Ortopantomografia: ce este și la ce servește?
 

Ortopantomografia: ce este și la ce servește?

Ortopantomografia este o metodă de diagnostic dentar care oferă o imagine generală a părții inferioare a feței. Aflați în ce constă și ce indicații are!
Ortopantomografia: ce este și la ce servește?
Vanesa Evangelina Buffa

Scris și verificat de medicul stomatolog Vanesa Evangelina Buffa.

Ultima actualizare: 11 decembrie, 2022

Ortopantomografia este un instrument de diagnostic comun în stomatologie. Este o radiografie care oferă o vedere detaliată a părții inferioare a feței. Acest studiu radiografic îi ajută pe stomatologi să completeze informațiile obținute la examenul clinic. În plus, le permite să detecteze patologii care nu pot fi văzute cu ochiul liber și să planifice tratamentele în mod adecvat.

Grația furnizării de informații relevante despre oase și dinți, utilizarea tehnicii devine din ce în ce mai frecventă. Citiți mai departe și aflați mai multe despre această metodă de diagnostic foarte importantă în îngrijirea dentară!

Ce este ortopantomografia sau radiografia panoramică?

Ortopantomografia este o tehnică radiografică extraorală care permite obținerea unei imagini a porțiunii inferioare a feței. Filmul receptor și sursa de raze X se află în afara gurii pacientului.

Aparatul radiografic efectuează o mișcare sincronă în jurul capului pacientului, înregistrând informațiile pe mai multe radiografii. Radiografiile suprapuse surprind structurile tridimensionale ale feței într-o singură imagine 2D.

Ortopantomografia este cunoscută și sub denumirea de radiografie panoramică, deoarece generează o singură imagine cu maxilarul, mandibula și dinții. De asemenea, aceasta arată dinții care nu au erupt încă și structurile care alcătuiesc articulația temporomandibulară.

În practica dentară, ortopantomografia înseamnă o metodă de diagnostic complementară care oferă informații valoroase profesionistului. Este foarte utilă pentru detectarea leziunilor la nivelul elementelor dentare, a afecțiunilor osoase, a problemelor de erupție și a tulburărilor articulației temporomandibulare.

Aceste imagini permit planificarea anumitor terapii, cum ar fi intervențiile chirurgicale, tratamentele parodontale și tratamentele ortodontice. În prezent, există echipamente digitale care reduc doza de radiație utilizată.

Caracteristicile ortopantomografiei

Una dintre caracteristicile principale ale ortopantomografiei este faptul că este o radiografie extraorală. Filmul radiografic este plasat în afara gurii pacientului.

Pentru efectuarea acestui tip de studiu, se utilizează un dispozitiv radiografic special, care are un braț ancorat pe o coloană verticală. Dispozitivul se rotește în jurul capului pacientului. Tubul și placa efectuează o mișcare sincronă care permite înregistrarea tuturor structurilor faciale scanate.

Un alt aspect particular al ortopantomografiei este includerea mai multor structuri orale și faciale importante în aceeași imagine radiografică. Medicii pot vedea ambele arcade dentare, sinusurile maxilare, articulațiile temporomandibulare de pe ambele părți și, deși mai puțin clar, unele structuri moi.

Medic care folosește ortopantomografia
Deși utilizarea radiațiilor este mai mare decât în cazul plăcilor dentare convenționale, cantitatea este neglijabilă.

La ce servesc radiografiile panoramice?

Informațiile furnizate de radiografiile panoramice sunt atât de complexe, încât utilizările lor sunt variate. Următoarele sunt cele mai frecvente situații în care ortopantomografia este foarte utilă:

  • Cariile dentare: radiografia arată petele întunecate ce indică pierderea structurii dinților. Ajută la identificarea leziunilor care sunt dificil de vizualizat la examenul clinic sau care sunt ascunse sub plombe. De asemenea, determină amploarea și adâncimea daunelor.
  • Structura osoasă: arată cantitatea și calitatea structurii osoase. Evidențiază pierderea înălțimii alveolare atunci când există parodontită sau arată rămășița de os după extracția dentară pentru plasarea implanturilor.
  • Procesele infecțioase: ajută la descoperirea infecțiilor în jurul unui dinte sau în structura osului.
  • Dinții ascunși: dinții care nu au erupt și sunt localizați în interiorul osului sunt vizibili. Radiografia arată germenul dentar, gradul de formare a dintelui și orientarea și poziția acestuia. Aceste informații sunt foarte utile pentru programarea intervențiilor chirurgicale.
  • Cronologia dentară: observând dinții erupți și gradul de formare a celor care nu au apărut încă, se poate determina vârsta dentară a pacientului. În plus, se poate monitoriza procesul eruptiv.
  • Problemele articulare temporomandibulare
  • Prezența leziunilor patologice

Importanța ortopantomografiei în planificarea tratamentului

Ortopantomografia este extrem de importantă pentru planificarea anumitor proceduri. Deținerea de informații exacte cu privire la structurile orale îi permite dentistului să aleagă tratamentul corect.

În cazul cariilor dentare, detectarea leziunilor ascunse și observarea gravității acestora îl vor ajuta pe dentist să aleagă un tip umplutură sau alt tip de tratament. Dacă pulpa este compromisă, medicul va trece la obturația de canal.

La pacienții cu gingivită și boală parodontală, radiografia panoramică permite vizualizarea infecțiilor subgingivale. De asemenea, poate detecta buzunarele parodontale și abcesele dentare și permite analizarea pierderii înălțimii osului alveolar.

