Logo image
Logo image

Noi medicamente pentru COVID-19

4 minute
Un număr mare de companii farmaceutice lucrează în prezent la dezvoltarea de medicamente (sau poate vaccinuri) pentru COVID-19, totul cu scopul de a proteja populația generală împotriva acestei boli. China a anunțat că primele vaccinuri de urgență vor fi disponibile în aprilie 2020.
Noi medicamente pentru COVID-19
Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Patru dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume au declarat că testează deja 30 de medicamente antivirale pentru tratarea și prevenirea infecției cu coronavirus. De asemenea, aceste companii evaluează eficacitatea medicamentelor și sunt în căutarea unei modalități de a dezvolta un vaccin pentru COVID-19. În cele ce urmează, vom discuta despre noile medicamente pentru COVID-19.

Reprezentanții Federației Internaționale a Industriei Farmaceutice (IFPMA), Federației Europene a Industriei Farmaceutice (EFPIA), Cercetării și Producătorilor Farmaceutici din America (PhRMA) și Asociației Coreene a Industriei Farmaceutice (KRPIA) au anunțat public începerea fazei de testare a unor medicamente pentru COVID-19.

Aceștia au adăugat faptul că industria farmaceutică lucrează pentru a unifica eforturile tuturor cercetătorilor în domeniu. Dar acest efort necesită și participarea autorităților și a organizațiilor de sănătate, a universităților și a oamenilor de știință neafiliați. Acest efort este necesar pentru crearea medicamentelor prin intermediul programelor de cercetare și dezvoltare colaborativă.

Medicamente pentru COVID-19 aflate în faza de testare

Inițial, oamenii de știință au început să studieze medicamentele antivirale cu eficacitate dovedită împotriva bolilor precum HIV și Ebola. În prezent, se desfășoară mai multe studii clinice și are loc o revizuire profundă a cercetărilor disponibile despre aceste medicamente.

A doua linie de cercetare își propune să analizeze acțiunea inhibitorilor ACE (inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei) asupra coronavirusului. Acest tip de inhibitori a oferit rezultate satisfăcătoare atunci când medicamentele au fost administrate împotriva coronavirusului.

În acest moment, laboratorul american AbbVie efectuează teste folosind o combinație de două medicamente antivirale: lopinavir și ritonavir. Companiile Roche, Merck și Bayer studiază interferonul. GlaxoSmithKline (GSK) investighează potențialul medicamentului Zanamivir, iar Gilead studiază Remdesivir.

Citește mai mult:

Decesul cauzat de coronavirus: factori de risc

Some figure

Industria farmaceutică evaluează medicamentele antivirale care pot trata coronavirusul.

Medicamente pentru COVID-19 aflate în faza de dezvoltare

Compania farmaceutică japoneză Takeda testează noi medicamente pentru COVID-19. Unul dintre acestea este un medicament derivat din plasma sanguină care, potrivit experților, ar putea trata persoanele cu risc ridicat de a contracta coronavirusul.

Compania Pfizer a anunțat că va accelera evaluarea preliminară a unor compuși antivirali care au fost dezvoltați înainte de apariția epidemiei. Laboratorul a menționat faptul că aceste medicamente au fost deja evaluate ca inhibitori ai replicării altor coronavirusuri, diferite de COVID-19. Concluzia finală poate fi aproape.

Regeneron Pharmaceuticals a raportat faptul că lucrează împreună cu Departamentul pentru Sănătate și Servicii Umane (HHS) al Statelor Unite ale Americii pentru a dezvolta unul sau mai multe medicamente care să ne permită să facem față epidemiei de coronavirus.

Vaccinuri pentru COVID-19

Pe lângă medicamente, cercetătorii lucrează și la un vaccin contra coronavirusului. Compania Janssen, cunoscută în unele locuri ca Sanofi Pasteur și care face parte din divizia farmaceutică Johnson & Johnson, s-a angajat să dezvolte un posibil vaccin pentru COVID-19. Ceva similar se întâmplă și în cazul companiei GlaxoSmithKline.

De asemenea, și alte companii farmaceutice lucrează la diferite tipuri de vaccinuri. Unele dintre ele vor avea un efect temporar, în timp ce altele își propun să ofere o imunizare de lungă durată.

Unele publicații din America de Nord au remarcat faptul că Institutele Naționale de Sănătate din SUA (NIH) se concentrează din plin asupra acestui obiectiv. De fapt, cercetătorii din cadrul acestor institute au vorbit despre rezultatele pozitive ale testelor realizate pe șoareci. De asemenea, aceștia au anunțat faptul că testele pe subiecți voluntari tineri și sănătoși vor începe în curând.

Între timp, informațiile sosite din China menționează faptul că primele vaccinuri de urgență pentru coronavirus vor fi disponibile în luna aprilie în această țară.

Citește mai mult:

Cât timp supraviețuiește coronavirusul pe suprafețe?

Some figure
Dezvoltarea unui vaccin pentru COVID-19 se află printre prioritățile mai multor companii farmaceutice și ale Institutului Național de Sănătate.

Îngrijorările exprimate de Dr. Peter Daszak

Dr. Peter Daszak, specialist în boli infecțioase și membru al organizației științifice EcoHealth Alliance, a declarat că lumea răspunde incorect la apariția epidemiilor. În opinia sa, găsirea unui vaccin contra coronavirusului nu va opri apariția de noi epidemii în viitorul apropiat.

Specialistul a menționat ca exemplu cazul Sindromului respirator sever acut (SARS). Dezvoltarea unui vaccin împotriva acestei boli rezolvă doar una dintre numeroasele posibilități de îmbolnăvire. În plus, acesta a adus în discuție HIV. După mulți ani de la apariție, medicii încă tratează infectarea cu HIV cu medicamente. Așadar, nu există încă niciun vaccin disponibil împotriva acestuia.

Dr. Peter Daszak a subliniat faptul că răspunsul adecvat la apariția epidemiilor este schimbarea modului în care ființele umane interacționează cu mediul înconjurător și mai ales cu animalele sălbatice. Majoritatea acestor viruși provin de la animale cu care oamenii intră în contact în timpul despăduririlor, al construcției drumurilor și al braconajului.

Concluzii

Tratamentul specific pentru COVID-19 este deocamdată în curs de dezvoltare. Deși există multe eforturi din partea industriei farmaceutice pentru a obține un medicament antiviral sau un vaccin, adevărul este că ne aflăm încă în stadiile experimentale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Lissardy, G., & BBC. (2020, 9 marzo). “Estamos encarando epidemias como el covid-19 de forma equivocada”: entrevista con el ecólogo de enfermedades Peter Daszak. Recuperado 10 marzo, 2020, de https://www.bbc.com/mundo/noticias-internacional-51796442
  • Ahmed, Syed Faraz, Ahmed A. Quadeer, and Matthew R. McKay. “Preliminary identification of potential vaccine targets for the COVID-19 coronavirus (SARS-CoV-2) based on SARS-CoV immunological studies.” Viruses 12.3 (2020): 254.
  • Dhama, Kuldeep, et al. “Coronavirus Disease 2019–COVID-19.” (2020).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.