Nodulul tare sub piele: ce boli poate ascunde?
Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina
Nodulul tare sub piele poate alarma pe oricine. Cea mai mare teamă o generează tumorile maligne, dar acest lucru este rar. Există multe cauze și majoritatea nu ar trebui să provoace îngrijorare.
Este adevărat că nodulul tare sub piele poate fi un semn de cancer. Totuși, dacă apare brusc, în 24 până la 48 de ore și provoacă durere, cel mai probabil este o infecție.
Dacă nodulul este moale, neted și poate fi mișcat cu degetele, cel mai probabil este un chist benign. Prin urmare, înainte de a trage concluzii greșite, cel mai bine este să aflați dacă nodulul dur de sub piele este sau nu un motiv de îngrijorare.
Ce poate provoca nodul tare sub piele?
Un nodul dur sub piele poate fi cauzat de mulți factori. Vom vedea imediat care sunt principalele cauze și ce caracteristici ne permit să diferențiem leziunile.
Descoperiți: De ce apar nodulii mamari?
Nodul umflat
Ganglionii limfatici sunt glande mici care fac parte din sistemul imunitar. Rolul lor este de a filtra substanțele nocive care se află în lichidul limfatic. Globulele albe din sânge care luptă împotriva infecțiilor sunt, de asemenea, stocate în ganglioni.
Ganglionii limfatici se umflă atunci când în corp există o infecție virală sau bacteriană. Această inflamație apare în zone precum capul, gâtul, axilele sau zona inghinală.
De obicei, ganglionii sunt duri și dor la atingere. Când duritatea este vizibilă și par elastici sau imobili, poate fi un semn al unei probleme de sănătate mai grave. Boli precum limfomul, leucemia și cancerul de sân pot afecta ganglionii limfatici.
Chist
Chistul poate genera un nodul dur sub piele. Textura depinde de umplutura acestuia. Când are consistență tare, conține proteine sau celule cutanate moarte.
Dacă chisturile sunt aproape de suprafața pielii, cel mai probabil vor fi moi. Dacă sunt situate în zone mai adânci, vor fi dure. De obicei, apar pe mâini și încheieturi, coloana vertebrală, scalp, picioare, degete sau buze.
De obicei, chisturile dispar după un timp. Uneori, au un punct negru în centru și apoi se sparg, eliberând o substanță galbenă. Dacă sunt roșii, umflate sau dureroase, poate fi necesară intervenția medicală.
Lipom
O tumoare care conține grăsimi se numește lipom. Poate fi un nodul tare sub piele, dar de obicei este moale și mobil. Este crem sau incolor și, de obicei, nu provoacă simptome.
Cauza exactă a lipoamelor nu este cunoscută. Rareori provoacă probleme, cu excepția cazului în care implică nervi sau vase de sânge. În acest caz, este posibil să provoace durere. În general, nu necesită tratament medical, cu excepția cazului în care provoacă disconfort.
Dermatofibrom
Dermatofibromul este un nodul tare, maro sau roșu sub piele. Apare în zonele care sunt expuse, precum picioarele, brațele sau spatele. De obicei, nu provoacă simptome, dar în unele cazuri pot apărea mâncărimi, iritații și dureri.
Aceste umflături apar atunci când celulele în exces se acumulează în derm, adică în cel mai gros strat de piele. Nu se știe ce cauzează aceste formațiuni, care nu sunt niciodată canceroase. Cu toate acestea, ele rămân pe piele pentru tot restul vieții. Există opțiuni chirurgicale pentru a le îndepărta.
Fibroadenom
Fibroadenomul este o tumoare benignă a sânului. Este alcătuit din țesuturi fibroase și glandulare. Se dezvoltă atunci când există niveluri ridicate de estrogen și poate crește în timpul sarcinii. La menopauză, tinde să scadă în dimensiune.
Acest nodul apare mai des la femeile între 20 și 30 de ani. Cu toate acestea, poate apărea la orice vârstă. Fibroadenomul este dur, dar mobil. Dacă provoacă durere, este însoțit de modificări ale aspectului sânului sau există antecedente familiale de cancer mamar, se recomandă controlul medical imediat.
Alte tipuri de noduli tari sub piele
Uneori, nodulul tare sub piele este un furuncul. Furunculul este o umflătură roșie, dureroasă, care implică unul sau mai mulți foliculi de păr infectați. Poate corespunde și unei alunițe.
Și negul generează o umflătură tare sub piele, care este aspră. Are puncte negre și apare adesea pe mâini sau picioare. Și calusurile îngroașă pielea și formează umflături dure.
Abcesele, pe de altă parte, sunt noduli moi, deoarece conțin lichid infectat. Dacă aveți o pată pigmentată sau colorată pe umflătură, care își schimbă forma sau dimensiunea, sângerează ușor, formează o crustă și nu se vindecă, este indicat să consultați cât mai curând medicul.
Când este necesar să mergeți la medic?
Dacă aveți un nodul, este indicat să consultați medicul. Faptul că este dur poate fi un semn al unei probleme de sănătate care nu este detectabilă cu ochiul liber. Această recomandare trebuie luată în considerare și dacă sunt prezente și alte semne, cum ar fi următoarele:
- Modificări ale dimensiunii sau aspectului nodulului
- Nodul rigid ce provoacă durere sau sensibilitate
- Nodul roșu sau umflat
- Pierdere involuntară în greutate
Citiți mai mult: Nodulii anali: 10 cauze și tratamente
Diagnostic
Pentru a pune diagnosticul, medicul va cere mai multe informații despre apariția nodulului și istoricul medical al pacientului. De obicei, are loc un examen fizic pentru analizarea nodulului. Medicul poate solicita câteva teste, cum ar fi următoarele:
- Imagistică: RMN, ecografie sau radiografie
- Analize de sânge: numărul de celule albe din sânge și nivelul hormonilor
- Biopsie cu ac: se prelevează o probă de țesut pentru a fi analizată la microscop
Ce trebuie să reținem despre nodulul tare sub piele?
Un nodul dur sub piele nu este un semn de cancer. După cum am văzut, există multe cauze și, de cele mai multe ori, acestea nu au legătură cu cancerul.
Acestea fiind spuse, este important să rețineți că nu este o idee bună să ignorați aceste denivelări. Dacă prezintă modificări sau sunt însoțite și de alte simptome, cel mai bine este sa consultați medicul.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Luna, M. L., Viedma, A. J., Fuentes, A. M., Ruiz, A. B., Flores, P. B., & Santos, J. C. (2013). Dermatofibroma gigante, una variante infrecuente de dermatofibroma. Medicina Cutánea Ibero-Latino-Americana, 41(6), 267-270.
- Aliaga, M. N., Ibarra, V. A., Neira, V. P., & Contreras, M. L. (2010). Fibroadenoma en mama axilar supernumeraria; reporte de un caso. Revista Médica Clínica Las Condes, 21(2), 329-333.
- Faytong, M. S., Chávez, I. A. T., & Urrea, H. E. R. (2020). FACTORES DE RIESGO QUE PREDISPONEN A LA APARICIÓN DEL CANCER DE PIEL UN ESTUDIO DE REVISIÓN. Más Vita, 2(3 Extraord), 97-103.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.