Logo image
Logo image

Ovăzul la micul dejun: este sănătos?

4 minute
Consumul de ovăz la micul dejun este ideal pentru îmbunătățirea digestiei și reducerea riscului de boli cronice. Așadar, de ce este ovăzul atât de bun pentru sănătate? Află în acest articol!
Ovăzul la micul dejun: este sănătos?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Am discutat de multe ori despre importanța micului dejun. În timp ce unii sugerează că acesta este cea mai importantă masă a zilei, alții susțin că putem sări peste el. În orice caz, dacă iei micul dejun, este esențial să incluzi la această masă alimente nutriționale de înaltă calitate. De aceea, îți vom spune de ce este recomandat să consumi ovăzul la micul dejun. De asemenea, în acest articol vei afla care sunt beneficiile acestei cereale.

Ovăzul la micul dejun

Potrivit unui articol apărut în Journal of Food Science and Technology, ovăzul se remarcă prin conținutul său de fibre alimentare, aminoacizi, acizi grași, vitamine, minerale și fitochimicale. Așadar, este una dintre cele mai sănătoase și mai complete cereale.

Când vine vorba de alegerea unei cereale pentru micul dejun, ovăzul este în mod clar opțiunea preferată. Acesta conține carbohidrați complecși și o cantitate semnificativă de fibre. De asemenea, conține micronutrienți, precum vitaminele B și minerale, precum calciul și fierul. Aceștia sunt necesari pentru realizarea reacțiilor fiziologice vitale.

În același timp, merită menționat faptul că ovăzul este un aliment foarte versatil. Cu alte cuvinte, îl poți mânca în mai multe moduri la micul dejun. De exemplu, îl poți combina cu fructe de pădure, banane, produse lactate și alte ingrediente care oferă substanțe nutritive importante pentru organism.

Îți recomandăm:

Ceai de rhodiola și ovăz pentru energie

Some figure
Ovăzul este cunoscut ca una dintre cele mai complete cereale în ceea ce privește nutrienții. De aceea, este o alegere bună pentru micul dejun.

Ovăzul la micul dejun: beneficii

Unul dintre beneficiile consumului de fulgi de ovăz la micul dejun este faptul că îți permite să obții beta-glucani. Acesta este un tip de fibre solubile care sunt benefice pentru sănătate. Ce altceva recomandă experții?

Îmbunătățește compoziția microbiotei intestinale

Fibrele solubile sunt o substanță esențială pentru supraviețuirea bacteriilor benefice care trăiesc în intestine. Cercetările publicate în The Journal of Nutritional Biochemistry demonstrează acest lucru.

Această substanță fermentează la nivel intestinal și generează acizi grași cu lanț scurt, cu caracter antiinflamator. De asemenea, multe dintre produsele fermentației servesc ca substrat pentru a asigura bunăstarea bacteriilor.

Merită remarcată importanța microbiotei pentru sănătatea generală. În zilele noastre, experții consideră că microbiota este un organ independent care intervine în funcționarea sistemului imunitar. De asemenea, aceasta modulează riscul de a dezvolta patologii complexe.

Ajută la ameliorarea constipației

Când vine vorba de combaterea constipației, în afară de asigurarea unui aport adecvat de apă, este necesar să includem fibrele în dietă. Din acest motiv, consumul de fulgi de ovăz la micul dejun este benefic. Asimilarea nutrienților săi contribuie la formarea bolului fecal și stimulează mișcările peristaltice.

Potrivit unui studiu publicat în International Journal of Clinical Practice, un aport redus de fibre în dietă poate genera constipație pe termen mediu.

Prevenirea cancerului de colon

Pentru a preveni dezvoltarea unor patologii complexe, cum ar fi cancerul de colon, este esențial să consumi fibre. Consumul de ovăz la micul dejun poate avea un impact pozitiv asupra reducerii riscului de cancer la colon, după cum sugerează o meta-analiză publicată în International Journal of Food Sciences and Nutrition.

Îți recomandăm:

Rețetă de biscuiți cu ovăz și iaurt fără zahăr

O rețetă pentru savurarea ovăzului la micul dejun

Există multe modalități de a consuma ovăzul la micul dejun. Astăzi, vrem să-ți împărtășim o rețetă cu fulgi de ovăz. Poți adăuga orice topping îți place. Încearcă și tu!

Ingrediente

  • 1/2 cană de lapte (125 ml)
  • 3 linguri de ovăz (45 g)
  • Topping (nuci, semințe, fructe, etc.)

Mod de preparare

  • Mai întâi, încălzește laptele la foc mediu împreună cu fulgii de ovăz, amestecând continuu.
  • Când capătă o consistență groasă, preparatul este gata.
  • Acum, pune preparatul într-un castron și lasă-l să se răcească.
  • Pentru a termina, adaugă toppinguri la alegere. Poți pune fructe de pădure, nuci, semințe de chia sau bucăți de ciocolată neagră, de exemplu.
Some figure
Ovăzul este versatil și se combină foarte bine cu alte ingrediente sănătoase, cum ar fi fructele, nucile și semințele.

Consumă ovăzul la micul dejun și bucură-te de o sănătate mai bună

Consumul de ovăz la micul dejun este ideal pentru îmbunătățirea tranzitului intestinal și reducerea riscului de boli cronice. Acest aliment, mulțumită valorii sale nutritive și energetice, reprezintă o modalitate excelentă de a-ți începe ziua în mod corect. De fapt, nu este o opțiune sănătoasă doar pentru micul dejun. Îl poți consuma și la prânz, în timpul unei gustări sau ca parte a unei cine ușoare.

Deci, ce mai aștepți? Consumă și tu mai mult ovăz!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rasane P, Jha A, Sabikhi L, Kumar A, Unnikrishnan VS. Nutritional advantages of oats and opportunities for its processing as value added foods – a review. J Food Sci Technol. 2015;52(2):662-675. doi:10.1007/s13197-013-1072-1
  • Jayachandran M., Chen J., Chung SSM., Xu B., A critical review on the impacts of b glucans on gut microbiota and human health. J Nutr Biochem, 2018. 61: 101-110.
  • Emmanuel A., Mattace Raso F., Neri MC., Petersen KU., et al., Constipation in older people: a consensus statement. Int J Clin Pract, 2017.
  • Gianfredi V., Salvatori T., Villarini M., Moretti M., et al., Is dietary fibre truly protective against colon cancer? A systematic review and meta analysis. Int J Food Sci Nutr, 2018. 69 (8): 904-915.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.