Pentru plasarea implanturilor dentare, utilizarea ortopantomografiei este esențială. Acest studiu radiografic permite analiza grosimii și calității osului în care vor fi așezate șuruburile, relația cu reperele anatomice importante și planificarea intervenției într-un mod precis și sigur.

Radiografiile panoramice sunt utile și la pacienții copii. Abilitatea de a monitoriza procesul eruptiv și de a analiza caracteristicile maxilarelor pe măsură ce acestea se dezvoltă ajută la depistarea timpurie a problemelor. Cunoașterea caracteristicilor anatomice ale gurii copilului este extrem de importantă în tratamentele ortodontice.

Cum se efectuează o ortopantomografie?

După cum am menționat deja, se folosesc echipamente radiografice speciale care se rotesc în jurul capului pacientului. Efectuarea acestui test este simplă, sigură și confortabilă pentru oricine.

În general, procedura se efectuează cu pacientul în picioare. Dacă este necesar, poate fi adaptată și efectuată cu pacientul în șezut. Pacientul va purta un șorț de plumb pentru protecție.

În momentul examinării, medicul dentist îi cere pacientului să muște o bucată de plastic de unică folosință, care menține gura în poziția corectă și arcurile dentare separate. Maxilarul se sprijină pe o parte a dispozitivului și mâinile vor ține două mânere care vor ajuta pacientul să fie cât mai liniștit și drept posibil.

Aparatul se va roti în jurul capului pacientului, înregistrând structurile faciale. În prezent, se folosesc dispozitive digitale care reduc cantitatea de radiație utilizată și care permit vizualizarea imaginii obținute pe un ecran încorporat în echipament.

Durata testului este de doar câteva minute și nu necesită nicio pregătire prealabilă. În timpul procedurii, pacientul nu simte disconfort.

Montarea unui aparat dentar
Studiul permite planificarea tratamentelor pe termen lung, cum ar fi ortodonția.

Clarificări importante

Dacă o femeie știe sau suspectează că este însărcinată, trebuie să informeze medicul. Radiațiile pot fi periculoase pentru făt, mai ales la începutul sarcinii și în doze mari.

Cantitatea de radiație utilizată în ortopantomografie este minimă. Cu toate acestea, utilizarea tehnicii la femeile gravide are loc doar dacă este neapărat necesar. Burta și gâtul gravidei trebuie acoperite cu un șorț cu plumb pentru a proteja aceste zone sensibile.

În mod ideal, radiografiile ar trebui evitate pe tot parcursul sarcinii, dar mai ales în primul trimestru. În această perioadă se dezvoltă organele vitale ale bebelușului și riscurile sunt mai mari.

În ceea ce privește utilizarea ortopantomografiei la copii și adolescenți, medicii trebuie să analizeze raportul cost-beneficiu al efectuării procedurii. De multe ori, informațiile furnizate de acest studiu permit tratarea timpurie a problemelor grave.

Având în vedere cantitatea redusă de radiații și dacă se utilizează o protecție adecvată, radiografia panoramică poate oferi informații valoroase în cabinetele de stomatologie pediatrică. Medicul dentist va evalua întotdeauna nevoia reală.

Ortopantomografia oferă imagini valoroase

După cum ați văzut, ortopantomografia este un examen rapid, confortabil și sigur. Aceasta oferă informații valoroase medicului. În plus, echipamentele noi necesită un nivel minim de radiații pentru a obține imediat imagini digitale de calitate ridicată.

Prin urmare, dacă medicul dentist vă recomandă radiografia panoramică, veți obține cu siguranță beneficii. Este o metodă confortabilă, care va ajuta medicul să vă ofere cea mai bună îngrijire.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rodney Alberto, D. M., Elizabeth, V. B., & Ismara, Z. L. (2021, July). LA ORTOPANTOMOGRAFÍA COMO MEDIO ÚTIL EN LAS AFECCIONES DENTOMAXILOFACIALES. In cibamanz2021.
  • Santos, B. F. D. (2020). Ortopantomografia digital e CBCT na avaliação do paciente com DTM (Doctoral dissertation).
  • Rodríguez Peinado, N. (2017). Aplicación de la ortopantomografía digital al estudio del tamaño del área apical anterior y media en una población infantil con mordida cruzada unilateral.
  • Maldonado de Aquino, C. E. (2001). Ortopantomografía valoración e interpretación en ortodoncia. In Ortopantomografía valoración e interpretación en ortodoncia (pp. 40-40).
  • Martínez, M. T. V. (1989). La ortopantomografía, vínculo entre el ortodoncista y el odontopediatra. Ortodoncia española: Boletín de la Sociedad Española de Ortodoncia30(3), 167-173.
  • Carvalho, T. D. D. (2017). Precisão da ortopantomografia na medição do comprimento de implantes, numa clínica universitária (Doctoral dissertation).
  • Oliveira, L. C. S. D. (2018). A radiografia digital na Medicina Dentária (Doctoral dissertation).
  • Castillo Alcoser, C. M., Crespo Mora, V. I., Castelo Reyna, M. A., & León Velastegui, M. A. (2020). Análisis ortopantomográfico en la determinación de la posición recurrente de terceros molares. Revista Eugenio Espejo14(1), 8-17.
  • Macías, M. D. M., Muñoz-Macías, N. V., & Jimbo-Mendoza, J. C. (2017). Algunas consideraciones acerca de la radiografía panorámica. Polo del Conocimiento2(3), 103-111.
  • Fuentes, R., Arias, A., & Borie-Echevarría, E. (2021). Radiografía Panorámica: Una Herramienta Invaluable para el Estudio del Componente Óseo y Dental del Territorio Maxilofacial. International Journal of Morphology39(1), 268-273.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.