Pahimetrie corneană: ce este și cum se efectuează procedura?
Ce este o pahimetrie corneană? Pahimetria este un test de diagnostic care se efectuează pentru a detecta unele boli ale ochiului. De asemenea, servește pentru a decide care este cel mai convenabil tratament în funcție de cazul fiecărei persoane.
Acest test este foarte rapid, nedureros și eficient. Ceea ce se face prin pahimetrie este măsurarea grosimii corneei. Aceste informații sunt de mare ajutor pentru a stabili un diagnostic obiectiv al anumitor boli oculare și pentru a defini tratamentul acestora. Este, de asemenea, utilizat preoperator și în urmărirea unor intervenții chirurgicale oculare.
Ce este o pahimetrie corneană?
Pahimetria este un examen oftalmologic prin care se măsoară grosimea corneei. Aceasta din urmă este stratul de țesut transparent care acoperă zona anterioară a ochiului. De obicei, măsoară între 500 și 600 microni în zona centrală și între 600 și 800 în zona periferică.
Grosimea corneei influențează presiunea oculară și aceasta este o informație foarte importantă în urmărirea cazurilor de glaucom. Atunci când corneea este groasă, poate genera date false de înaltă presiune. Dacă este subțire, poate produce o presiune scăzută falsă.
Grosimea corneei este o informație importantă pentru a ști dacă o persoană este un bun candidat pentru intervenții chirurgicale refractive, care se efectuează în cazurile de miopie, hipermetropie și astigmatism.
Pahimetria este utilizată pentru a diagnostica unele boli care afectează grosimea corneei. Keratoconus, de exemplu, subțiază acest strat. În schimb, edemul cornean îl îngroașă. Prin urmare, măsurarea corneei ajută la diagnosticarea unor anomalii ca acestea.
Recomandăm: 4 remedii pentru durerea de ochi 100% naturale
Tipuri de pahimetrie corneană
Există trei tipuri de pahimetrie: optică, cu ultrasunete și laser de coerență. Diferența constă în tehnica utilizată și în datele pe care le oferă fiecare tip. Să analizăm fiecare dintre aceste tipuri.
1. Pahimetrie optică
Se folosește un dispozitiv numit pahimetru optic, care este atașat la un biomicroscop numit „lampă cu fantă”. Uneori are și o structură în oglindă. În acest tip de pahimetrie, dispozitivul nu intră în contact direct cu corneea, ci identifică diferența dintre reflexiile luminii.
2. Pahimetrie cu ultrasunete
În acest caz, măsurarea grosimii corneei se efectuează cu ajutorul ultrasunetelor. Se utilizează o sondă care permite determinarea grosimii corneei în punctul specific în care este plasată. Oferă o precizie mai mare.
3. Pahimetrie cu laser de coerență (OCT)
Acesta este tipul de pahimetrie care oferă cele mai precise rezultate. Pahimetria convențională este combinată cu tomografia de coerență optimă. În acest fel, se pot obține hărți ale grosimii corneei și diferitele structuri corneene pot fi studiate separat.
Cine ar trebui să opteze pentru o pahimetrie corneană?
Pahimetria este utilizată pentru diagnosticul și tratamentul glaucomului. După cum am indicat anterior, o cornee groasă sau subțire modifică valorile presiunii oculare. Prin urmare, este necesar să se cunoască grosimea exactă a corneei pentru a înțelege mai bine valorile tensiunii intraoculare.
Acest test este indicat și pentru cei care intenționează să fie supuși unei intervenții chirurgicale refractive. În primul rând, vă permite să știți dacă sunt candidați buni pentru aceasta. Acest lucru vă ajută să alegeți cel mai adecvat tratament. Același lucru este valabil și pentru operațiile corneene.
Este convenabil să efectuați acest test pentru a diagnostica și monitoriza evoluția în cazurile de keratoconus, o boală care subțiază și deformează corneea. Ceva similar se aplică bolilor precum edemul corneei, distrofiile, etc.
În cele din urmă, pahimetria periodică este indicată persoanelor care poartă lentile de contact. Acestea generează o subțiere a corneei estimată la patru microni pe an, chiar dacă adaptarea la ochi este perfectă. Prin urmare, grosimea corneei trebuie monitorizată periodic.
Cum se efectuează o pahimetrie?
După cum am menționat deja, pahimetria este un test rapid, nedureros, care nu provoacă disconfort pacientului. Nu necesită nicio pregătire specială, cu excepția persoanelor care poartă lentile de contact: acestea ar trebui să înceteze să le mai poarte înainte de test.
Dacă lentilele de contact sunt dure, pacientul trebui să înceteze să le mai poarte cu 15 zile înainte de test; dacă sunt moi, între 5 și 8 zile înainte. Procedura în sine variază în funcție de tehnica utilizată. În cazul pahimetriei optice, nu există contact, iar testul se efectuează pur și simplu cu o lumină.
În pahimetria cu ultrasunete sau laser, un anestezic poate fi plasat în ochi. Apoi, o sondă este pusă în partea din față a ochiului. Privirea trebuie să rămână fixă într-un anumit punct, în timp ce datele sunt înregistrate. Durează doar câteva minute.
Citiți mai mult: Secretele unei bune igiene vizuale: sănătatea ochilor
Pahimetria corneană este un test diagnostic important
Pahimetria este un test care ajută la detectarea diferitelor boli oculare. Dacă se face la timp, este de mare ajutor pentru a proteja ochii de daunele provocate de diverse patologii. În plus, oferă date valoroase pentru a alege tratamentul corect.
Este un test foarte simplu care se poate face atât cu pupila dilatată, cât și fără. În medie, durează doar cinci minute și nu provoacă disconfort pacientului. Prin urmare, este un test funcțional care trebuie efectuat atunci când medicul îl solicită.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Casado, I. T., & Bregado, Y. T. V. (2012). Espesor corneal y variables epidemiológicas y fisiológicas en población de riesgo de glaucoma. Revista Cubana de Oftalmología, 25(2).
- Pérez Candelaria, E. D. L. C., Rodríguez Rivero, D., Veitía Rovirosa, Z. A., Martín Perera, Y., Méndez Duque de Estrada, A. M., & Rodríguez Suárez, B. (2013). Métodos para determinar el poder de la lente intraocular después de cirugía refractiva corneal. Revista Cubana de Oftalmología, 26(1), 144-156.
- Carbonel Murillo, D., & Larrosa Poves, J. M. (2013). Aplicaciones clínicas de la paquimetría. España: Universidad de Zaragoza.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.