Păstrăvul de fag: nutrienți și beneficii
 

Păstrăvul de fag: nutrienți și beneficii

Ciupercile sunt un aliment excelent, cu multe vitamine și minerale. Aflați ce beneficii oferă păstrăvul de fag!
Păstrăvul de fag: nutrienți și beneficii
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriţionistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 23 martie, 2023

Păstrăvul de fag (Pleurotus ostreatus) este o ciupercă gustoasă cu beneficii pentru sănătate. Este una dintre cele mai populare ciuperci cultivate datorită, printre altele, aromei sale blânde și delicate. Poate fi folosită în multe preparate, fiind versatilă la nivel culinar.

Înainte de a începe, trebuie menționat faptul că aportul de ciuperci este recomandat de aproape toți specialiștii în nutriție. Ciupercile au mulți micronutrienți și fitochimicale, ajută la prevenirea deficitelor și reușesc să moduleze nivelurile de oxidare și inflamație din organism.

Păstrăvul de fag are mulți nutrienți benefici

Păstrăvul de fag conține vitamina B. De asemenea, oferă vitaminele D, C și K și minerale esențiale precum fierul, sodiul, iodul, zincul, potasiul și seleniul. Toate sunt esențiale pentru o sănătate optimă.

Această ciupercă nu este foarte calorică. Același lucru se întâmplă cu majoritatea ciupercilor. Desigur, oferă fibre în cantități mari. Poate fi folosită pentru generarea de sațietate și îmbunătățirea funcționării tractului digestiv, contribuind la un tranzit mai bun. Poate fi consumată fără probleme în contextul unei diete hipocalorice cu scopul de a pierde în greutate.

Nu poate fi trecut cu vederea faptul că o parte din fibrele conținute de ciupercă este de tip solubil. Vorbim despre o substanță care fermentează în interiorul tubului digestiv, servind drept substrat energetic pentru bacteriile care trăiesc acolo. Datorită acestui fapt, disbioza poate deveni o amintire.

Ciuperci păstrăv de fag
Aportul scăzut de calorii și concentrația mare de antioxidanți fac ca ciupercile să fie potrivite pentru dietele de slăbire.

Păstrăvul de fag are numeroase beneficii pentru sănătate

În primul rând, păstrăvul de fag poate ajuta la reglarea funcționării sistemului imunitar. S-a demonstrat că vitamina C îmbunătățește căile naturale și adaptative ale sistemului de apărare al corpului uman. Scade riscul de a contracta infecții sau, în cazul în care acestea se dezvoltă, ușurează gestionarea simptomelor.

Nu trebuie subestimată nici importanța zincului, un alt element care poate fi crucial pentru îmbunătățirea eficienței sistemului de apărare. În acest caz, mineralul participă la procesele de diferențiere a celulelor albe. Astfel, agenții patogeni pot fi combătuți mai eficient.

Un alt aspect important este cel al vitaminei D. Puține alimente conțin această substanță. Vitamina D din produsele de origine vegetală nu are o calitate la fel de ridicată ca cea care se sintetizează în organism sau cea prezentă în peștele gras, dar ajută la acoperirea cerințelor zilnice. Potrivit unui studiu publicat în revista Reviews in Endocrine & Metabolic Disorders, menținerea unui nivel insuficient de vitamina D crește riscul de a dezvolta patologii complexe.

În cele din urmă, trebuie remarcat faptul că această ciupercă oferă multă vitamina K. Acest lucru poate fi periculos pentru persoanele care iau medicamente anticoagulante. Dacă aveți probleme de sănătate, cel mai bine este consultați medicul.

Tromb care se formează în sânge
Persoanele care iau anticoagulante pentru probleme cardiovasculare ar trebui să-și limiteze aportul de alimente bogate în vitamina K.

Pleurotus ostreatus este un aliment foarte sănătos

Păstrăvul de fag este un aliment sănătos care poate fi consumat în mod regulat. Acesta oferă nutrienți esențiali pentru sănătate, în special vitamine și minerale.

În plus, are un conținut foarte scăzut de calorii, așa că nu va trebui să vă faceți griji cu privire la cantitatea consumată și la impactul acesteia asupra compoziției corpului. De asemenea, păstrăvul de fag induce senzația de sațietate.

Este important de menționat faptul că unul dintre punctele cheie pentru o dietă optimă este varietatea. Consumând produse din toate grupele alimentare, este mai puțin probabil să vă confruntați cu un deficit.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Wessels I, Maywald M, Rink L. Zinc as a Gatekeeper of Immune Function. Nutrients. 2017;9(12):1286. Published 2017 Nov 25. doi:10.3390/nu9121286
  • da Silva, Marliane CS, et al. “Enrichment of Pleurotus ostreatus mushrooms with selenium in coffee husks.” Food chemistry 131.2 (2012): 558-563.
  • Lesa, Kaisun Nesa, et al. “Nutritional Value, Medicinal Importance, and Health-Promoting Effects of Dietary Mushroom (Pleurotus ostreatus).” Journal of Food Quality 2022 (2022).
  • Holick MF. The vitamin D deficiency pandemic: Approaches for diagnosis, treatment and prevention. Rev Endocr Metab Disord. 2017;18(2):153-165. doi:10.1007/s11154-017-9424-1
  • Deepalakshmi, Krishnamoorthy, and Mirunalini Sankaran. “Pleurotus ostreatus: an oyster mushroom with nutritional and medicinal properties.” Journal of Biochemical Technology 5.2 (2014): 718-726.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.