Logo image
Logo image

Nodul pe spate: 7 cauze posibile

4 minute
Un nodul pe spate este un motiv de îngrijorare pentru mulți oameni. Cu toate acestea, de obicei, nu este nimic grav.
Nodul pe spate: 7 cauze posibile
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Un nodul pe spate nu este de obicei un semn al unei probleme grave de sănătate. Însă, există și cazuri în care nodulii sunt manifestări ale unor patologii foarte severe. De aceea, trebuie să le acordați întotdeauna atenție.

Aceste formațiuni sunt zone cu volum. Uneori, au aceeași culoare ca și pielea, dar pot avea și alt ton.

Deși de cele mai multe ori nu ar trebui să existe motive de îngrijorare, cel mai bine este să consultați medicul dacă aveți un nodul pe spate. După cum vom vedea mai jos, cauzele sunt foarte diverse și este mai bine să avem o atitudine preventivă.

Nodul pe spate: 7 cauze posibile

Este foarte ușor ca un nodul pe spate să treacă neobservat. Uneori, este detectat doar dacă este însoțit de durere sau este foarte vizibil. Din acest motiv, este indicat să vă verificați din când în când, fie privind în oglindă, fie palpând zona. Principalele motive pentru această manifestare sunt următoarele:

1. Lipom

Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze ale apariției unui nodul pe spate. Lipoamele sunt tumori formate din celule adipoase care apar sub piele. Caracteristica lor principală este faptul că sunt moi și mobile. Cresc încet și nu provoacă disconfort.

Este foarte rar ca lipoamele să se transforme în cancer. Nu schimbă culoarea pielii și sunt aproape întotdeauna mici. Rareori depășesc 5 centimetri. Uneori, provoacă durere dacă sunt în apropierea nervilor sau vaselor de sânge.

De obicei, nu necesită tratament, cu excepția cazului în care provoacă mult disconfort. Dacă cresc prea mult, este indicată îndepărtarea lor prin intervenție chirurgicală cu anestezie locală.

Recomandăm: 9 tratamente pentru cicatricile cheloide

Some figure

2. Angiom sau hemangiom cavernos

Angiomul este o leziune superficială roșiatică. Este o grupare de vase de sânge mici. Poate apărea în orice zonă a corpului. Dimensiunea sa este foarte variabilă.

Când cele care sunt grupate nu sunt vase de sânge mici, ci mari, leziunea se numește hemangiom cavernos. Aceasta este de obicei de culoare albastră și nu are margini definite. Aproape niciodată nu măsoară mai mult de 6 centimetri. Cedează de la sine, deși poate lăsa o urmă.

3. Chist sebaceu

O altă cauză frecventă a unui nodul pe spate este chistul sebaceu. Este o masă mobilă de sebum cu textură netedă.

Aproape că nu doare niciodată. Dacă o face, adesea capătă și o nuanță roșiatică și crește temperatura la nivelul pielii. Dacă crește mai mult de 1 centimetru sau este foarte dureros, necesită îngrijiri medicale.

4. Furuncule

Un furuncul este o infecție la rădăcina firului de păr care dă naștere unui nodul de culoare roșiatică cu puroi, foarte asemănător cu un coș. Zona în care se află este mai fierbinte și este dureroasă.

Furuncul arată ca un nodul și apare pe spate sau în altă zonă a corpului. Leziunea este dureroasă și inconfortabilă, dar dispare după câteva zile. Dacă crește prea mult, cel mai bine este să vă adresați medicului dermatolog.

5. Dermatofibrom

Dermatofibromul este o tumoră a pielii cauzată de acumularea de colagen. De obicei, este de culoare roșie sau maro și nu are mai mult de 1,25 centimetri în diametru.

Este cunoscut și sub numele de histiocitom fibros benign. Este dur la atingere și mobil doar atunci când se exercită presiune. Rareori provoacă mâncărime sau durere.

