Papilomul bucal: simptome și prevenire
 

Papilomul bucal: simptome și prevenire

HPV este principalul factor de risc pentru cancerul de col uterin. Cu toate acestea, infecția cu papilomavirus a gurii este asociată și cu leziuni ale orofaringelui.
Papilomul bucal: simptome și prevenire
Maryel Alvarado Nieto

Verificat și aprobat de medicul Maryel Alvarado Nieto.

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Papilomavirusurile umane (HPV) fac parte din familia Papillomaviridae, care este capabilă să infecteze diferite specii. La om, au fost descrise peste 100 de tipuri de HPV, care afectează pielea sau mucoasele. În acest articol, vom pune accentul pe papilomul bucal.

Regiunea orofaringiană este una dintre principalele locații ale acestui virus în organism. De fapt, infecțiile de acest tip sunt tot mai dese în ultimii ani. Care sunt cauzele principale? Cum se detectează boala? Descoperiți mai jos!

Despre papilomavirusul uman (HPV)

HPV a fost clasificat în două mari grupe, în funcție de capacitatea oncogenă a leziunilor pe care le produce. Virușii cu risc ridicat sunt cei implicați în dezvoltarea cancerului.

HPV cu risc scăzut include viruși care provoacă leziuni considerate benigne, cum ar fi negii sau condiloamele. Determinarea tipului de virus prezent într-o leziune necesită analize de specialitate.

Papilomul bucal: cauze

Principala sursă de infecție cu HPV este actul sexual. Prin urmare, este clasificată ca boală cu transmitere sexuală (BTS). De fapt, este cea mai răspândită BTS virală din lume.

Papilomul bucal este mai puțin frecvent decât cel din regiunea anogenitală; principala cauză este sexul oral. În plus, există și alte căi de infecție, altele decât cele sexuale.

La nou-născuți, canalul de naștere reprezintă cea mai importantă sursă de infectare. De asemenea, trecerea transplacentară și prin lichidul amniotic este o altă posibilitate.

Există și autoinocularea, în care o leziune dintr-o regiune a corpului poate servi ca sursă de contaminare a unui alt loc.

Fată care expune papilomul bucal

Factori de risc asociați cu HPV oral

Mai multe studii au identificat anumiți factori care cresc probabilitatea de infectare cu HPV. Deși literatura de specialitate este mai bogată în ceea ce privește infecția anogenitală, papilomul bucal este legat și de comportamentele individuale considerate riscante.

În afară de sexul oral, unii dintre factorii implicați în infecția cu HPV sunt următorii:

  • Începutul timpuriu al vieții sexuale
  • Număr mai mare de parteneri sexuali
  • Sex neprotejat
  • Fumat
  • Consum obișnuit de alcool
  • Istoric de infecție cu alte tipuri de HPV

O frecvență mai mare a HPV oral este observată la bărbați. Este posibil ca această diferență să fie legată de un consum mai mare de alcool și tutun la sexul masculin, precum și de vârsta de debut a activității sexuale.

Cum infectează HPV oamenii?

Particulele virale trebuie să intre în epiteliu pentru a-l infecta. Din acest motiv, s-a stabilit că trebuie să existe o leziune anterioară pe piele sau mucoasă.

Aceste răni sunt adesea microscopice. Astfel, orice microtraumă poate servi drept poartă pentru intrarea virusului. Cavitatea bucală este o regiune susceptibilă la acest tip de traumă. HPV este capabil să infecteze doar celulele celui mai profund strat al epiteliului scuamos, care este prezent în piele și membranele mucoase.

Straturile mai profunde furnizează celule pentru straturile exterioare, deoarece celulele bazale se reproduc și migrează la suprafață. În acest fel, o celulă infectată cu HPV avansează prin întreaga grosime a epiteliului.

Manifestări clinice ale HPV în cavitatea bucală

În majoritatea cazurilor, infecția cu HPV este asimptomatică și poate trece neobservată. Cu toate acestea, leziunile pe care le produce au caracteristici care permit recunoașterea de către medic. Principalele sale manifestări clinice sunt:

Papilomul bucal sau oral

Este o leziune mică (mai puțin de 1 cm diametru) și, în general, unică. Este situat pe limbă, palatul moale, uvulă, fren sau vermilion. Are un aspect asemănător conopidă și o culoare albă sau roz pal.

De obicei, este nedureros și crește rapid. Este cauzat de tulpini cu risc oncogen scăzut. Afectează persoanele de orice vârstă, dar este mai frecvent între 30 și 50 de ani.

