Utilizările în bucătărie și beneficiile calcanului
 

Utilizările în bucătărie și beneficiile calcanului

Vă vom arăta principalele beneficii ale consumului de calcan, un pește foarte apreciat din punct de vedere organoleptic și cu valoare nutritivă ridicată.
Utilizările în bucătărie și beneficiile calcanului
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 11 octombrie, 2022

Calcanul este un pește care are caracteristici organoleptice excelente și are o valoare nutritivă optimă. Poate fi inclus în dietă în mod regulat pentru a ajuta la menținerea sănătății. În plus, este un produs destul de versatil la nivel culinar. Descoperiți utilizările în bucătărie și beneficiile calcanului!

Înainte de a începe, trebuie să subliniem că mulți experți în nutriție recomandă includerea peștelui de cel puțin două sau trei ori în dieta săptămânală pentru a evita dezvoltarea patologiilor pe termen mediu. Peștele are un profil lipidic benefic. De fapt, consumul său frecvent a fost legat de un risc mai scăzut de boli de inimă.

Beneficiile calcanului pentru sănătate

Calcan proaspăt
Calcanul conține proteine cu valoare biologică ridicată, vitamine din grupul B și grăsimi de calitate.

În primul rând, calcanul este un pește cu conținut scăzut de grăsimi. Chiar și așa, acestea sunt de o calitate excelentă, așa că în niciun caz nu vor influența negativ inflamația din mediul intern. Calcanul conține omega 3, o lipidă despre care s-a demonstrat că ajută la prevenirea problemelor legate de sistemul cardiovascular.

Desigur, calcanul conține proteine. Acești nutrienți au o valoare biologică ridicată și toți aminoacizii esențiali. Digestibilitatea lor este ridicată. Datorită acestora, recuperarea țesutului slab după un efort fizic intens este îmbunătățită și se evită modificările care afectează cantitatea sau funcționalitatea masei musculare a corpului, după cum confirmă un studiu publicat în BioMed Research International.

Nu trebuie să uităm că este un aliment sățios. Proteinele sunt decisive în suprimarea apetitului. Calcanul nu are o densitate energetică mare, așa că poate fi inclus fără nicio problemă în contextul unei diete hipocalorice cu scopul de a slăbi.

Trebuie să menționăm și conținutul de iod. Acest element este necesar pentru a asigura producerea de hormoni tiroidieni. Deficitul duce la hipotiroidism, care afectează buna funcționare a metabolismului și senzația de vitalitate, potrivit datelor oferite de cercetările publicate în revista Endocrine, Metabolic & Immune Disorders Drug Targets.

Din punct de vedere al vitaminelor, calcanul furnizează mulți micronutrienți din grupul B. Aceștia participă la diferite procese metabolice, deci sunt decisivi pentru obținerea energiei. Sunt solubili în apă și trebuie consumați zilnic pentru a evita deficitele.

Cum se folosește calcanul în bucătărie?

Beneficiile calcanului gătit în cuptor

Carnea de calcan tinde să aibă o consistență fermă și o culoare albă, ceea ce o face atractivă. Desigur, are destul de multe oase, ceea ce poate fi un inconvenient pentru anumite persoane. Odată ce peștele este curățat, acesta poate fi gătit în mai multe moduri. În mod normal, se gătește la grătar, deși este excelent și în cuptor.

Acest pește este servit cu o garnitură. Legumele nu pot lipsi pentru a asigura un aport optim de vitamine și antioxidanți. Pentru carbohidrați, cel mai bine este să acordați prioritate tuberculilor. Atât cartofii, cât și cartofii dulci se potrivesc bine cu acest tip de pește. Pot fi copți sau fierți pentru a nu crește excesiv valoarea energetică.

Calcanul poate avea alături și un sos pentru a îmbunătăți rezultatul final din punct de vedere organoleptic. Sosul tartar sau alioli se potrivește foarte bine. Totuși, sosurile nu trebuie folosite în exces. În caz contrar, echilibrul caloric săptămânal va fi dezechilibrat, ceea ce va avea ca rezultat o creștere progresivă a greutății, care va condiționa starea inflamatorie din mediul intern.

Beneficiile calcanului: un pește cu o calitate nutritivă ridicată

După cum ați văzut, calcanul este un pește care are multe proprietăți derivate din profilul său nutrițional. Este excelent, deși prețul său este adesea ridicat. Adevărul este că este grozav atât la grătar, cât și la cuptor, fiind un produs foarte versatil în bucătărie. Experimentați diferite rețete pentru a alege varianta preferată.

Înainte de a termina, trebuie să menționăm faptul că este bine să alternam peștele oceanic cu cel de apă dulce. Primul au o concentrație mai mare de grăsimi. Cu toate acestea, vorbim despre acizii grași din seria omega 3. Sunt elemente pozitive pentru organism și care ajută la prevenirea declanșării inflamației. În acest fel, evităm disfuncția mitocondrială și organică.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Elagizi A, Lavie CJ, O’Keefe E, Marshall K, O’Keefe JH, Milani RV. An Update on Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Health. Nutrients. 2021;13(1):204. Published 2021 Jan 12. doi:10.3390/nu13010204
  • Martone AM, Marzetti E, Calvani R, et al. Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. Biomed Res Int. 2017;2017:2672435. doi:10.1155/2017/2672435
  • Triggiani V, Tafaro E, Giagulli VA, et al. Role of iodine, selenium and other micronutrients in thyroid function and disorders. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 2009;9(3):277-294. doi:10.2174/187153009789044392

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.