Logo image
Logo image

Operația pentru creșterea înălțimii: este periculoasă?

5 minute
Chirurgia pentru creșterea în înălțime este o procedură de alungire progresivă a membrelor. Este un proces lent, care poate provoca durere și disconfort.
Operația pentru creșterea înălțimii: este periculoasă?
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 26 octombrie, 2022

Operația pentru creșterea înălțimii este un tratament chirurgical efectuat pentru alungirea membrelor. Dar, în ciuda a ceea ce ați putea crede, a avea câțiva centimetri în plus nu este motivul principal pentru a recurge la aceasta.

În general, operația pentru creșterea înălțimii este adesea recomandată persoanelor care au asimetrii ale membrelor. Acest lucru poate duce la numeroase probleme articulare asociate cu lumbago, dureri cronice de genunchi și șold, etc.

Trebuie să fim conștienți de faptul că este un proces de recuperare lent și de obicei foarte dureros. În plus, tehnica este complexă și poate implica anumite riscuri. În acest articol, vă explicăm tot ce trebuie să știți despre operația pentru creșterea înălțimii.

Operația pentru creșterea înălțimii: ce este și de ce se face

Este cunoscută sub denumirea de tehnică de alungire osoasă sau operație pentru creșterea înălțimii. Este o procedură chirurgicală care se aplică oaselor extremităților.

Deși permite și persoanelor cu statură mică patologică să își mărească înălțimea, scopul principal are de-a face cu corectarea unor probleme precum deformările osoase, dismetriile (diferențe de lungime între membre) și pierderile osoase din cauza traumatismelor sau tumorilor.

În afară de cele menționate, această procedură este recomandată în următoarele cazuri:

  • Displazia scheletică: Aceasta este o boală cauzată de diferite defecte congenitale, în care există o modificare a creșterii osoase. Pacienții au membrele deformate și statură mică.
  • Osteogeneza imperfectă: O tulburare genetică în care oasele sunt mai fragile decât în mod normal. Aceasta înseamnă că, în cazul oricărei traume, se fracturează ușor.
  • Acondroplazia: Intervenția chirurgicală pentru creșterea înălțimii poate fi utilizată pentru a trata această boală.

Alungirea osoasă poate fi efectuata la copii și adulți. Cu toate acestea, este esențial ca pacientul să fie sănătos, fără infecții sau boli metabolice.

Citiți și: Alimente care afectează sistemul osos

Cum se realizează procedura de alungire osoasă?

Această tehnică permite o alungire sau întindere a extremităților. Pentru aceasta, se folosesc dispozitive de alungire internă.

Acestea sunt un fel de tije extensibile, cu un sistem de angrenaje care se plasează în interiorul osului (poate fi tibia sau femurul), în funcție de extremitate. Un fixator extern este plasat pe membrul care suferă alungirea osoasă. Pentru a face acest lucru, se folosesc ace sau șuruburi care trec prin piele și mușchi.

De asemenea, există un dispozitiv care permite controlul prelungirii tijei, pentru a lungi încet și treptat membrul. Este important ca fixatorul să fie acționat progresiv.

Aceste dispozitive se păstrează o perioadă îndelungată, în funcție de câți centimetri trebuie să fie extins membrul. De obicei, se folosesc cel puțin 3 luni.

În general, pașii urmați în timpul intervenției chirurgicale sunt următorii:

  1. Membrul este anesteziat sau se folosește anestezie generală. Atunci când incizia este făcută, pacientul nu simte durere.
  2. Se pune dispozitivul de alungire și se taie osul de alungit. În acest fel, se creează un spațiu în care va crește masa osoasă nouă.
  3. Pentru fixarea dispozitivului se folosesc șuruburi și magneți.
  4. În cele din urmă, rana este închisă cu suturi.
Some figure

Îngrijire postoperatorie

Operația pentru creșterea înălțimii implică durere și spasme musculare. Pe parcursul întregului proces de recuperare, se utilizează medicamente analgezice puternice.

Atât pacientul, cât și persoanele care îl îngrijesc trebuie să cunoască tot protocolul de îngrijire legat de dispozitive și răni. Acest lucru este esențial atât pentru a evita infecțiile, cât și eșecurile mecanismelor, care pot compromite succesul procedurii.

De asemenea, în perioada de recuperare, în timp ce oasele se alungesc, pacientul nu va putea merge normal: membrul sau membrele care se alungesc vor fi practic inutilizabile. Este esențial să evite aplicarea greutății.

În consecință, pacientul nu își va putea desfășura activitățile zilnice, ci va trebui să depindă de altcineva. Ajutorul este adesea necesar pentru orice sarcină zilnică, cum ar fi îmbrăcarea sau dușul. De aceea, este recomandat să existe un suport psihologic bun pentru a face față acestei situații.

Este extrem de important ca pacientul să urmeze instrucțiunile de utilizare a dispozitivului de întindere. Acesta este creat pentru fiecare persoană în mod specific. Vizitele la medic vor fi frecvente și se vor face radiografii pentru a verifica starea oaselor.

Pe de altă parte, trebuie acordată o atenție deosebita alimentației, în sensul de a avea un aport adecvat de vitamine și minerale care hrănesc osul în formare.

În sfârșit, la sfârșitul fazei de recuperare, este esențial să se efectueze kinetoterapie și exerciții de întindere și întărire, inclusiv reeducare motrică pentru a utiliza din nou membrele.

