Alimente care afectează sistemul osos

22 Ianuarie, 2019
Care sunt acele alimente ce afectează sistemul osos și de ce? O dietă haotică cauzează malnutriție, lipsă de energie și probleme ale scheletului.

Este foarte importantă cunoașterea și chiar evitarea alimentelor care pot fi periculoase pentru sănătatea ta. Citind acest articol, vei afla ce alimente afectează sistemul osos.

Băuturile carbogazoase: alimente care afectează și distrug sistemul osos

Astfel de băuturi conțin o cantitate mare de acid fosforic, ce împiedică absorbția calciului. Din această cauză, ar trebui să te abții să consumi asemenea băuturi.

Cafeaua

Cafeaua: unul dintre acele alimente care afectează sistemul osos

Deși sunt recunoscute multe dintre beneficiile cafelei și deși este un produs natural, această băutură trebuie consumată cu atenție și moderație.

Altfel spus, chiar dacă adori cafeaua, nu trebuie să bei mai mult de trei cești pe zi, deoarece ea conține un produs organic numit xantină, ce stimulează eliminarea calciului prin intermediul urinei, afectând oasele.

Te invităm să citești și:

6 alimente care îți întăresc cartilajele și ligamentele

Sarea

Acest produs, consumat în exces, poate afecta sistemul osos din cauza sodiului din compoziţia sării, care, de asemenea, determină eliminarea calciului.

Alcoolul

Alcoolul afectează sistemul osos

Abuzul de alcool este foarte dăunător pentru sistemul osos din cauză că alcoolul contribuie la creșterea excreției calciului prin intermediul urinei.

Este bine pentru sănătate să bei zilnic un pahar de vin roșu sau două, dar excesul de alcool afectează oasele.

Vezi și:

Care sunt cele mai dăunătoare băuturi pentru stomac?

Carnea

Dacă mănânci multă carne, corpul tău va primi multe proteine, respectiv o cantitate mare de aminoacizi, incluzând metionina, principalul furnizor de sulf al organismului.

În exces însă, acest aminoacid crește prea mult cantitatea de calciu eliminată prin urină. În schimb, consumul de proteine vegetale permite o echilibrare a calciului în organism.

Uleiurile hidrogenate, inamic pentru sistemul osos

Uleiurile naturale obținute conțin un procent ridicat de vitamina K, necesară pentru un sistem osos sănătos. Însă procesul de producere a uleiurilor hidrogenate deteriorează această vitamină.

Astfel de uleiuri se regăsesc în unele dulciuri care se vând în magazine, de aceea ar trebui evitat consumul unor astfel de produse. Iată un motiv bun să faci dulciuri acasă!

  • Carlos Gonzalez Rotger, DIABETES: Un mundo de posibilidades.: ¿Vas a esperar a que sea demasiado tarde o vas a hacer algo por tu salud ahora?. Carlos Gonzalez Rotger, 2013.
  • Gloria García, Alimentos Que Ayudan a Prevenir y Combatir Enfermedades. Palibrio, 2012.
  • Simeon Margolis, Johns Hopkins Medical Institutions. Johns Hopkins Symptoms and Remedies: The Complete Home Medical Reference. Pensilvannia University.2009.
  • Marcia Onzari. Fundamentos de nutrición en el deporte. El Ateneo, 2014.
  • Francesc Fossas. Qué comer: consejos y curiosidades de la nutrición. Océano Ámbar,2008.
  • Guarnotta V, Riela S, Massaro M, Bonventre S, Inviati A, Ciresi A, et al. The daily consumption of cola can determine hypocalcemia: A case report of postsurgical hypoparathyroidism-related hypocalcemia refractory to supplemental therapy with high doses of oral calcium. Front Endocrinol (Lausanne). 2017;
  • Heaney RP. Effects of caffeine on bone and the calcium economy. Food and Chemical Toxicology. 2002.
  • Teucher B, Dainty JR, Spinks CA, Majsak-Newman G, Berry DJ, Hoogewerff JA, et al. Sodium and bone health: impact of moderately high and low salt intakes on calcium metabolism in postmenopausal women. J Bone Miner Res. 2008;
  • Sampson HW. Alcohol and Other Factors Affecting Osteoporosis Risk in Women. Alcohol Res Heal. 2002;
  • Cao JJ, Nielsen FH. Acid diet (high-meat protein) effects on calcium metabolism and bone health. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care. 2010.
  • Booth SL, Lichtenstein AH, O’Brien-Morse M, McKeown NM, Wood RJ, Saltzman E, et al. Effects of a hydrogenated form of vitamin K on bone formation and resorption. Am J Clin Nutr. 2001;