Condilom acuminat

Această leziune are dimensiuni puțin mai mari decât papilomul bucal (până la 3 cm). Arată precum conopida și poate fi unică sau multiplă. Tendința este ca leziunile să se grupeze.

Condilomul acuminat este legat de subtipurile cu risc oncogen scăzut (HPV-6 și HPV-11), dar transmiterea acestei infecții are loc pe cale sexuală.

Hiperplazie epitelială multifocală

În schimb, în hiperplazia epitelială multifocală sau boala Heck, leziunile nu sunt aspre, deși sunt reliefate. Creșterea este lentă și culoarea este similară cu cea a locului în care se află.

Leziunile sunt multiple și apar adesea pe buze sau pe marginea laterală a limbii. Afectează mai des copiii.

Prevenirea papilomului oral

Deoarece simptomele pot trece neobservate și prevalența infecției cu HPV este mare, adoptarea măsurilor eficiente pentru prevenirea infecției nu este simplă.

În ciuda acestui fapt, prevenția se bazează pe dobândirea unui comportament sexual responsabil. În acest sens, educația sexuală la o vârstă fragedă este fundamentală.

Vaccinuri pentru papilomul bucal

Au fost concepute vaccinuri care previn infectarea cu unele tipuri de HPV, în special cele legate de dezvoltarea cancerului. Cea mai mare eficacitate se observă înainte de începerea vieții sexuale, întrucât posibilitatea de a fi infectat înainte de vaccinare este neglijabilă.

Opțiunile actuale în profilaxia HPV sunt următoarele:

  • Gardasil, produs de Merck Laboratories. Protejează împotriva tipurilor HPV 6, 11, 16 și 18 și este eficient în prevenirea cancerului și a verucilor.
  • Cervarix de la GlaxoSmithKline. Oferă protecție împotriva tulpinilor HPV 16 și 18, implicate în dezvoltarea neoplasmelor cervicale.
  • Gardasil 9 de la MSD. Conferă imunitate împotriva tipurilor 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 și 58.
Persoană care primește un vaccin contra HPV
În prezent, vaccinurile anti-HPV reprezintă principala metodă de prevenire a acestei infecții.

Relația dintre HPV și cancerul orofaringian

HPV este principalul factor de risc pentru cancerul de col uterin. Cu toate acestea, este implicat și în neoplasmele regiunii anogenitale și ale cavității orofaringiene.

Dintre tipurile de HPV oncogene prezente în carcinomul cu celule scuamoase al capului și gâtului, HPV 16 este cel mai frecvent. Spre deosebire de cancerul de col uterin, sunt necesare mai multe studii ale orofaringelui pentru a stabili caracteristicile acestei maladii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Candotto V, Lauritano D, Nardone M, et al. HPV infection in the oral cavity: epidemiology, clinical manifestations and relationship with oral cancer. Oral Implantol (Rome). 2017;10(3):209-220. Published 2017 Nov 30. doi:10.11138/orl/2017.10.3.209
  • Contretas, W.; Venegas, L.; Virus Papiloma Humano en Cáncer Oral y Orofaríngeo. Revisión de la Literatura; International Journal of Odontostomatology; 9 (3): 427 -435; 2015.
  • Mirghani, H.; Saint-Guily, L.; Virus del Papiloma Humano y Cáncer de Orofaringe; EMC – Otorrinolaringología; 45 (1); 2016.
  • Boguñá, N.; Capdevila, L.; Jané-Salas, E.; El Virus del Papiloma Humano y su Relación con la Patología de la Cavidad Oral; Med Clin (Barc); 153 (4): 157 – 164; 2019.
  • Cab, B; Hernández, S.; Rueda, F.; Conde, L.; Gómez, J.; Refugio, M.; Epidemiología de la Infección Oral por VPH en Sujetos Jóvenes Sanos; Revista Chilena de Infectología; 34 (6); 557 – 562; 2017.
  • Cháirez, P.; Vega, M.; Zambrano, G.; García, A.; Maya, I.; Cuevas, J.; Presencia del Virus Papiloma Humano en la Cavidad Oral. Revisión y Actualización de la Literatura: International Journal of Odontostomatology; 9 (2): 233 -238; 2015.
  • Medina, M.; Medina, M; Merino, L.; Consideraciones Actuales sobre la Presencia de Papilomavirus Humano en la Cavidad Oral; Avances en Odontoestomatología; 26 (2); 2010.
  • Ledesma, C.; Vega, E.; Garcés M.; Cardiel M.; Juárez C.; Hiperplasia Multifocal del Epitelio. Reporte de Nueve Casos; Medicina Oral Patología Oral y Cirugía Bucal; 10: 394 – 401; 2005.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.