Sfaturi pentru detoxifierea pancreasului
Pancreasul joacă un rol esențial în organism prin filtrarea deșeurilor pe care le producem în fiecare zi, motiv pentru care îți prezentăm o serie de sfaturi pentru detoxifierea pancreasului.
Dacă nivelul de toxine acumulate la nivelul pancreasului devine prea mare, acest organ nu va mai putea funcționa corespunzător. Din acest motiv, este indicat să urmezi o serie de sfaturi pentru detoxifierea pancreasului. În articolul de azi îți vom arăta cum.
Citește și:
Pancreasul, un organ deseori trecut cu vederea
La fel ca și splina și apendicele, pancreasul este unul dintre organele importante pe care majoritatea persoanelor le ignoră. Ne amintim că acestea există numai atunci când sunt afectate de o problemă de sănătate, însă fiecare organ în parte îndeplinește o funcție specifică.
În cazul pancreasului, ce este localizat în cavitatea abdominală, trebuie să ținem seama de următoarele:
- Produce hormoni
- Facilitează digestia alimentelor consumate
- Reglează glicemia
Dacă pancreasul se îmbolnăvește, metabolismul organismului va fi afectat. Netratate în timp util, bolile pancreatice se pot croniciza. Iată care sunt cele mai frecvente boli ce se pot dezvolta la nivelul acestui organ:
- Pancreatită: Poate fi acută sau cronică și presupune inflamarea pancreasului. Principala cauză a acestei afecțiuni este consumul regulat de alimente nesănătoase, graviditate sau stres.
- Cancer pancreatic: O maladie potențial letală deoarece este diagnosticată deseori mult prea târziu, atunci când cancerul s-a răspândit deja în tot corpul (proces numit metastază). Dacă boala este descoperită în fazele sale incipiente, șansele de supraviețuire ale pacientului vor crește considerabil.
- Insuficiență pancreatică: Presupune inabilitatea pancreasului de a mai produce enzime digestive sau de a produce insulină în cantități suficiente. Această boală este foarte răspândită în zilele noastre din cauza unor factori precum alimentația nocivă, dieta nesănătoasă, stresul, sedentarismul, lipsa de efort fizic, etc.
Bolile pancreatice trebuie diagnosticate la timp și este esențial să le putem identifica corect sursa. Principalele simptome produse de acestea sunt:
- Dureri abdominale
- Vărsături
- Febră
- Pierdere în greutate neasociată cu schimbarea dietei
- Schimbări ale valorilor de glucoză din sânge (neasociate cu diabet)
Sfaturi pentru detoxifierea pancreasului
Cu toții putem fi afectați de o boală pancreatică. Din acest motiv, îți recomandăm să urmezi aceste sfaturi pentru detoxifierea pancreasului. Acestea te vor ajuta să elimini deșeurile acumulate în tot organismul tău, nu numai la nivelul pancreasului. Avem la dispoziție numeroase plante medicinale ce ne pot ajuta în acest scop.
Următoarele sfaturi te pot ajuta în detoxifierea pancreasului și pentru a preveni bolile pe care ți le-am prezentat anterior. Acestea pot fi folosite și pentru a completa anumite tratamente, însă nu sunt un substitut al medicamentelor.
Cele mai benefice plante pentru sănătatea pancreasului sunt:
Păpădia
Pentru a prepara acest remediu, ai nevoie de rădăcina plantei. Păpădia stimulează producția bilei și este benefică pentru ficat și vezica biliară. Aceasta susține sănătatea pancreatică deoarece stimulează buna funcționare a acestui organ. Dozajul corect depinde de vârsta și greutatea fiecăruia.
Usturoiul
Nu se poate ca usturoiul să nu fie inclus în această listă. Acest aliment are numeroase proprietăți benefice, printre care se numără:
- Îmbunătățește circulația sanguină
- Previne și tratează infecțiile
- Este util împotriva paraziților intestinali
- Ține sub control nivelul de glucoză din sânge
- Poate îmbunătăți funcția pancreatică
- Ajută la vindecarea rănilor
Începe prin a-ți crește aportul zilnic de usturoi. Optează pentru usturoi crud și combină-l cu celelalte alimente pe care le consumi. Poți, de pildă, să mănânci un cățel de usturoi în fiecare dimineață. Vei avea nevoie de o pastă de dinți cu aromă de mentă pentru a-ți împrospăta respirația, însă sănătatea ta va avea de câștigat.
