Nictofilia: cauze, simptome și tratament
 

Nictofilia: cauze, simptome și tratament

Există mulți oameni care sunt atrași de noapte și această afecțiune este cunoscută sub numele de nictofilie. Nu provoacă probleme de sănătate sau probleme în relațiile cu cei din jur.
Nictofilia: cauze, simptome și tratament
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 25 mai, 2023

Nictofilia este atracția față de noapte. Nu este clasificată ca o patologie, dar este o afecțiune problematică din cauza efectelor pe care le poate avea asupra sănătății. Privarea de o bună parte din lumina soarelui și desfășurarea de activități la ore ciudate au anumite consecințe.

Vorbim despre nictofilie atunci când o persoană alege în mod voit să stea trează până noaptea târziu. Cei care lucrează în ture nu o fac de plăcere, ci de nevoie.

Chiar dacă o persoană prezintă nictofilie, nu trebuie neapărat să primească tratament. De asemenea, nu trebuie să-și schimbe neapărat stilul de viață.

Ce este nictofilia?

Nictofilia este o afecțiune caracterizată printr-o atracție neobișnuită pentru noapte și întuneric. Nu este considerată o tulburare și nu este inclusă în niciunul dintre manualele de diagnostic psihiatric.

Nu poate fi considerată o problemă. Totuși, este posibil ca în spatele acestui tip de comportament să existe o anumită problemă. Poate că are de-a face cu o tulburare de somn sau cu obstacole în adaptarea la viața socială.

Fiecare caz este diferit și circumstanțele trebuie evaluate individual. Dacă acest lucru nu provoacă niciun inconvenient, este o simplă preferință.

Cauze

Acest comportament poate avea origini diferite, pe care este necesar să le enumerăm pentru a vedea dacă este vorba despre o dificultate sau un stil de viață ales în mod voit.

Modelul de ritm circadian

Ritmul circadian este un ciclu biologic prin care sunt reglate orele de somn și de veghe. De obicei, oamenii devin mai activi dimineața și obosesc până seara, ceea ce coincide cu activitatea soarelui. Din motive necunoscute științei, unii oameni au un model circadian diferit.

Tânără care a descoperit nictofilia
Unele obiceiuri nocturne sunt sporadice și apar dintr-un motiv anume. Cauzele nictofiliei sunt variate.

Trăsături psihologice

Persoanele cu un coeficient de inteligență (IQ) ridicat tind să fie mai active noaptea. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru nu este cunoscut.

În mod similar, cei care sunt introvertiți găsesc noaptea mai atrăgătoare, deoarece viața socială este mult mai puțin intensă la acest moment.

Modificarea obiceiurilor

Persoanele care nu au o rutină structurată tind să dezvolte obiceiuri foarte flexibile de alimentație și somn. În principiu, există tendința de a adormi și de a se trezi târziu. Dacă la aceasta se adaugă absența angajamentelor dimineața, acest lucru duce adesea la nictofilie.

Respingere

Este posibil să existe ceva în timpul zilei care să genereze respingere. Statul treaz noaptea înseamnă evitarea acelui stimul negativ.

O traumă din copilărie survenită în timpul nopții poate genera nictofilie. Acesta este un efect al stresului post-traumatic.

Simptomele nictofiliei

Deși nu este o patologie, există anumite simptome:

  • Deficitul de vitamina D: expunerea la soare este esențială pentru producerea acestei vitamine. Lipsa soarelui afectează starea de spirit, dar și sistemul osos și imunitar.
  • Dificultăți sociale: atunci când o persoană nu are contact social din cauza obiceiului de a sta trează noaptea, are nevoie de ajutorul unui psiholog.
  • Probleme la locul de muncă: dificultatea sau imposibilitatea de a îndeplini angajamentele de muncă este o problemă serioasă.
  • Privarea de somn: dacă nictofilia duce la mai puține ore de odihnă sau la un somn neodihnitor, atunci există o problemă.
Persoană căreia îi este somn la birou
Dacă nictofilia are ca rezultat oboseală extremă, atunci trebuie găsită o soluție.

Tratamente disponibile pentru nictofilie

Nictofilia nu necesită tratament dacă nu cauzează probleme de performanță socială sau de muncă și nu afectează sănătatea fizică în mod semnificativ. În caz contrar, trebuie să consultați medicul pentru a găsi modalități de a depăși această afecțiune.

Prioritatea este consultarea unui psihoterapeut. Acest profesionist va evalua fiecare caz în parte și va putea detecta problemele. Prezența tulburărilor de somn sau a tulburărilor semnificative ale ritmului circadian poate necesita prescrierea de medicamente.

În general, cel mai sănătos este să dormiți noaptea și să fiți activi în timpul zilei. Oricât v-ar plăcea noaptea, este mai bine să vă controlați obiceiurile. Nictofilia este un mod de viață acceptabil, dar numai atât timp cât nu are consecințe dăunătoare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Campos, M. R. (2016). Trastorno de estrés postraumático. Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica, 73(619), 233-240.
  • Querales, M. I., Cruces, M. E., Rojas, S., & Sánchez, L. (2010). Deficiencia de vitamina D: ¿Factor de riesgo de síndrome metabólico? Revista médica de Chile, 138(10), 1312-1318.
  • Zamarrón, J. A. (2017). El insomne contra la diurnidad. Cuadernos Fronterizos, (40).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.