Nutrienții și beneficiile sosului tartar: cum se consumă?
 

Nutrienții și beneficiile sosului tartar: cum se consumă?

Dacă vă plac sosurile, trebuie să încercați sosul tartar. Acesta conține antioxidanți și vitamine.
Nutrienții și beneficiile sosului tartar: cum se consumă?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 14 octombrie, 2022

Sosul tartar este perfect pentru multe feluri de mâncare, precum cele care au ca ingrediente principale tuberculi sau pește. Este simplu de preparat. Beneficiile sosului tartar pentru sănătate sunt numeroase atunci când este inclus corect în dietă. Preparat acasă, are doar ingrediente proaspete, ceea ce îi îmbunătățește foarte mult proprietățile nutritive.

Înainte de a începe, trebuie să subliniem faptul că sosurile trebuie consumate cu moderație. În caz contrar, crește aportul caloric, ceea ce poate duce la o creștere progresivă a greutății. În timp, acest lucru poate genera o stare de inflamație cu impact negativ asupra sănătății. Incidența anumitor patologii cronice ar putea să crească de-a lungul anilor.

Valoarea nutritivă a sosului tartar

Din punct de vedere nutrițional, trebuie menționat faptul că sosul tartar are 63 calorii la 30 grame. Conține 5 grame de grăsimi și 4 grame de carbohidrați și oferă nutrienți importanți, cum ar fi vitamina E și vitamina K.

Sos bechamel proaspăt
Folosiți sosul tartar sporadic și moderat.

În plus, acest preparat poate oferi fitochimicale cu capacitate antioxidantă. Acestea sunt capabile să neutralizeze formarea radicalilor liberi și să împiedice acumularea ulterioară a acestora în țesuturile corpului. S-a demonstrat că acest efect ajută la reducerea riscului de a dezvolta patologii cronice de-a lungul anilor, cum ar fi cele de natură cardiovasculară.

Beneficiile sosului tartar

În primul rând, trebuie să evidențiem puterea vitaminei E din sosul tartar, substanță cu o puternică activitate antioxidantă, după cum confirmă un studiu publicat în revista Nutrients. Poate îmbunătăți funcționarea sistemului imunitar, reducând incidența bolilor infecțioase și chiar cronice.

Paste cu avocado

 

Vitamina K va ajuta la îmbunătățirea sănătății oaselor. Alături de minerale precum calciul, este cheia asigurării unei densități osoase optime, care va ajuta la prevenirea viitoarelor fracturi.

Acest lucru este deosebit de important în cazul femeilor care au depășit stadiul de menopauză, deoarece riscul de osteoporoză crește. Acest lucru este dovedit de cercetările publicate în Clinics in Geriatric Medicine.

V vitamina K este legată și de procesele de coagulare a sângelui. Menținerea nivelului în intervale optime va ajuta la prevenirea modificărilor care pot condiționa buna funcționare a sistemului cardiovascular. Desigur, în cazul administrării anumitor medicamente, este necesar să se limiteze aportul.

Cum se consumă sosul tartar?

Sosul tartar este disponibil în orice supermarket. Totuși, cel preparat acasă este mai bun, întrucât nu are aditivi. Ca regulă generală, se va servi alături de preparate din pește sau cartofi la cuptor. Se combină foarte bine cu ambele produse și le sporește caracteristicile organoleptice.

Rețetă de sos tartar

Pentru a pregăti un sos tartar rafinat veți avea nevoie de:

  • 1 cană de iaurt grecesc simplu
  • 3-4 castraveți murați tocați mărunt
  • 1/4 linguriță de piper negru
  • 2 lingurițe de suc de lămâie
  • Opțional: capere

Pregătire

  1. Amestecați toate ingredientele menționate într-un bol până obțineți un sos cât mai omogen.
  2. Serviți sosul tartar foarte rece. Îl puteți păstra în frigider.
  3. În cazul în care doriți să includeți acest sos în dieta vegană, va trebui pur și simplu să schimbați iaurtul grecesc cu unul din soia. Puteți folosi chiar și maioneză vegană.

Sosul tartar, un preparat rafinat pentru multe feluri de mâncare

După cum ați văzut, sosul tartar poate fi folosit pentru diverse tipuri de preparate și are o aromă fabuloasă. De asemenea, este o sursă de elemente antioxidante și vitamine de înaltă calitate.

Din acest motiv, poate apărea în dietă, deși este important să-i moderați consumul pentru a evita surplusul energetic care poate duce la creșterea în greutate în timp.

Rețineți că puteți folosi și condimente. Acestea oferă substanțe fitochimice de înaltă calitate, așadar consumul lor este asociat cu o sănătate mai bună. De fapt, acestea sunt uneori comercializate sub formă de suplimente concentrate pentru a le maximiza efectele antioxidante.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Lee GY, Han SN. The Role of Vitamin E in Immunity. Nutrients. 2018;10(11):1614. Published 2018 Nov 1. doi:10.3390/nu10111614
  • Srivastava M, Deal C. Osteoporosis in elderly: prevention and treatment. Clin Geriatr Med. 2002;18(3):529-555. doi:10.1016/s0749-0690(02)00022-8

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.