Te-ar putea interesa și:
Rădăcina de gențiană (Gentiana lutea)
Rădăcina acestei plante este folosită pentru a trata diverse probleme digestive. Cercetările științifice au demonstrat că gențiana este utilă în tratarea pancreatitei cronice și detoxifierea organismului. Aceasta este un agent vermifug (are abilitatea de a ucide viermii intestinali) și poate fortifica ficatul.
Rădăcina de gențiană este foarte hrănitoare și poate stimula pofta de mâncare. Îți poți prepara un ceai delicios cu:
- 1 lingură de rădăcină de gențiană
- 1 cană de apă
Pune aceste două ingrediente într-un vas pe foc și lasă-le să fiarbă timp de 5 minute. Strecoară ceaiul obținut și bea-l. Poți consuma până la două cești în fiecare zi.
Scorțișoara
Folosit în prepararea mai multor deserturi și infuzii, acest condiment susține digestia și are abilitatea da a îmbunătăți sănătatea pancreatică. Grație faptului că poate reduce nivelul de glucoză din sânge, scorțișoara este un aliat de nădejde al diabeticilor. Poți presăra praf de scorțișoară peste cafea, plăcinte sau fructe coapte.
Echinacea
Această plantă este cunoscută pentru abilitatea sa de a optimiza sistemul imunitar, a stimula producția de bilă și a îmbunătăți sănătatea pancreasului și a splinei. Nu este indicată persoanelor care suferă de diabet de tip II deoarece afectează producția de insulină. Poți să-ți prepari un ceai folosind:
- 1 lingură de echinacea
- 1 cană de apă clocotită
Boabele de ienupăr
Acest fruct este produs de arbori din zona de sud-est a Statelor Unite. Este utilizat grație proprietăților sale de purificare, putând îmbunătăți digestia și facilita eliminarea toxinelor.
Sfaturi pentru a-ți menține sănătatea pancreasulului prin detoxifierea lui
Consumând ceaiurile prezentate mai sus, îți vei putea curăța pancreasul, însă trebuie să adopți și anumite obiceiuri sănătoase pentru a preveni acumularea de toxine la nivelul acestui organ. Te sfătuim să încerci următoarele:
- Evită alimentele puternic asezonate sau condimentate
- Redu-ți aportul zilnic de zaharuri și făină procesată
- Consumă mai puține băuturi alcoolice și cafea
- Evită să mănânci în exces, în special noaptea
- Îmbogățește-ți dieta cu alimente amare sau acide pentru a-ți stimula producția de sucuri gastrice
- Nu consuma alimente procesate
- Crește-ți aportul zilnic de fructe și legume crude
- Fă efort în mod regulat
- Redu-ți nivelul de stres, anxietate și nervozitate
Urmând aceste sfaturi pentru detoxifierea pancreasului și curățându-ți organismul de toxine în mod regulat, pancreasul tău va fi perfect sănătos, iar tu te vei bucura mereu de bunăstare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Gonzalez, N. J., & Isaacs, L. L. (1999). Evaluation of pancreatic proteolytic enzyme treatment of adenocarcinoma of the pancreas, with nutrition and detoxification support. Nutrition and Cancer. https://doi.org/10.1207/S15327914NC330201
- Yadav, D., Eigenbrodt, M. L., Briggs, M. J., Williams, D. K., & Wiseman, E. J. (2007). Pancreatitis: Prevalence and risk factors among male veterans in a detoxification program. Pancreas. https://doi.org/10.1097/mpa.0b013e318040b332
- Frossard, J. L., Lescuyer, P., & Pastor, C. M. (2009). Experimental evidence of obesity as a risk factor for severe acute pancreatitis. World Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.3748/wjg.15.5260
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.