Osteosarcomul la copii: simptome și tratament
Osteosarcomul la copii reprezintă 3% din cancerele care apar în copilărie. Este cel mai frecvent tip de cancer osos și unul dintre puținele care debutează direct în acest țesut. Uneori, se poate răspândi în alte regiuni ale corpului.
Dacă osteosarcomul la copii nu se extinde dincolo de zona inițială, rata de supraviețuire este estimată a fi între 60 și 80%. Totul depinde de eficacitatea chimioterapiei. Dacă boala s-a răspândit deja în alte zone, șansele de supraviețuire sunt mult mai mici.
Se estimează că osteosarcomul la copii reprezintă aproximativ jumătate din cazurile diagnosticate. De obicei, boala apare la o vârstă cuprinsă între 10 și 30 de ani. Acest tip de cancer este mai frecvent în rândul adolescenților.
Ce este osteosarcomul?
Osteosarcomul este un tip de cancer care se dezvoltă în celulele osoase. Denumit și sarcom osteogen, apare ca o tumoare malignă care se poate răspândi în aproape orice altă parte a corpului; de obicei, se duce mai întâi la plămâni.
Acest cancer debutează la capetele oaselor brațelor sau picioarelor, dar apare și în alte oase. Cel mai frecvent apare în următoarele zone:
- Genunchiul superior sau femurul distal
- Sub genunchi sau la nivelul tibiei proximale
- Sub umăr sau la nivelul humerusului proximal
Osteosarcomul apare la copiii peste 10 ani. Se crede că acest cancer este asociat cu o insuficiență a ADN-ului în celulele osoase în perioadele de creștere intensă. În general, afectează băieții mai des decât fetele și majoritatea cazurilor apar la genunchi.
Descoperiți: 5 dintre cele mai rare tipuri de cancer
Tipuri de osteosarcom la copii
Există două tipuri de osteosarcom la copii și adulți. Fiecare dintre ele include mai multe subtipuri:
- Tumoarea centrală, numită și tumoare medulară, care apare în zona profundă a osului
- Osteosarcom central convențional
- Osteosarcom elangiectatic
- Osteosarcom intraosos bine diferențiat sau de grad scăzut
- Osteosarcom cu celule mici
- Tumoarea superficială sau periferică, care apare în zonele mai puțin adânci
- Osteosarcom parostal, numit și juxtacortical
- Osteosarcom periostal
- Osteosarcom superficial de grad înalt
Factori de risc
În general, osteosarcoamele apar la persoanele care nu au alte boli sau antecedente familiale de cancer osos. Totul indică faptul că, la întâmplare, apare un set de modificări genetice care duc la apariția bolii.
Acestea fiind spuse, trebuie remarcat faptul că, în unele cazuri, există factori care favorizează dezvoltarea bolii. Unii dintre ei sunt următorii:
- Istoric de tratament cu radiații pentru alte tipuri de cancer; mai ales dacă acest lucru se întâmplă la o vârstă foarte fragedă.
- Retinoblastom moștenit
- Prezența anterioară a altor boli: sindromul Li-Fraumeni, sindromul Werner și sindromul Rothmund-Thomson
Simptomele osteosarcomului la copii
Simptomele osteosarcomului pot fi foarte variate. Anumiți pacienți nu prezintă semne ale bolii. Cu toate acestea, printre cele mai frecvente manifestări se numără următoarele:
- Durere la nivelul unui os sau al unei articulații, care se înrăutățește în timp și devine insuportabilă
- Oase rupte, fără cauză aparentă
- Prezența unei mase
- Pierderea controlului intestinului sau al vezicii urinare
- Dureri de spate
Este foarte important să se acorde atenție acestor simptome, mai ales în perioada adolescenței. În cazul oricărei suspiciuni, trebuie consultat un specialist.
Diagnosticul și tratamentul osteosarcomului la copii
De obicei, diagnosticul se stabilește pe baza interviului clinic și a istoricului de sănătate, alături de anumite teste. De obicei, începe cu efectuarea de radiografii, care sunt completate de un RMN. Odată ce problema este detectată și zona este identificată, are loc o biopsie.
Când diagnosticul se confirmă, medicul solicită un CT toracic, o scanare osoasă și, uneori, mai multe RMN-uri. Toate acestea ajută la determinarea exactă a tratamentului.
Tratamentul osteosarcomului la copii include chimioterapia, cu scopul de a micșora masa canceroasă. Apoi, este necesară o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta tumorile sau celulele canceroase. La final, se repetă chimioterapia pentru a minimiza șansa de revenire a cancerului.
Descoperiți: Caracteristicile și utilizările radioterapiei
Observatori împotriva osteosarcomului la copii
După cum am văzut, osteosarcomul la copii poate apărea într-un mod subtil și fără antecedente. Prin urmare, este indicat să fim atenți la apariția eventualelor simptome, mai ales în perioada adolescenței.
În cazul oricărei suspiciuni, trebuie consultat un specialist pentru a exclude boala și alte posibile patologii care compromit grav sănătatea.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bello, A., Márquez, A. H., & Noris-Suárez, K. (2007). El grado de glicosilación del colágeno óseo regula la adhesión y la capacidad de biomineralizar de las células óseas. In IV Latin American Congress on Biomedical Engineering 2007, Bioengineering Solutions for Latin America Health (pp. 663-666). Springer, Berlin, Heidelberg.
- Millán-Rodríguez, A. C., Lázaro-González, V., Dios-Castro, E., R Regal, A., Cores, F. J., & Fernández-Vila, P. C. (2008). Disminución de agudeza visual, primer síntoma de un tumor medular. Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología, 83(7), 437-440.
- Cortés-Rodríguez, R., Castañeda-Pichardo, G., & Tercero-Quintanilla, G. (2010). Guía de diagnóstico y tratamiento para pacientes pediátricos con osteosarcoma. Archivos de Investigación Materno Infantil, 2(2), 60-66.