Cel mai frecvent, dermatofibroamele nu necesită tratament, deoarece rareori provoacă simptome. Dacă provoacă durere și mâncărime sau încep să crească, cel mai bine este să consultați un medic.

Pot fi îndepărtate prin intervenție chirurgicală.

6. Chisturi epidermoide

O altă cauză posibilă a unui nodul pe spate este chistul epidermoid. Este foarte asemănător cu chistul sebaceu, dar nu este același lucru. Este o masă necanceroasă care crește lent sub piele. De obicei, este mic și rotund, cu un coș sub piele.

Este umplut cu o substanță galbenă urât mirositoare, care uneori curge. Dacă acest tip de chist este inflamat sau infectat, provoacă înroșire și sensibilitate în zonă.

7. Cancer de piele

Foarte rar un nodul pe spate este o manifestare a cancerului. De obicei, este vorba de cancer bazocelular. Se manifestă prin pete mici care cresc treptat.

Leziunile arată ca niște umflături mici, asemănătoare cu o rană care nu se vindecă. Sunt de culoare roz sau maro și este posibil să se observe în ele vase de sânge. Se întâmplă să sângereze.

Acest tip de cancer poate fi tratat prin operație cu laser sau prin crioterapie pentru eliminarea celulelor maligne. De asemenea, poate fi necesară chimioterapia sau radioterapia.

Citiți și: Situații în care un nodul la subraț este îngrijorător

Some figure

Când să mergeți la doctor?

Dacă aveți un nodul pe spate, este important să-l urmăriți.

Dacă nodulul este tare și nu se mișcă, deși nu provoacă durere, cel mai bine este să consultați un medic. De asemenea, dacă excrescențele dispar și revin în mod repetat, mergeți la consult.

Este foarte important să fiți atenți la ritmul de creștere. Dacă este suspect, cel mai bine este să faceți o fotografie pe săptămână, întotdeauna de la aceeași distanta. În acest fel, puteți verifica ritmul de creștere.

Consultați un medic atunci când nodulul provoacă durere sau alt disconfort, este roșu și fierbinte sau colectează puroi.

Un nodul pe spate este foarte rar cancer. Cu toate acestea, poate corespunde mai multor boli ce generează complicații.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bandyopadhyay, M. R., Besra, M., Dutta, S., & Sarkar, S. (2016). Dermatofibroma: Atypical Presentations. Indian Journal of Dermatology61(1), 121. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4763649/
  • Guler, O., Mutlu, S., & Mahirogulları, M. (2015). Giant lipoma of the back affecting quality of life. Annals of Medicine and Surgery4(3), 279-282. https://journals.lww.com/annals-of-medicine-and-surgery/fulltext/2015/09000/Giant_lipoma_of_the_back_affecting_quality_of_life.18.aspx
  • Leiter, U., Keim, U., & Garbe, C. (2020). Epidemiology of skin cancer: update 2019. Sunlight, vitamin D and skin cancer, 123-139. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-46227-7_6
  • Lemus, M. A. C., Camey, E., Gómez, X., & Azmitia, E. (2022). Síndrome piramidal, ciática no discogénica. Orthotips AMOT18(3), 254-257. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=107276
  • Lester, M. (2023). Escisión del quiste sebáceo. Journal of Medical Insight2023(5). https://jomi.com/article/268.19/Sebaceous-Cyst-Excision/es
  • Piñón-García, K., Almeida-Esquivel, Y., & Estopiñán-Cánovas, R. (2023). Ántrax gigante. Revista Archivo Médico de Camagüey27. http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S1025-02552023000100004&script=sci_abstract
  • Simoes, M. F., Sousa, J. S., & Pais, A. C. (2015). Skin cancer and new treatment perspectives: A review. Cancer letters357(1), 8-42. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304383514006557
  • Trinh, C. T., Nguyen, C. H., Chansomphou, V., Chansomphou, V., & Tran, T. T. T. (2019). Overview of epidermoid cyst. European journal of radiology open6, 291-301. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352047719300401

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.