Pași pentru a elibera spațiu pe calculator - Doza de Sănătate
 

Pași pentru a elibera spațiu pe calculator

Curățarea computerului înseamnă mai mult decât golirea coșului de gunoi. Pentru a elibera spațiu, trebuie să ștergi fișierele inutile de pe hard disk. Îți vom spune cum să faci acest lucru rapid și, mai presus de toate, foarte ușor!
Pași pentru a elibera spațiu pe calculator

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

În fiecare zi, stochezi fișiere și aplicații pe computer, până când dispozitivul cere o pauză. Trebuie să poți elibera spațiu pe calculator pentru performanțe optime. Dar cum poți face acest lucru?

Deși poate părea complicat, nu este o sarcină pentru care ai nevoie de un expert în calculatoare. Pentru a elibera spațiu, trebuie să decongestionezi hard diskul, adică unitatea care stochează toate informațiile.

Dacă este prima dată când vrei să faci acest lucru, ai ajuns la tutorialul potrivit, deoarece îți vom explica într-un mod detaliat și simplu cum să câștigi mai multă capacitate de stocare.

Pași pentru a elibera spațiu pe calculator

Există mai multe modalități de a elibera spațiu pe computer, chiar înainte de a primi mesajul care te avertizează că nu există suficient spațiu disponibil. Iată câteva modalități de a elibera spațiu pe un computer care rulează sistemul de operare Windows®!

1. Analiza și selecția fișierelor

Cu această opțiune, vei vedea în listă datele de care nu ai nevoie și care ar trebui șterse. Urmează aceste indicații:

  • Pasul 1: Deschide „Computerul meu”, fă clic dreapta pe pictograma discului, apoi fă clic pe „Proprietăți”.
  • Pasul 2: Va apărea un meniu în care vei apăsa pa opțiunea „Curăță”. Imediat va începe o scanare pentru a vedea ce poți șterge.
  • Pasul 3: Verifică numai fișierele de care nu ai nevoie și acceptă să lași computerul să le șteargă.

Reține faptul că, în funcție de versiunea de Windows® instalată, poți găsi o filă numită „Mai multe opțiuni” sau una numită „Curăță fișierele de sistem”.

Fată care nu știe cum poți elibera spațiu pe calculator
Computerele noastre stochează o mulțime de fișiere, dar pot deveni aglomerate și lente.

2. Restaurare instantanee

Aceasta constă în crearea de copii de rezervă (backup) pe baza datelor și orelor precise la care datele sunt înregistrate. Obiectivul este de a readuce sistemul într-un anumit moment, fără a pierde informațiile salvate până atunci. Ai nevoie de următoarele instrucțiuni:

  • Pasul 1: Mergi la „Start” și caută în meniu „Creează backup”.
  • Pasul 2: Fă clic pe fila „Protecție sistem”, pe care ar fi trebuit să o activezi anterior.
  • Pasul 3: Selectează unitatea pe care vrei să eliberezi spațiu și apoi fă clic pe butonul „Configurare” pentru a vedea procentajul de utilizare.

În plus, există un meniu cu opțiunea „Șterge toate copiile de rezervă de pe această unitate”. Apoi, poți crea una nouă.

3. Dezinstalează programe

Această alternativă te va ajuta să elimini programe de pe hard disk, dar printr-o cale mai specifică.

  • Pasul 1: De la butonul „Start” de pe desktop, accesează „Setări” și apoi „Aplicații”. Toate aplicațiile instalate pe computer vor fi sortate.
  • Pasul 2: Selectează aplicația pe care vrei să o elimini și fă clic pe „Dezinstalare”.

4. Ai grijă dacă lucrezi cu iOS®

Cei care lucrează cu dispozitive MAC® trebuie să utilizeze meniul „Gestionare stocare”, care oferă opțiunile „Salvare în iCloud®”, „Optimizare stocare”, „Golește Coșul de gunoi automat” și „Elimină dezordinea”.

Sfaturi pentru a elibera spațiu pe calculator

Într-un moment de disperare pentru a câștiga spațiu, primul tău gând va fi să ștergi ceea ce ai în „Coșul de gunoi”. Dacă acest lucru nu este suficient, ia în considerare următoarele sfaturi.

1. Arhivează în cloud

Serviciile de găzduire a fișierelor, precum OneDrive® sau Drive®, sunt utile pentru a evita aglomerarea computerului. Acestea sunt disponibile pentru Android®, PC®, iOS® și Mac®.

2. Elimină duplicatele

Calculatorul poate avea mai multe fișiere duplicate, sporind spațiul ocupat pe hard disk. Există aplicații pentru a le elimina, fie că le-ai reprodus neintenționat, fie că programele pe care le folosești au făcut acest lucru. VisiPics® și Duplicate File Finder® sunt câteva dintre instrumentele care scanează și detectează fotografii și foldere duplicate.

3. Activează funcția „Curățare disc”

Acesta este un produs de curățare a spațiului integrat în Windows®. Elimină fișierele produse de erorile de memorie, fișierele temporare și actualizările sistemului de operare care au fost deja instalate.

4. Dezactivează modul „Hibernare”

Mulți oameni folosesc această opțiune, deoarece le permite să oprească computerul și să o ia de unde au rămas atunci când îl repornesc. Dar, există o problemă: înainte de hibernare, driverele și fișierele nedorite sunt stocate, încetinind sistemul.

5. Partiționează discul

Un hard disk poate avea mai multe partiții, adică unități independente care acumulează informații. Cum se face o partiție? Partiționează discul pentru a distribui fișiere sau aplicații în diferite secțiuni.

6. Folosește un disc portabil

Acestea sunt dispozitive de stocare externe pe care le poți muta dintr-un loc în altul, folosindu-le pe mai multe computere. Există diferite capacități.

7. Șterge melodiile care se repetă

La fel cum ștergi fotografii și documente duplicate, poți face același lucru cu melodiile care se repetă, generate de unele programe de redare a muzicii. Similarity® este una dintre cele mai populare aplicații utile în acest scop.

Amintește-ți ce nu ar trebui să elimini!

Fetiță care știe cum poți elibera spațiu pe calculator
Jocurile pe care copiii le joacă pe computere lasă în urmă înregistrări de utilizare și scoruri.

Înainte de a elibera spațiu pe computer, sistemul de operare te va întreba dacă ești sigur de ceea ce faci. Face acest lucru deoarece există tipuri de fișiere pe care nu ar trebui să le ștergi. Acestea sunt următoarele:

  • Fișiere temporare de internet: Dacă le elimini de pe computer, vei pierde istoricul de navigare, de care este posibil să mai ai nevoie.
  • Statisticile jocurilor: Cine vrea să piardă istoricul propriilor realizări? Oricât de superficial ar părea, tuturor ne place să vedem scorurile obținute jucând jocuri. Dacă le ștergi, va trebui să începi de la zero.
  • Miniaturi: Acestea sunt ghidul automat creat atunci când deschizi foldere cu imagini, care sunt indexate și afișate ca miniaturi. Când deschizi din nou folderul, nu va dura mult timp pentru a afișa previzualizările.
  • ChkDsk: Sunt generate de fiecare dată când există o revizuire a hard diskului și a memoriei externe. Fișierele ChkDsk au denumiri precum FOUND.001, FOUND.002 și așa mai departe. Sunt fișiere de sistem și, dacă le ștergi, este posibil ca documentele sau aplicațiile să nu se deschidă sau să fie deteriorate.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.