Opțiuni pentru a distra copiii fără internet
Colorarea, rezolvarea puzzle-urilor, îmbrăcarea, ghicitorile sau mersul în parc sunt câteva opțiuni pentru a distra copiii fără internet. Aceste alternative sunt educative și mult mai interesante decât aplicațiile sau jocurile online. Amintiți-vă că tehnologia va fi mereu acolo, dar copilăria este trecătoare!
Tabletele, computerele, telefoanele și televizoarele inteligente sunt ideale ca metode de distragere a atenției, dar creativitatea și dezvoltarea cognitivă trebuie stimulate și în alte moduri.
20 de activități pentru a distra copiii fără internet
Alegerea internetului ca hobby nu este un lucru greșit; problema apare atunci când copilul devine dependent de un dispozitiv, ceea ce reprezintă un risc din cauza manipulării necorespunzătoare și prădătorilor din mediul online, potrivit publicației Journal of the Institute of Legal Research.
1. Separarea obiectelor
Este o activitate plăcută pentru copiii de la 1 la 2 ani. În loc să porniți tableta și să redați videoclipuri sau desene animate, învățați copilul să sorteze obiecte după culoare, mărime sau tip. Pernele, jucăriile de pluș sau cuburile de plastic sunt obiecte util în acest scop.
2. Ochirea țintei cu hârtie
Aveți nevoie de un tub de hârtie igienică gol. Decorați-l împreună cu cel mic. Aruncați bile de hârtie țintind spre gaura rolei. Câștigă cel care nimerește gaura de cele mai multe ori. Veți stimula o competiție sănătoasă.
3. Cursă cu paie și bile din hârtie
Căutați un joc super simplu și distractiv? Folosiți hârtie și paie în funcție de numărul de participanți. Luați hârtia și formați mai multe bile. Marcați o linie de plecare și una de sosire la o anumită distanță.
Suflând în paie, bilele trebuie să se rostogolească până la linia de sosire. Cine ajunge primul la finalul cursei câștigă concursul. Jocurile manuale dezvoltă dexteritatea, ceea ce îi stimulează pe copii la nivel cognitiv.
4. Găsirea comorii
Proiectați o hartă a comorii pe care o veți ascunde într-o cameră a casei. Urmând indicii, copilul trebuie să o găsească. Inversarea rolurilor este incitantă: părinții explorează și micuții pregătesc harta.
Descoperiți: Exercițiile crossfit pentru copii: beneficii
5. Origami
Această tehnică influențează abilitățile de învățare de bază, conform articolului La papiroflexia como herramienta útil para el aprendizaje en niños: a propósito de una experiencia, publicat de revista Ciencias de la Educación a Universității din Carabobo.
Pe lângă tutorialele online, există cărți care vă învață cum să îndoiți hârtia și să creați animale, avioane, mașini, inimi și alte lucruri. Pentru această activitate, nu este nevoie de foarfece sau lipici, ci doar de atenție și răbdare.
6. Joc trivia
Inventați un joc trivia despre familie. În felul acesta, copiii vor cunoaște mai bine rudele. Scrieți întrebările și răspunsurile pe cartonașe. Puteți alege și subiect de interes pentru toată lumea.
7. Spectacole acasă
În fiecare familie există unul sau mai mulți membri cu un anumit talent artistic. Organizați mici spectacole: dans, teatru, păpuși, dramă și magie. Veți stimula creativitatea și curajul celor mici.
8. Gătit în familie
Inventați rețete cu ingredientele din cămară. Prepararea fursecurilor sau coacerea și decorarea unui tort sunt unele dintre cele mai distractive și delicioase activități pentru copii.
9. ȚOMANAP
Această alternativă de a distra copiii constă în a lua o foaie și a crea mai multe coloane: țări, orașe, munți, ape, nume, animale și plante. Trebuie să completați câmpurile cu termeni a căror inițială corespunde celei indicate. Cine termină primul strigă „Țomanap”.
Fiecare cuvânt diferit înseamnă 100 de puncte. Dacă variantele participanților coincid, se acordă 50 de puncte. După mai multe runde, cine are cele mai multe puncte devine campion.
10. Jocuri de societate
Există un joc pentru toate gusturile. Rugați copiii să-și invite prietenii și să petreacă o după-amiază de jocuri tradiționale.
