Paracetamol în sarcină: cât de sigur este?
Verificat și aprobat de medicul Mariel Mendoza
Administrarea de paracetamol în sarcină este un subiect ce stârnește multe controverse și există numeroase opinii contradictorii cu privire la aceasta. Este posibil să nu știi, dar Acetaminofenul, un produs eliberat fără prescripție medicală, este unul dintre cele mai vândute medicamente din lume. Problema este faptul că oamenii nu sunt conștienți de efectele adverse și contraindicațiile sale.
Până de curând, recomandările privind utilizarea paracetamolului în timpul sarcinii indicau potențiale pericole. Cu toate acestea, nu există dovezi ale unei asocieri între utilizarea medicamentului și impactul său asupra sistemului urogenital. De asemenea, nu există dovezi în ceea ce privește modificările ce pot afecta neurodezvoltarea copilului.
Citește și:
Paracetamol în sarcină: utilizări și efecte
Acest medicament utilizat pe scară largă are proprietăți analgezice și antipiretice. Astfel, paracetamolul reduce durerea și febra. Este similar cu aspirina, cu excepția faptului că nu reduce inflamația și nu are un efect antiplachetar.
Datorită acestor proprietăți, oamenii folosesc paracetamolul pentru a reduce durerea moderată, acută și cronică. Este analgezicul ales de majoritatea medicilor atunci când vine vorba de pacienți cu vârsta peste 50 de ani.
Nimeni nu știe exact cum funcționează paracetamolul, deși știm că acționează la nivel central. Există o ipoteză larg acceptată în comunitatea științifică care spune faptul că paracetamolul crește pragul durerii prin inhibarea ciclooxigenazelor. Acestea sunt moleculele care participă la sinteza prostaglandinelor.
Prostaglandinele sunt proteine legate de durere. Paracetamolul nu este capabil să inhibe ciclooxigenazele la nivel periferic – în afara sistemului nervos central. Din acest motiv, nu are activitate antiinflamatoare. În schimb, paracetamolul inhibă sinteza și efectele diferiților mediatori chimici care sensibilizează receptorii de durere la stimuli mecanici sau chimici.
În ceea ce privește eficacitatea sa în reducerea simptomelor febrile, paracetamolul este capabil să blocheze zona creierului care controlează temperatura corpului. Prin urmare, reușește să disipeze căldura, declanșând vasodilatație și crescând fluxul sanguin periferic și transpirația.
Efecte secundare ale paracetamolului
Paracetamolul este hepatotoxic (toxic pentru ficat). Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, această toxicitate este fie rezultatul unei supradoze, fie rezultatul unor doze excesive administrate pe termen lung. Hepatotoxicitatea indusă de paracetamol se manifestă prin:
- Necroză hepatică
- Icter, adică o colorare galbenă a pielii și a mucoaselor
- Sângerări digestive sau vânătăi ale pielii
- Encefalopatie
În plus față de această toxicitate, paracetamolul poate produce și alte efecte secundare, cum ar fi:
- Neutropenia (scăderea globulelor albe din sânge)
- Urticaria și alte reacții alergice
Citește mai mult:
Recomandări privind utilizarea de paracetamol în sarcină
Ministerul Spaniol al Sănătății a modificat recent recomandările privind utilizarea de paracetamol în sarcină. Atunci când o companie comercializează un medicament, aceasta trebuie să efectueze o serie de studii observaționale pentru a evalua siguranța sa pe termen lung și pentru a detecta pericolele care nu au fost evaluate în timpul fazelor de cercetare anterioare.
În timpul acestei evaluări periodice a paracetamolului de către departamentele de farmacovigilență, s-a analizat pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru făt și femeile însărcinate. Toate datele noi legate de siguranță, generate prin studii observaționale, au fost incluse în fișa tehnică a substanței medicamentoase. Acestea sunt, de asemenea, listate pe pachetele de medicamente care conțin acest ingredient activ.
După cum poți vedea, AEMPS are o bază solidă pentru a da un verdict. După efectuarea tuturor analizelor corespunzătoare, s-a ajuns la concluzia că nu există dovezi care să ateste că utilizarea prenatală a paracetamolului are un impact semnificativ asupra aparatului urogenital. În plus, paracetamolul nu duce la tulburări de neurodezvoltare la bebeluși.
Concluzii
Pe scurt, o femeie însărcinată poate lua paracetamol sub supravegherea medicului și atât timp cât nu abuzează de el. Femeile însărcinate trebuie să fie prudente atunci când utilizează medicamente și să evite să ia pastile fără a cere sfatul medicului. Dacă ai dubii, consultă un medic specialist.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Farré, M., Abanades, S., Álvarez, Y., Barral, D., & Roset, P. N. (2004). Paracetamol. DOLOR. https://doi.org/10.12968/jprp.2019.1.1.7
- Graham, G. G., Davies, M. J., Day, R. O., Mohamudally, A., & Scott, K. F. (2013). The modern pharmacology of paracetamol: Therapeutic actions, mechanism of action, metabolism, toxicity and recent pharmacological findings. Inflammopharmacology. https://doi.org/10.1007/s10787-013-0172-x
- Eyers, S., Weatherall, M., Jefferies, S., & Beasley, R. (2011). Paracetamol in pregnancy and the risk of wheezing in offspring: A systematic review and meta-analysis. Clinical and Experimental Allergy. https://doi.org/10.1111/j.1365-2222.2010.03691.x
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.