unul sau mai multe defecte legate de de aspect, chiar dacă este vorba despre detalii minore pe care alții nu le observă. Această afecțiune este tratată cu ajutorul terapiei cognitiv-comportamentale și al medicamentelor.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Asuero Fernández R, Avargues Navarro ML, Borda Mas M, Martín Monzón B. Preocupación por la apariencia física y alteraciones emocionales en mujeres con trastornos alimentarios con autoestima baja. Escritos de Psicología. Vol. 5. Núm. 2. España; 2012. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6484389
- Forsblom A, Hyvönen K, Muotka J, Päivi Pylvänäinen M. Imagen corporal y depresión. Capítulo 37. pp. 397-494. https://www.mendeley.com/catalogue/f4527b46-f6c7-3532-8e41-857cfa795c9d/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B9d860afa-4eac-42c0-9ac4-ab43c4405f5e%7D
- Harriger J, Keel P, Lazuka R, Wick M. ¿Ya llegamos? El progreso en la representación de diversas imágenes de belleza en el movimiento de positividad corporal de Instagram. Body Image. Vol. 34. pp. 85-93. Estados Unidos; 2020. https://www.mendeley.com/catalogue/6ea7963b-fb8f-3c11-98c9-c8b0ff128a48/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B2bb87c30-a1fe-493f-908a-69a6bb398d33%7D
- Imagen corporal y salud mental. Oficina para la Salud de la Mujer. Estados Unidos; 2021. https://espanol.womenshealth.gov/mental-health/body-image-and-mental-health#:~:text=Las%20mujeres%20con%20una%20imagen,de%20salud%20f%C3%ADsica%20y%20mental.
- Kessel A. El auge del movimiento de neutralidad corporal: “Si estás gordo, no tienes que odiarte a ti mismo”. The Guardian. pp. 1-6. Estados Unidos; 2018. https://www.mendeley.com/catalogue/9e4eb523-2d19-34a7-ab7d-22ea840c3651/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B1995c37c-5900-4e4b-99df-f45627c6e778%7D
- Llama a la aceptación corporal. Universidad de Monterrey. México; 2020. https://www.udem.edu.mx/es/institucional/noticia/llama-la-aceptacion-corporal
- Trastorno dismórfico corporal. Clínica Mayo. Estados unidos; 2022. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/body-dysmorphic-disorder/symptoms-causes/syc-20353938
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.