11. Doborârea sticlelor
Luați sticle de plastic goale și o minge moale. Așezați sticlele asemenea pieselor de domino. Cine doboară cele mai multe sticle cu mingea, câștigă.
12. Maraton acasă
Construiți un circuit cu abdomene, sărituri și alte exerciții simple. Copiii se antrenează, se distrează departe de internet și devin mai sănătoși.
13. Știință
Experimentele acasă cu puțină chimie și fizică sunt foarte distractive. Aflați ce proiect științific puteți să dezvoltați acasă. Există ghiduri realizate în acest scop.
14. Reciclare
Explică-le copiilor importanța reciclării și motivează-i folosind deșeuri pentru a realiza jucării simple.
15. Jocuri de cuvinte
Fundația Ayuda en Acción evidențiază beneficiile jocurilor de cuvinte pentru copii. Acestea ajută la îmbunătățirea vocabularului și la trezirea interesului pentru limba maternă, printre alte beneficii. Faceți o listă și exersați!
16. Yoga și meditație
Energia pe care o au copiii poate fi canalizată prin meditație. Există metode de relaxare și respirație special create pentru copii, care le îmbunătățește starea de spirit.
17. Lectură
Nu este un joc, dar este un obicei important, cu mult peste orice opțiune de a distra copiii fără internet. Variați între povești și cărți pe anumite subiecte care trezesc interesul celor mici.
18. Fazan
Primul jucător spune un cuvânt, iar următorul jucător alege altul care începe cu ultima silabă a primului cuvânt. Câștigă cel care își blochează adversarii.
Descoperiți: Ghid de utilizare a graficelor de modificare a comportamentului la copii
19. Cursă cu obstacole
Mobilierul, pernele și jucăriile pot fi folosite pentru a crea o cursă cu obstacole care va fi câștigată de cel care o finalizează cel mai rapid.
20. Organizarea casei
Copiii trebuie să fie incluși în treburile casnice. Delegați sarcini, cum ar fi aspiratul, spălatul vaselor, împăturirea rufelor sau aruncarea gunoiului.
Încurajați copiii să doneze jucăriile nefolosite, astfel încât să colaboreze la eliberarea spațiului prețios în locuință.
Importanța jocurilor și activităților recreative fără internet pentru copii
A distra copiii fără internet este un lucru benefic pentru învățare și dobândirea abilităților fizice, abilități emoționale și sociale. Trebuie să li se acorde libertatea de a investiga exteriorul, natura și semenii, deoarece:
- Scapă de temeri.
- Învață să relaționeze și să împărtășească.
- Cooperează și învață să fie lideri.
- Își dezvoltă imaginația.
- Devin mai independenți.
Metode alternative de a distra copiii fără internet
Într-o lume care se mișcă odată cu tehnologia, pare aproape imposibil să separăm copiii de ecrane, mai ales când există atât de mult conținut online. Nu este vorba despre eliminarea totală a internetului, ci despre utilizarea sa cu moderație. Lăsați copiii pe internet, dar rezervați timp și pentru distracție cu familia și prietenii în aer liber fără tabletă, computer sau telefon.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Acuña I, Pérez K. La papiroflexia como herramienta útil para el aprendizaje en niños: a propósito de una experiencia. Revista Ciencias de La Educación. Universidad de Carabobo. Venezuela; 2009. https://www.mendeley.com/catalogue/75ef2041-704d-3a29-9d4e-31464687393f/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7Bdd83674b-1cc2-4d18-aa3d-604c2d8b6408%7D
- Zúñiga Becerra O. Educación y prevención en materia de protección de datos personales de niños, niñas y adolescentes en Internet. Estudios en Derecho a La Información, 1(5), 59. México; 2018. https://doi.org/10.22201/iij.25940082e.2018.5.12122
- Trabalenguas infantiles para niños (cortos y fáciles). Fundación Ayuda en Acción. España; 2018. https://ayudaenaccion.org/ong/blog/educacion/trabalenguas-para-ninos/
- Museo de la Ciencia de Valladolid. Revista Menuda Ciencia. España. https://www.museocienciavalladolid.es/sala-de-prensa/revistas
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.