Rezultatele intervenției chirurgicale pentru creșterea înălțimii

Some figure

După operația pentru creșterea înălțimii, este nevoie de multă răbdare. Nu este o procedură cu rezultat imediat, ci poate dura până la 3 luni postoperator pentru a vedea rezultatele.

Cu toate acestea, alungirea osului nu este perfectă. De fapt, fiecare os are o alungire maximă. Tibia se poate lungi cu aproximativ 4 cm iar, în cazul femurului, se poate ajunge la 6 cm.

Riscuri posibile

Este esențial să consultați un specialist în această tehnică. Orice eșec poate dăuna grav sănătății. De aceea, trebuie să alegeți întotdeauna în cunoștință de cauză.

Deși destul de sigură, operația pentru creșterea înălțimii implică și riscuri. Unul dintre acestea este embolia grasă, în care anumite particule grase care alcătuiesc osul pot bloca un vas de sânge. Acesta este un risc în orice fractură sau intervenție chirurgicală ortopedică. Alte complicații similare sunt tromboza venoasă profundă și embolia pulmonară.

Pe de altă parte, după o intervenție chirurgicală pentru creșterea înălțimii, poate apărea și consolidarea osoasă prematură. În acest caz, țesutul osos se închide devreme, ceea ce face imposibilă continuarea alungirii.

De asemenea, poate apărea neconsolidarea. Contrar a ceea ce tocmai am explicat, este posibil ca în spațiul în care ar trebui să crească osul nou, acest lucru să nu se întâmple. Problema este asociată cu niveluri scăzute de vitamina D și fumat.

Citiți și: 13 posibile cauze ale furnicăturilor în organism

Considerații despre intervenția chirurgicală pentru creșterea înălțimii

Înainte de operația pentru creșterea înălțimii, este esențial să ținem cont de anumite aspecte. În primul rând, această tehnică provoacă durere, disconfort și dizabilitate. Este un proces lent, care necesită răbdare. Trebuie să vă așteptați să petreceți mai multe zile în spital. Recuperarea înseamnă o perioadă lungă de timp în care, cu siguranță, va fi necesar să fiți inactivi și în repaus.

Copiii trebuie să părăsească școala în această perioadă. Ei trebuie să continue lecțiile acasă și să nu neglijeze studiile. În acest sens, este recomandat să solicitați ajutorul unui îngrijitor special.

Nu toți oamenii pot fi supuși acestei proceduri chirurgicale. Trebuie să aveți multă voință și să fiți disciplinați, deoarece respectarea indicațiilor medicului va fi esențială pentru a obține un rezultat bun și pentru a evita complicațiile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bahney, C. S., Zondervan, R. L., Allison, P., Theologis, A., Ashley, J. W., Ahn, J., … & Hankenson, K. D. (2019). Cellular biology of fracture healing. Journal of Orthopaedic Research®37(1), 35-50. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jor.24170
  • Barinov, A. S., Vorobyev, A. A., Shtatov, V. V., Barinova, E. A., Nikolenko, V. N., Barinov, A. N., & Sinelnikov, M. Y. (2020). Excessive Aesthetic Lower Limb Elongation Management. Plastic and Reconstructive Surgery Global Open8(4). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7209867/
  • de Pablos, J. (2015). Dismetrías de los miembros inferiores. MBA Inst13(3). http://www.mbainstitute.eu/recursos/boletines/12mk075-boletin-mba-institute-bo13-150ppp.pdf
  • de Pablos, J., Herranz, P. G., Arbeloa-Gutiérrez, L., & Stefano, E. (2022). Alargamiento óseo con clavos magnéticos. Experiencia en pacientes menores de 18 años. Revista Española de Cirugía Ortopédica y Traumatología66(5), 355-363. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1888441521000989
  • Gutiérrez-Díez, M. P., Molina Gutiérrez, M. A., Prieto Tato, L., Parra García, J. I., & Bueno Sánchez, A. M. (2013). Osteogénesis imperfecta: nuevas perspectivas. Rev Esp Endocrinol Pediatr4(160), 75-85. https://idim.com.ar/blog/wp-content/uploads/2014/10/OI-Nuevas-perspectivas-Gutierrez-Diez-2013.pdf
  • Hasler, C. C., & Krieg, A. H. (2012). Current concepts of leg lengthening. Journal of children’s orthopaedics6(2), 89-104. https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1007/s11832-012-0391-5
  • Ochoa, H. C. (2008). Planificación de una elongación ósea. Orthotips AMOT4(3), 181-184. https://www.medigraphic.com/pdfs/orthotips/ot-2008/ot083f.pdf
  • Talbot, D., & Mahlberg, J. (2021). Exploration of height dissatisfaction, muscle dissatisfaction, body ideals, and eating disorder symptoms in men. Journal of American College Health, 1-6. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07448481.2021.1877143
  • Villanueva, A. N. R., Fernández, L. S., Piqueras, L. C., Lahoz, P. L., Albarova, J. G., & Muñoz, A. D. A. (2017). La elongación ósea como tratamiento de la acondroplasia, un dilema ético. Beneficiencia vs. No maleficiencia. Boletín de la Sociedad de Pediatría de Aragón, La Rioja y Soria47(2), 59-59. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/6393721.pdf
  • Yanes Calderón, M., Amor Oruña, M. T., Mesa Suárez, M., & Varona Herrera, G. (2018). Displasia esquelética. Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología44(1), 1-6. http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S0138-600X2018000100012&script=sci_arttext&tlng=en

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.